Cikkek
 

Korea ünnepén

Külföld

Kim Jong Il 2007-ben

A Koreai Munkapárt vezetőjének neve jól ismert a magyar közvélemény előtt. A polgári média igyekszik ugyan negatív szereplőként bemutatni, de még ők sem tagadhatják, hogy a most 66 éves Kim Jong Il az elmúlt két évtized nemzetközi életének egyik markáns egyénisége.

Élete ahhoz a Koreához kötődik, amely 1945 előtt, japán gyarmatként a világ legszegényebb, legelnyomottabb területei közé tartozott. Kim Il Sung, a koreai forradalom és felszabadító harc legendás vezetője ebben a rendkívül nehéz helyzetben keresett kiutat. A megoldást a szocialista útban találta meg. Az imperialista világ nem akarta engedni, hogy Korea a maga választotta szocialista útra térjen.

Az USA és szövetségeseinek háborúja az 1950-es évek elején elpusztította azt is, ami a japánok után maradt. A koreai népnek iszonyú nehézségeket kellett leküzdenie ahhoz, hogy megőrizze függetlenségét, enni adjanak az embereknek, elinduljon az ország a fejlődés útján. Kim Il Sung 1994-ben, 82 éves korában halt meg. A koreai vezetésben hosszú egyeztető munka indult el. Ennek eredményeként a Koreai Munkapárt főtitkára és a hadsereg főparancsnoka fia, az akkor 52 éves Kim Jong Il lett.

Az államfői tisztet nem töltötték be, Kim Il Sung elnököt tekintik ma is örökös elnöknek. Az új koreai vezető mozgástere szűk volt. A szocialista világ összeomlott, az amerikai imperializmus folyamatosan támadta. Kim Il Sung vezetésével a Koreai Munkapárt mozgósította meglévő erőit. A párt a hadsereget tette meg az építő és nevelőmunka fő eszközévé. A számítás bevált.

A KNDK - bár nem oldotta meg teljesen az élelmezés problémáját - óriásit lépett előre. Rendezte viszonyát a két nagy szomszéddal, Kínával és Oroszországgal, ami stratégiai értelemben biztonságot nyújt számára. Korea északi és déli része között megindult a felsőszintű párbeszéd. Az elmúlt évek hathatalmi tárgyalásai után nyugvópontra került a koreai atomerőmű kérdése is. A KNDK Kim Il Sung vezetésével minden jel szerint biztató jövő elé néz.

***

Kim Gwang Sop, a KNDK magyarországi nagykövete fogadást adott az ünnep alkalmából. A fogadáson megjelent Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.