Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Harminc ezüstpénz

Gyurcsány és az MSZOSZ vezetői megegyeztek abban, hogy az „új társadalombiztosítási pénztári rendszer felügyeletében megteremtenék a lehetőséget a munkavállalók és a munkaadók képviseletére.“ Éljen, győztünk! - mondhatják a szakszervezeti főnökök.

Ha már nem tudjuk megváltoztatni, legalább mi is kapjunk a zsozsóból! - mondják a Józsefvárosban. Én azt mondom: ezek igenis bátor emberek! Gondolj bele! Van bátorságuk lepaktálni a kormánnyal, miközben a november 10-ei gyűlésen is hallhatták, hogy még a saját tagságukból sem mindenki akarja az egészségbiztosítási törvényt. Van bátorságuk lemenni a többi dolgozó közé, miközben tudják, hogy a dolgozók jelentős része - ne feledjük, hogy a LIGA-ban sem tőkések ülnek - ezekben a hetekben aláírást gyűjt az egészségügy privatizálása ellen.

Még ahhoz is van bátorságuk, hogy szemükbe nézzenek azoknak a millióknak, akiknek a tőkés elnyomorítással szemben az állami egészségügy jelenti az utolsó mentsvárat. Nos, ezek a bátor emberek a magánbiztosítók és az ő érdekeiket kiszolgáló állami képviselőkkel szemben semmilyen hatalommal sem fognak rendelkezni. Nem értem, hogy miért nem értik, hogy maguk alatt is vágják a fát?

Azzal, hogy a Gyurcsány-Horváth-páros mellé álltak, a nagytőke mellé álltak, saját szakszervezeti társaik és a magyar dolgozók ellenében. Ezt sem fogják nekik elfelejteni. Megéri harminc ezüstpénzért?

SZDSZ: „népszavazás a szocializmusról“

A liberálisok rohadtul utálják a szocializmust. Ez derül ki a mostani népszavazási kampányukból is. Pedig - mondjuk meg őszintén - nem volt nekik rossz. Elnézem az életrajzukat. Béki Gabriella közgazdász tanári diplomát szerezhetett, kutató lehetett. Eőrsi doktor a nagy elnyomásban jogot végezhetett, és ügyvédi irodát nyithatott. Fodor úr is elcsípett még egy jogi diplomát a rendszerváltás előtt. De ne legyünk kicsinyesek! Akkor mindenki tanulhatott, aki tanulni akart. Nem úgy, mint most! Emlékszem arra is, hogy egyszer elmentem egykori osztálytársam, Magyar Bálint lakására a Belvárosba. Életemben először láttam jellegzetes polgári lakást, sőt hovatovább nagypolgári lakást.

Érted Te ezt? A szocializmusban nagypolgári lakás! Szegény elnyomottak! De nekik tényleg rémálom lehetett minden perc, amit a szocializmusban töltöttek, mert egy-két dolgot tényleg nem tehettek. Nem uralhatták el a magyar életet. Nem császkálhattak az egyik nyugati egyetemről a másikra, bár a vége felé már ezt is megtehették. Nem gazdagodhattak korlátlanul. Nem köphették szembe büntetlenül sok millió magyar honfitársukat. Az a történet nem róluk szólt. Az a történet sok millió emberről szólt, akiknek jutott munka és tisztességes élet. Milliókról, akiket először vettek emberszámba. Most ezekkel a milliókkal akarnak kiszúrni a liberális urak. Tőlük, tőlünk akarják elvenni a mindenki számára hozzáférhető kórházat.

Nekik már jó, most azt akarják, hogy nekünk rosszabb legyen.

Egy gondolat bánt engem

Napok óta egy gondolat bánt engem: mi lesz Kondorosi államtitkár úrral? Kondorosi Ferenc úrra még a kádári MSZMP KB apparátusából emlékszem. Mondhatni, hogy a záróra előtti utolsó percben, 1987-ben hozták be a KISZ KB-ból a pártközpontba. Engem nem zavar, hogy ezek az apró részletek nem szerepelnek mai, szép hivatalos életrajzában.

Okos, tehetséges embernek tartom. Hidd el, akkoriban más volt a helyzet! Kevés kivételtől leszámítva a politikai agyközpontba nem kerülhettek hülyék. A mai rendszer ezzel a hagyománnyal is szakított. Kondorosi úr ezért ma inkább a szabályt erősítő kivétel a gyurcsányi gépezetben. Kiváló jogász, ezt a tőkés Magyarország is honorálta. Legutóbb éppen ebben a félig igazságügyi, félig rendőrségi minisztériumban volt államtitkár. Egy ország láthatta, ahogyan a lelkét kitette azért, hogy az egymást gyilkoló politikai és rendőrségi vezetők mellett legalább minimális rend legyen az országban. Akár miniszter is lehetett volna, valószínűleg akart is. De nem lett.

Az „Új rend és szabadság“ program kormánybiztosa lett. Csodálkozom, hogy elvállalta. Tudhatta volna, itt nem fognak babérok teremni. Ellensége annál több lesz. Most belefogott abba, hogy rendet tesz a fogyatékkal élők parkolási kártyáinak ügyében. Azt mondom jogos, csak nem fog menni.

Ad egy, azért nem, mert a szabad parkolást engedélyező kis kártyák nagy Mercedeseken, Audikon, sőt bazi nagy Jeep terepjárókon vannak. Ezek az emberek azért tehetik meg, mert zsebükben érzik nem csupán az engedélyt kiadó háziorvost, de a magyar államot is. S, úgy tűnik nem alaptalanul. Ad kettő, kis országunkban nem csak itt vannak anomáliák, visszaélések, csalások. Kis országunkban sehol sincs rend. Felülről kellene kezdeni. Ehhez azonban Kondorosi államtitkár úr minden tudása kevés.

Még emlékszem a Medgyessy-kormány üdvöskéjére, Keller László államtitkár úrra, aki komolyan vette, hogy tiszta kézzel rendet tesz a hatalom pénzügyeiben. Kibuktatták. Éppen most buktatják ki végképpen a törökbálinti polgármesteri székből is. Igaz, ebbe már a nép, a választó is beleszólt. Aggódom Kondorosi államtitkár úr miatt.

Thürmer Gyula