Cikkek
 

Tudja-e, hogy...

Belföld

Tudja-e, hogy a kapitalista kizsákmányolás egyik leghatékonyabb eszköze az, amikor Önnek a bank hitelt ad?

Tudja-e, hogy 2001-ben a lakosság 702 milliárd forinttal tartozott a bankoknak, 2007-ben viszont már 4898 milliárd forinttal?

Tudja-e, hogy az úgynevezett thm-mutató (teljes hitel költség) valójában nem mutatja meg, hogy Önnek mibe is fog kerülni a hitel?

Tudja-e, hogy a thm-számításnál a bankok trükköket alkalmaznak? Például szinte valamennyi pénzintézet ad valamilyen kamatkedvezményt az első évre a lakáshitelek egyes konstrukcióinál. A bankok egy része ilyen esetekben úgy számolja a thm-et, hogy egy évre az akciós kamattal kalkulál, a fennmaradó 19 évre pedig a nem akciós kamattal. Néhány bank azonban 20 évig az akciós kamattal számol, még akkor is, ha tudják, hogy az csak az első évre kedvezményes. Egyértelmű, hogy ez utóbbi számítási módszerrel sokkal alacsonyabb thm jön ki.

Tudja-e, hogy amennyiben Ön devizában vesz fel hitelt, úgy a forint gyengülése esetén egyre növekvő részleteket fizet vissza?

Tudja-e, hogy mennyit nyer, ha betesz a bankba 1 millió forintot? Ha az éves kamat 7%, akkor az Ön bruttó kamata 70 ezer forint. Ezt azonban nem kapja készhez, mivel ennek 20%-át elveszi az állam kamatadó gyanánt. Igen ám, de van még infláció is, mintegy 8 százalék. Ha levonja ezt a 80 ezer forintot is, kiderül, hogy Ön nem csak, hogy nem nyert, de veszített is 24 ezer forintot.