Cikkek
 

Döntött a DIVSZ a következő VIT helyszínéről
2009-ben Belarusszia várja a fiatalokat

Hírek

a portugáliai divsz-ülés vezetősége
A portugáliai DIVSZ-ülés vezetősége

A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség február 1-3-ig Lisszabonban, Portugáliában tartotta fő döntéshozó szervének, az Általános Tanácsának (GC) ülését.

A világ minden tájáról 70 küldött képviselt 45 tagszervezetet 35 országból, a találkozón részt vett a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség is.

Itt döntöttek többek között arról, hogy hol legyen a 2009 nyarára tervezett XVII. Világifjúsági Találkozó. A GC végül Belarusszia mellett döntött, a szervezetek mindegyike - így a Baloldali Front is - felszólalt, és mindenki egyértelműen kifejezte támogatását a belarusz VIT iránt. Így bármiféle más vélemény, javaslat nélkül a DIVSZ fő szerve kimondta, hogy 2009-ben Belarussziában lesz a következő Világifjúsági Találkozó.

Döntés született arról is hogy a következő hónapokban megtartják az első Nemzetközi Előkészítő Bizottsági ülést is Venezuelában, az előző Fesztivál országában, ahol ünnepélyes keretek között a venezuelai szervezetek átnyújtják a VIT zászlaját a belarusz szervezetnek, és megkezdik az előkészületi munkákat, továbbá felhívást tesznek a világ minden országának szervezeteihez, hogy kezdjék meg a Nemzeti Előkészítő Bizottságok megalakítását és a mozgósítást a 2009-es világeseményre.

Ezenkívül a GC elfogadta a DIVSZ jövőbeli akciótervét, valamint összefoglalta a szervezet 2007 márciusában, Vietnamban megtartott kongresszusa óta eltelt munkáját, eredményeit. Ezekben kiemelkedő szerep jutott a Baloldali Frontnak, és talán a magyar szervezet akciói voltak a legtöbbször megemlítve a dokumentumokban, és foglalkoztak mind írásosan, mind pedig egyes szervezetek felszólalásaikban a Munkáspárt elleni bírósági perrel, és kifejezték szolidaritásukat az elnökség tagjaival és a párttal.

Az egyik legfontosabb elkövetkezendő akció egy szolidaritási túra lesz a Balkánra; Romániába, Szerbiába, Horvátországba és remélhetőleg Macedóniába. Ennek szervezésében kérték a Baloldali Front segítségét is.

Az ülés három tematikus évet is elfogadott a DIVSZ-en belül. Az idei évben a felsőoktatás kérdésével fog foglalkozni a szervezet „Küzdünk az ingyenes, mindenki számára elérhető felsőoktatásért“ jelszó alatt, a 2009-es év lesz a fiatal munkavállalók éve, ahol a DIVSZ a kampányában a munkavállalás problémáival, helyzetével fog foglalkozni, és 2010-ben pedig az imperialista katonai bázisok ellen fogja felemelni a szavát a DIVSZ a tematikus kampányában.

A 2009-es munkavállalási kampány megnyitója az európai és észak-amerikai régióban minden valószínűség szerint Budapesten, a Baloldali Front szervezésében lesz.

Ezen a találkozón öt újabb szervezettel bővült a DIVSZ tagsora; Ázsiából egy indiai és egy sri lankai szervezet, Európából és Észak-Amerikából egy olasz és egy kanadai szervezet valamint a Közel-Keletről egy Palesztin szervezet lett a tagja a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségnek.