Cikkek
 

VIT Moszkvában, VIT Bécsben

Mozgalom

Az 1957-es moszkvai Világifjúsági Találkozóra kiadott bélyeg

1957-ben, Moszkvában, a Szovjetunióban tartották meg a VI. Világifjúsági Találkozót, amin 131 ország 34000 küldöttje vett részt. A Fesztivál szlogenje a "Békéért és barátságért" volt.

Ez a fesztivál volt a VIT-ek történetében minden idők leghatalmasabb találkozója. Népes delegációk érkeztek minden földrészről, elsősorban Afrikából és Ázsiából, ahol nagy visszhangra találtak a Fesztivál eszméi.

A VI. Világifjúsági és Diáktalálkozó felkeltette sok, világszerte ismert közéleti személyiség érdeklődését is, akik jelenlétükkel vagy üzeneteikkel növelték a találkozó tekintélyét. Ott volt Moszkvában Tito Schipa, a világhírű énekes, Nazim Hikmet, török író és költő, valamint ott voltak többen a brazil képviselőház tagjai közül is. Ceylon miniszterelnöke, Egyiptom elnöke, Erzsébet, belga anyakirálynő, több világváros polgármestere, politikusok, művészek, közéleti személyek tolmácsolták levélben vagy táviratban jókívánságaikat a VIT-en résztvevő fiataloknak.

Természetesen nem mindenki örült a Fesztiválnak. A béke ellen voltak, most is aknamunkát folytattak a VIT ellen.

Számos kapitalista országban üldözték azokat a fiatalokat, akik szimpatizáltak a VIT eszméivel. A nyugat-német rendőrség például házkutatást tartott a VIT Nemzeti Előkészítő Bizottságának tagjainál. A házkutatás során feldúlták lakásaikat, elkobozták személyi postájukat és a Nemzeti Előkészítő Bizottság pénzalapját. Tokióban most is, akárcsak a korábbi Fesztiválok idején, csupán hosszas kilincselés után, tömeggyűlések hatására adták ki a VIT-re utazó fiatalok útlevelét.

A Moszkvai VIT-nek magyar részről az volt az érdekessége, hogy egyik reggel Kádár János meglátogatta a kint lévő magyar fiatalokat a Fesztiválon, amikor azok éppen a svájci fiatalokkal találkoztak. Mikor a svájciak rájöttek, ki is ő, megrohamozták Kádárt az autogramkéréseikkel.

Az 1950-es évek végén a nemzetközi helyzetben bekövetkezett enyhülés éreztette kedvező hatását az ifjúsági és diákmozgalomban is. Jó néhány olyan szervezet, mely korábban ellenségesen állt szemben a szocialista országok ifjúsági szervezeteivel, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség tagszervezeteivel, keresni kezdte az együttműködés lehetőségét.

A közeledési folyamatot tovább gyorsította, hogy a kapitalista országok jó néhány ifjúsági és diákszervezetének korábban közömbös tagsága és a szervezeteken kívüli fiatalok jelentős tömegei fokozatosan balra tolódtak, radikalizálódtak.

A kedvező helyzet megérlelte annak lehetőségét, hogy a VIT-mozgalom egy jelentős lépést tegyen.

1959-ben először egy kapitalista ország, Ausztria fővárosában, Bécsben került sor a VII. VIT-re. Ezen a Fesztiválon 112 ország 18.000 fiatalja vett részt, jelszava a „Békéért, barátságért és békés együttélésért“ volt.

Ceglédi István grafikusművész VI. VIT-re készült plakátterve

A találkozó ellenségei a kezdetektől azon fáradoztak, hogy lehetetlenné tegyék a VIT megtartását. Amikor aknamunkájuk ellenére sor került a találkozóra, provokátorokkal akarták megzavarni a Fesztivál rendjét. A jobboldali erők, a CIA pénzén tevékenykedő különböző szervezetek azonban hiába próbálták a „hazai pálya“ előnyeit kihasználni.

A VIT napjaiban Bécsben, amikor hét nyelven kiadták és osztogatták alkalmi lapjaikat, a fiatalok darabokra tépték és elégették azokat. Az esemény napjaiban egymást váltották a baráti találkozók, eszmecserék, művészi műsorok, sportrendezvények. Békemenetet tartottak a Ringen, ahol Paul Robeson énekelt.

A Fesztivál érdekessége volt a szabad Kuba küldötteinek részvétele, hiszen többségük részt vett tevékenyen hazájának függetlenségi harcában.