Cikkek
 

Jó irányba haladunk, de lassan

Pártélet

Hunvald György erzsébetvárosi polgármester és Thürmer Gyula

A Munkáspárt Központi Bizottsága az idei esztendő kiemelt feladataként szabta meg, hogy a Munkáspárt elnöke keresse fel valamennyi országgyűlési választókerületet, és segítse a KB-képviselőink megismertetését, a párt politikai jelenlétének erősítését.

Ez a munka az elmúlt héten megkezdődött Budapesten. Thürmer Gyula Budapesten az Erzsébetvárosba és Józsefvárosba látogatott. Ebben a két kerületben három választókerület is van.

A Központi Bizottság a párt köreiben ismert személyiségekre, Gilicze Attilára, az Elnökség tagjára, Kalocsai Kingára, a Baloldali Front elnökére, és Arató Istvánra, a VII-VIII. kerületi régió elnökére bízta a KB-képviselő feladatát. Gilicze Attila 34 éves postás, Kalocsai Kinga 22 éves egyetemista, kifejezetten fiatal emberek. Arató István is a párt derékhadából való. Az elvégzendő feladat nem egyszerű. A Munkáspárt 2006-ban a három választókerület egyikében sem tudta a kopogtatócédulákat összeszedni. A párt nem jutott be az önkormányzatokba, s megcsappant a párt tagsága is.

A látogatás keretében Thürmer Gyula felkereste a két kerület polgármesterét, Hunvald Györgyöt (MSZP) és Csécsei Bélát (SZDSZ). Kíséretében voltak a KB-képviselő jelöltek és Székely Péter, az Elnökség tagja, nagy-budapesti elnök. A Munkáspárt képviselőit mindenütt szívélyesen fogadták, annak ellenére, hogy a kerület politikai életében nem vagyunk jelen. Mindkét kerület vezetője helyeselte a Munkáspárt azon törekvését, hogy bekapcsolódjon a helyi politikába. Az önkormányzat ülésein, szívesen látjuk a Munkáspártot, az anyagokat megküldjük, mondják el véleményüket! Ezt az ígéretet kapták a Munkáspárt képviselői. A polgármesterek érzékeltették, hogy a kerületi politikai pályán sokan vannak, és mindenki készül a következő választásokra.

Arató István a 6-os régió elnöke, Csécsei Béla polgármester, Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és Kalocsai Kinga KB-képviselő

Az MSZP Erzsébetvárosban például minden egyes önkormányzati választókerületben már kijelölte a képviselő-jelöltjét, akiknek kötelességük rendszeresen járni a területet, találkozni az emberekkel. Az MSZP emellett folyamatos szakmai képzést biztosít számukra. A beszélgetéseken érezhető volt, hogy ez azért nem minden, mivel az emberek „sok negatív élményt“ kapnak az országos politikától, ahol a törvényeket éppen az MSZP-SZDSZ-többség hozza. A kép összetett, de a munkáspárti jelölteknek nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarnak mérkőzni a szocialistákkal.

Az első budapesti nap programjába illeszkedett a Péterfy Sándor utcai kórház meglátogatása is. Dr. Budaházy Emil főigazgató-főorvos nagyon kedvesen fogadta a Munkáspárt elnökét és kíséretét, és hasznos beszélgetés folyt az egészségügy helyzetéről.

Ez is jelezte, hogy nincsenek zárt kapuk a Munkáspárt előtt, de ezeket a lehetőségeket ténylegesen ki kell használni. A délutánt utcai sajtótájékoztató zárta az Astoria metróállomásnál.

„A program hasznos volt, ehhez nem férhet kétség. Jó irányban haladunk, de ennél sokkal gyorsabban kell haladnunk, ha eredményt akarunk. A programot lényegében egy ember szervezte, Arató István. Ezt a munkát akkor tanuljuk meg igazán, ha minden KB-képviselő kiveszi a részét. A helyi vezetők szívesen fogadtak bennünket, de sajnos érződött, hogy idegenül mozgunk ezen a terepen. A Központi Bizottság képviselőnek mindennapos vendégnek kellene lenni ezeken a helyeken. Nagyon fontos, hogy a többi kerület tanuljon az első tapasztalatokból.“ - összegezte benyomásait Thürmer Gyula, párt elnöke.