Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

A hülyeségre nincs mentség

A Fidesz utálja Oroszországot. Kis országunk nagy ívű történelmében persze nem állnak egyedül. Andrássy Gyula gróf, az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere példának okáért közismert volt oroszellenességéről. Horthy Miklóst azért nem hoznám fel példaként, mert neki úgy amblokk az oroszokkal nem volt baja. Ő a kommunistákat utálta, de őket nagyon.

Szóval a Fidesz-vezérkar mai oroszellenességének van némi történelmi gyökere. Ez azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy hülyeségeket mondjon. A Heti Válasz, amely a Fideszhez közel álló médiacsalád tagja, múlt heti számában egy Benyhe János nevű nem tudom kicsoda tollából a következőket írta: az orosz-szovjet bolsevikok találták ki a „zdravsztvujtye“ köszönést.

Nem mondom, a bolsevikok elég eretnek népség volt, sok mindent kitaláltak, de nem mindent. Vlagyimir Dal, akinek nevét nem biztos, hogy Fidesz-média körökben ismerik (ez már a három millió forintos kérdés kategóriája), a 19. század legnagyobb orosz nyelvésze volt. 1862-ben jelent meg háromkötetes szótára, amelyben az állítólagos bolsevik köszönés, a „zdravsztvujtye“ már szerepel.

Ez a kedvesen jellegzetes orosz köszöntés már csak azért sem lehetett bolsevik, mert Lenin a szótár megjelenése után, nyolc évvel később látja meg a napvilágot. Zdravsztvujtye!

A magyar tőkés pártok egysége Koszovó ügyében

Ha már a külpolitikánál tartunk, hadd mondjam, hogy már megint lefeküdtünk az amerikaiaknak. Pedig nem indult rosszul. A magyar külügyminiszter eleinte egyáltalán nem lelkesedett, hogy Koszovó független lesz. Illetve, önmagától nem lesz független, hanem az albánok kikiáltják a függetlenségét.

Akkoriban még a németek is azt mondták, hogy nem kellene elkapkodni. Végül is mi lesz szegény Európával, ha ütre-tütre mindenki függetlenné válhat? Az amerikaiak kezdettől fogva nyomták a szöveget, és beetették a németeket is. A spanyolok talán még ma is állják a sarat, ami érthető is, mert nekik speciel elég kellemetlen lenne, ha Baszkföld kikiáltaná a függetlenségét. Sarkozy elnök úr volt szerintem az, aki új típusú USA-barátságával eldöntötte az ügyet.

Az EU zöme odaállt az albánok mellé. De mi a jó ebben nekünk, magyaroknak? Göncz Kinga azt mondja, hogy az a jó, hogy nem csak az albánok lesznek függetlenek, hanem majd az albánok területi autonómiát adnak az ottani szerbeknek. Ez azért jó a miniszter aszszony szerint, mert a szerbek nem menekülnek el, a határontúli magyaroknak meg precedens értékű példa lesz. Kedves miniszter asszony, a koszovói szerbekkel is meg tetszett ezt beszélni?

Én, ha koszovói szerb lennék, az albánok kérdését sem hinném le, nemhogy a válaszukat. És még valami. Ha arra tetszik gondolni, hogy majd a vajdasági magyarok ezen az alapon kibulizzák az autonómiájukat, szerintem tévedni tetszik. Koszovó fontos a NATO-nak, mert stratégiai helyen van.

A vajdasági magyarok nem fontosak a NATO-nak. Szomorú, hogy a magyar kormány egyértelműen lefekszik az amerikaiaknak, és elismeri az albánok kierőszakolt lépését. Még szomorúbb, hogy az összes magyar parlamenti párt ezzel egyetért.

Legszebb öröm a káröröm

Legszebb öröm a káröröm. Bevallom töredelmesen, hogy éreztem némi örömet a múlt szombaton, amikor Magyar Bálint, SZDSZ-es főmufti magyarázkodásra szorult az SZDSZ elnökválasztása ügyében. Egykori osztálytársam kénytelen volt bevallani, hogy az SZDSZ kongresszusán tényleg szavaztak olyanok is, akiknek sok mindenhez volt joguk, de szavazni éppenséggel nem. Innen tovább Magyar Bálint már mesélhet akármit, senki sem hiszi el.

Az ügyet egy borsodi SZDSZ-es indította el, azt állítva, hogy Kóka Jánost szabálytalanul választották meg. Mondhatnánk azt, hogy tök mindegy, ki az SZDSZ elnöke, mindegyik rohadt kapitalista.

Ebben van igazság, de a valóság cizelláltabb. Kóka annak a híve, hogy az SZDSZ-nek és az MSZP-nek mindenáron együtt kell mennie. Na nem azért, hogy szegény népünknek Valentin napon örömet okozzanak, hanem azért, mert a két kormánypárt mögött álló külföldi és magyar nagyvállalkozói réteg érdekeit ma ez szolgálja legjobban. Ha még mindig nem érted a finom célzást, lefordítom. Így lehet a legtöbbet lenyúlni az állami pénzekből, a magánbiztosítási rendszer bevezetéséből.

Fodor sem a tőke ellenfele, ne legyen illúziód, de ő tudja, hogy a Gyurcsány-Kóka-kormány oly mértékben elment a multik kiszolgálásában, hogy ebbe az SZDSZ belebukhat. Fodor álláspontjából akár egy Fidesz-SZDSZ együttműködés is következhetne, bár ehhez napjában többször meg kellene küzdeni a kölcsönös hányingerrel. Igen ám, de ha Fodor Gábor lenne az elnök, és akár csak kacsingatna is a Fideszre, mi lenne azzal a jó kis haszonnal, amit a szocliberális nagytőke remél a kórház-privatizációból?

Thürmer Gyula