Cikkek
 

Két kopogtatócédula-gyűjtés tapasztalatai
Hibáztunk Budapesten

Pártélet

Ismeretes, hogy a tavalyi év novemberében két nagy akcióra készült a nagy-budapesti szervezet. Választást, kopogtatócédula-gyűjtést tartottak Budapesten a XI. kerületben és a Pest megyei Kistarcsán.

Sokan úgy gondoltuk a nagy-budapesti vezetésben, hogy az elmúlt évi munkák betetőzése, megkoronázása lehet az ezen a választáson való indulás, részvétel.

Tudjuk jól, hogy miért indulunk az időközi választásokon, akár országgyűlési választás, akár önkormányzati. Azért, hogy megmutassuk magunkat, hogy a párt ismertségét növeljük, hogy benne legyünk a politikai életben. Ezekkel a választásokkal is ez volt, illetve ez lett volna a célunk. Sajnos ez nem sikerült. Sportnyelven szólva a rajtig sem jutottunk el. Magyarán nem sikerült összeszedni az ajánlószelvényeket. Nem 32 választókerületben, hanem egyetlen egyben. És ez nagyon nagy hiba. És a mi felelősségünk, mindannyiunké. Ezt semmiképpen nem szabad elfelejteni.

Mi is történt?

Tudtuk, hogy a XI. kerületi szervezetnek nagy munka lenne összegyűjteni az ezer cédulát . Ezért döntöttünk úgy, hogy - annak megfelelően, ahogy 2006-ban is döntöttünk, megszüntetjük a kerületi szervezetek teljes önállóságát és budapesti, sőt nagy-budapesti gondolkodásra térünk át - az egész budapesti pártszervezet aktívan segíti, és részt vesz a gyűjtésben. Megszerveztük a csoportokat, megszerveztük, hogy kik és hol fognak gyűjteni.

Minden adva volt ahhoz, hogy valóban gyűjtsünk. Csak nem gyűjtöttünk.

Arról, hogy mi volt az oka, hogy mit rontottunk el, nem azért kell beszélni, hogy felelősöket, bűnbakokat keressünk - persze a budapesti vezetés felelősségét meg kell vizsgálni -, hanem azért, hogy az elkövetkező időkben ne essünk ugyanebbe a hibába. A párt szervezetei meggyengültek, sok helyen megöregedtek, ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy minél összpontosítottabban, szervezettebben vegyünk részt az ilyen akciókban. Jövőre, két év múlva, amikor már „élesben“ megy a választás, amikor nem egy, hanem 32 választókörzetben kell összeszedni a szükséges mennyiséget már ilyen hibákat, bakikat nem engedhetünk meg magunknak.

Minden adva volt, hogy a csoportok gyűjthessenek, mégsem mindenki gyűjtött, sokan csak néha napján gyűjtögettek (természetesen, ha egy ilyen cikkben, egy ilyen témáról szólunk, akkor a nehézségeket vesszük számba; voltak sokan, akik tisztességesen dolgoztak, természetesen nem róluk írunk, akinek nem inge, ne vegye magára...).

Eredmény, hogy kialakult Budapesten és Pest megyében a regionális szemlélet. Már nem kerületi kiskirályságok vannak, hanem a kerületek összefogtak, és közösen dolgoznak. Ami kudarc, hogy nem alakult ki a budapesti szemlélet. Láthatólag nem értettük meg, hogy a fővárosban közösen kell dolgoznunk.

Ha valamelyik régiónak, kerületnek segítség kell, bármilyen segítség, akkor teljes erővel mögé kell állnunk. Nem ímmel-ámmal, nem kényszeredetten, hanem úgy, mintha otthon dolgoznánk.

Igazából meg volt minden feltétel, hogy összegyűjtsük a cédulákat. Szomorú, hogy sokan (szerencsére nem mindenki) a kifogásokat keresik, hogy miért is nem gyűjtöttek. Nem ismeri a környéket, nem volt elég nagy, elég színes, elég dizájnos térkép, teljesen részletes utcanév-jegyzék, stb. Ezt hosszasan lehetne sorolni.

A jövőben a megoldás csak az lehet, hogy megcsináljuk, amit közösen eldöntünk, elvállalunk. Ha gond van, szólni kell, kérdezni kell, és segítséget kell kérni.

Persze a hibák közé tartozik, hogy a budapesti vezetés nem időben észlelte, hogy gond van, amikor „a tüzet kezdte oltani“, akkor már késő volt. Ezért nem elég a munka, nem elég a szervezés, hanem az ellenőrzés, a kontroll is nagyon fontos. Talán az utóbbi a legfontosabb.

Hogyan tovább?

Foglaljuk össze: nagy hibát követtünk el. MI. Így csupa nagybetűvel. Mi, budapesti kommunisták. Nem ők, nem ez a kerület, nem az a régió, hanem mi mindannyian. Ha nem sikerült Újbudán megállítani a jelöltet, ha nem sikerült Kupi Lászlót indítani polgármesternek Kistarcsán az az egész nagy-budapesti párttagság hibája, felelőssége.

Ha csatát vesztünk nem letenni kell a fegyvert, hanem megélesíteni. Nekünk nem a sebeinket kell nyalogatni, hanem megvizsgálni az okokat, és ezekből tanulni, hogy ne essünk még egyszer ebbe a hibába.

Akkor hogyan is tovább? Egy út van. Meg kell erősíteni a szervezeteinket. Ütőképes csapattá kell magunkat szervezni. És ez nem ördöngösség. Erről szólnak a Központi Bizottság döntései. Kevesen vagyunk, de kell egy mag minden régióban, akik viszik a párt ügyeit, szervezik a munkát.

Pötty esett a nagy-budapesti pártmozgalom becsületén azzal, hogy nem sikerült ez a két választás. Ezt magunkról lemosni csak is, kizárólag csakis munkával tudjuk. Mire ez a cikk megjelenik, még minimum egy hét lesz arra, hogy tovább gyűjtsük a népszavazásra az aláírásokat. Ha sikerül az, hogy húszezer aláírást összegyűjtsünk Budapesten, akkor - talán - sikerül elfeledtetni a mozgalommal ezt a kudarcot. Dolgozzunk, gyűjtsük az aláírásokat, hogy sikerre vigyük a mozgalom ügyét.

Március 29-én tartja a nagy-budapesti régió a szervezeti szabályzatban rögzített össztagsági értekezletet. Ez jó lehetőséget ad arra, hogy értékeljük az elmúlt évet, közte ezt a két választást, ennek a tapasztalatait. Ami biztos: meg kell erősíteni a vezetést és meg kell újítani a nagy-budapesti elnökséget.

Olyan vezetés, vezető kell, aki bírja a tagság és az országos vezetés bizalmát. Olyanok, akik akarnak és tudnak is dolgozni, sikeresen irányítani a budapesti és Pest megyei pártmunkát. Ezt kell megcsinálni.

Székely Péter