Cikkek
 

A KB-képviselők oldala
Ismerjük meg a választókerületet

Pártélet

Belovitz Károly választókerülete - látogatás a mosonmagyaróvári tejüzemnél

Legutóbbi számainkban a Központi Bizottság képviselőinek feladatait tekintettük át. A következő számoktól kezdve bemutatjuk magukat a KB-képviselőket. Hogyan élnek, hogy dolgoznak, hogy készülnek erre a feladatra.
Sorozatunk mostani részében arról szólunk, hogy miként lehet szervezni a KB-képviselők munkáját, milyen együttműködés lehetséges a párt helyi szervezeteivel.

Ismerjük meg a választókerületet!

A választókerületek jelentős részében szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy egyáltalán nincs pártszervezetünk, talán még párttagunk sem. Hogy induljunk el?

Manapság minden kerületben, városban van az önkormányzatnak saját lapja, sőt Internetes oldala. Ismerkedjünk meg vele, olvassuk, ismerjük meg azokat a problémákat, amelyek az adott településen vannak.

Ismerjük meg a választókerületet! Érezzük meg a levegőjét, menjünk ki a piacokra! Nem lehet érdemben elvégezni a KB-képviselő munkáját, ha - mondjuk - nem tudjuk, hogy a Hűvösvölgy is a II. kerület része. Nézzük meg, melyek azok a helyek, amelyekre a helyiek büszkék. Egy-egy kultúrház, cukrászda, amiről illik tudni. Járjunk utána, hogy ki kicsoda az adott területen. Ennyi helyi információt nem könnyű megszerezni, de nem is lehetetlen.

Legyenek jól sikerült rendezvények!

Ha már ismerjük a térséget, szervezhetünk Balszemmel bemutatót vagy Szabadság bemutatót. Megjelenhetünk a helyi hagyományos rendezvényeken, mint például Debrecenben a Mihály-napi vásár, vagy Miskolcon a kocsonyafesztivál, vagy éppenséggel Gyulán a Reneszánsz Karnevál. Az alapszabály az, hogy nekünk kell olyan helyekre menni, ahol sok ember van. Lássanak bennünket és mi is ismerjük meg őket!

A választókerületi munkát meg kell tervezni. Egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy sok pénzt költsön erre a munkára, és a szabadidő is hiánycikk.

De ha megtervezzük, a munka valamennyi elemét végiggondoljuk, eredményesen dolgozhatunk. Egy dolgot soha ne felejtsünk el! A KB-képviselő munkája négy évre szól. Ha valamit nem végzünk el időben, később már nem fog menni.

Együttműködés a helyi szervezetekkel

Ez nehéz és kényes feladat még ott is, ahol van szervezet. Tagjaink zöme idősebb ember. Többnyire nincs olyan élő és rendszeres kapcsolatuk a helyi politikai, gazdasági és főleg társadalmi élettel, mint amire szükség van. Beszéljük meg a feladatokat a helyi szervezetekkel, de tudnunk kell, hogy alapvetően magunkra vagyunk utalva. Keressünk ismerősöket, kapcsolatokat, építkezzünk rájuk.

Ugyanakkor támaszkodni kell helyi szervezeteink emberi erőire, aktív részvételükre a rendezvényeken. Az új módszerek alkalmazásában, az új kapcsolatok kialakításában a saját feltáró munkánkra és tapasztalatainkra támaszkodjunk.

Alakítsuk ki saját adatbázisunkat, azoknak a listáját, akikhez mehetünk majd, ha a választásra sor kerül. Az ilyen kapcsolat nem csak a választásra kell. Ezek a mi politikai erőink, kapcsolataink, akiken keresztül a Munkáspárt politikája eljut az emberekhez. Ez „ezres listák“, Szabadság-előfizetői listák fontosságát éppen ezért nem győzzük ismételgeti. Ahol van lista, ott lehet eredményre számítani. Ahol nincs, ott szinte csak a vakvilágba mehetünk.

Nagyon fontos bevonni ebbe a munkába a fiataljainkat. Ők sok mindent másként látnak, más jellegű tapasztalataik és kapcsolataik vannak.

Nagyon hasznos segítséget adhatnak, arról nem is beszélve, hogy ez is egy eszköz a fiatalokkal való kapcsolattartásban.

Helyi média, önkormányzat

Amikor már rendelkezünk némi ismerettel, vegyük fel a kapcsolatot a helyi polgármesterekkel, a helyi sajtó képviselőivel. Többnyire nem térnek ki a polgármesterek a kontaktus elől. Természetesen magabiztosan kell viselkedünk. Mi a Munkáspártot, egy országos pártot képviselünk az adott térségben.

És végezetül: mindig emlékezzünk, hogy nem egy feladatot kell ellátunk, hanem három, egymást kiegészítő, egymásra szorosan épülő tennivalót. Szerezzünk sok előfizetőt A Szabadságnak! Szervezzük a Munkáspárt politikai jelenlétét! Készüljünk a parlamenti választásokra!