Cikkek
 

Mi lesz veled Olasz Kommunista Párt

Külföld

Már a sarló-kalapácsot is kiradírozzák

Április 13-14-én parlamenti választások lesznek Olaszországban. A választásokra azért kerül sor, mert a Prodi vezette középbal koalíció a parlamentben megbukott.

A bukás már régen várható volt, több okból is. A 2006-os választásokon az olasz középbal és baloldali erők az Unione elnevezésű középbal koalícióban indultak. Az Unione tulajdonképpen folytatta az 1996-2001 közötti Olajág koalíció hagyományait, csak szélesebb formában, magában foglalva ezúttal a két kommunista pártot is. A koalíció ezúttal 10 pártból állt, amelyből a legnagyobbnak, a szociáldemokrata Demokrata Pártnak 221 helye volt, a szavazatok 31,3 százaléka. Várható volt, hogy előbb vagy utóbb valamelyik párt kiugrik, vagy egyszerűen nem szavaz a koalícióval. Ez történt most is. A kudarcnak van azonban mélyebb oka is. A koalíciónak valójában egy igazi célja volt: Silvio Berlusconi konzervatív kormányának megbuktatása. Ebben megvolt az egyetértés, a jövőt illetően azonban már korántsem.

Az Olasz Kommunista Újjászületés Pártja, a Rifondazione nehéz napokat él át manapság. Sokan felteszik a kérdést, hogy megérte-e egyáltalán belépni a szocialisták vezette koalícióba? Az Olasz KP 2006-ban 5,8 százalékot kapott, ami 41 képviselői helyet adott nekik a közép-bal koalíció helyeiből. A másik kommunista párt, amely korábban az anyapártból vált ki, az Olasz Kommunisták Pártja 2,31 százalékot és 16 helyet. Ez valóban szép, csakhogy 2001-ben a Rifondazione egyedül is, azaz koalíció nélkül is 5 százalékot kapott és 11 helyet. A másik pártnak pedig nem jutott mandátum. 1996-ban azonban még 8,6 százalékot kaptak, ami 35 mandátumhoz volt elég, s nem voltak megkötve semmilyen koalíciós szállal. Fausto Bertinotti, a párt akkori főtitkára 2006-ban mindenesetre jól járt, ő lett az olasz parlament elnöke.

A 2008-as választások nem sok jóval kecsegtetnek a kommunistáknak. Régi tapasztalat, hogy a közös kormányzás árát mindig a kommunisták fizetik meg. Az emberek ugyanis azt kérdezik: mivel vagytok ti, kommunisták különbek a polgári pártoknál, amikor ti is a parlamenti csatározásban mélyültök el? Mit tettetek a kormányban a dolgozók jogaiért, valóságos problémainak megoldásáért?

Az olasz kommunista vezetés, élén az új főtitkárral Franco Giordanoval az előremenekülés stratégiáját választotta. Ez a terv már régen szerepelt Fausto Bertinotti írásaiban és beszédeiben, de a gyakorlatban eddig nem valósult meg. Tavaly decemberben, a karácsony előtti csúcsban Rómába összehívták a kommunisták és a környezetvédők képviselőinek közös kongresszusát, és kimondták a Baloldali Szivárvány formáció megalapítását.

Szándékuk szerint ez az „egységes, sokszínű, föderális baloldal“. Kijelentésük szerint ez egyben a megújult baloldal is. „A világ új kritikai kultúra után kiált, amely konzerválja a múlt emlékét és tekintetünket a jövőre szegezi.“- fogalmazták meg.

Február 6-án, azaz a múlt héten megjelent a szociáldemokraták, a kommunisták, a zöldek közös felhívása, amely sürgeti, hogy az új formáció már most, az áprilisi parlamenti választásokon induljon csatába. A drámai hangvételű felhíváshoz, amely sötét színekben festi le, hogy mi történik, ha Berlusconi győz, azonnal csatlakozott Fausto Bertinotti is, aki a Baloldali Szivárvány miniszterelnök jelöltje az áprilisi választásokra. Bertinotti nem kevesebbet mondott a Liberazione február 9-i számában: ha elveszítjük ezt a csatát, a 20. századi munkásmozgalom egész egyszerűen megszűnik létezni.

Az új pártszövetség emblémája

Megszólalt a Rifondazione marxista platformja is. „A párt főtitkára és titkársága a demokrácia teljes megsértésével úgy döntött, hogy elfogadja Fabio Mussi és Achille Ochetto javaslatát, és a választásokon induló baloldali koalíció jelképeiből elhagyja a sarlót és a kalapácsot. Így újabb sok tízezer szavazatot fogunk veszíteni, egy olyan helyzetben, amikor a baloldal iránt nagyfokú bizalmatlanság tapasztalható a Prodi-kormány sikertelenségei miatt.“ - olvashatjuk a párton belüli marxista erők lapjában, az L'Ernestoban.

Február 7-én Franco Giordano, a Rifondazione főtitkára sietve igyekezett megnyugtatni a tagságot, hogy a kommunista párt nem veti el a hagyományos jelképeit. Ugyanakkor jelezte, hogy a választásokon négy baloldali párt indul, és ezért szükség van egy új jelképre, amely az összes pártot kifejezi. A kijelentése olaj volt a tűzre.

Február 9-én Torinóban a párt munkástagjai jöttek össze külön tanácskozásra, és fejezték ki aggodalmukat a Prodi-kormány politikája miatt, és tiltakoztak az ellen, hogy a párt elhagyja a munka jelképeit, a sarlót és kalapácsot.

Claudio Grassi, a párton belüli kommunista platform vezetője kijelentette: „Nem osztom Giordano kijelentését, hogy sarló-kalapács nélkül kell mennünk a választásokra. A pártban erről nem folyt vita. A döntés komolyan megzavarhatja a mi szavazóinkat."

Sok olasz kommunista érti, hogy már nem csak a jelképek feladásáról van szó, hanem a párt kommunista identitáskerült veszélybe. Sokan emlékeztettek arra, hogy 1976-ban az Olasz KP még 34,4 százalékot kapott a választásokon, az Olasz Szocialista Párt pedig 10 százalékot, pedig mindkettőjük jelképe a sarló és a kalapács volt.

A párt hagyományos jelképe a hitet és a jövőt jelenti sok millió olyan fiatal számára, akiknek ma nincs munkájuk és kilátástalan az életük - hangoztatták többen is.

A párt nem mehet a választásokra világos jelkép nélkül, amely kifejezi saját világos identitását. Ráadásul egy február 7-ei közvélemény-kutatás szerint a baloldali szavazók 52 százaléka nem akarja a sarló-kalapács elvetését.

****

Az Olasz Kommunista Párt sorsa nem olasz magánügy. A mozgalom egyik nagy történelmi pártjáról van szó. A nemzetközi munkásmozgalom minden eddigi tényleges tapasztalata a marxizmus-leninizmus azon tanítását erősíti meg, hogy a munkásság egyetlen ereje a tőkével szemben szervezettségében van. Ezt testesíti meg a marxista-leninista forradalmi párt, amely harcol a kapitalizmus ellen. A párt ereje szervezettségében és tudatosságában van.

A párt tagjainak részt kell venniük minden társadalmi együttműködésben, de soha sem szabad a pártot feladniuk. Venezuelában a kommunisták például nem csatlakoztak Chávez elnök új pártjához, pedig a lehetőség csábító volt. Ők nem adták fel a jövőt a jelenért. Nem adták fel a pártjuk önállóságát a görög, portugál, cseh, ukrán kommunisták sem.

Nem adta fel a Magyar Kommunista Munkáspárt sem. Az olasz kommunista mozgalmat az 1970-es években megfertőzte az eurokommunizmus, a revizionizmus nyugat-európai változata. Nem erősebbek lettek, hanem gyengébbek. Ki tudja, mi lesz, ha ezen az úton mennek tovább? Mi lesz veled, Olasz Kommunista Párt?