Cikkek
 

BELFÖLD

MUNKANÉLKÜLISÉGBE KÉNYSZEÍTETT ORSZÁG

Jelenleg hetente legalább kétezren kerülnek az utcára Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jövő nyárra hivatalosan is több mint félmillióan lesznek munka nélkül Magyarországon. A Gyurcsány-kormány semmit sem tesz értük, sőt, éppen Európában egyedülálló válság-kezelése kényszeríti a vállalatokat az újabb és újabb elbocsátásokra.

„A következő hónapokban romlani fog a helyzet” – így reagált Bajnai Gordon gazdasági miniszter, amikor szembesítették azzal, hogy csak a múlt héten 1800 ember veszítette el állását Magyarországon. Jelenleg majd 330 ezren vannak munka nélkül hazánkban. Ez a hivatalos adat, ami 30 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. Amióta „kitört a gazdasági világválság”, hetente átlagban kétezer elbocsátást jelentenek be Magyarországon.  A gazdasági tárca szerint összesen még legalább 250 ezer állás szűnhet meg.

PONTOSAN SZÁMOLVA

Ezek azonban csak a hivatalos statisztika adatai – keserű ezt így leírni, ezek nem puszta számok, százezernyi család marad jövedelem nélkül. A valóság ennél is rosszabb. A szürke és fekete gazdaságban legalább 800-900 ezren dolgoznak. Belőlük legalább 300-350 ezer veszíti el féllegális megélhetését, vagy legalábbis sokkal rosszabb feltételekkel kénytelen folytatni. Nemhogy egészségbiztosítás nem lesz, mostantól a munka végén odalökött ezresekből is kevesebbet kap, aki kap. Hiszen válság van.
  E jelszó jegyében csökkennek a bérek is. Az állami alkalmazottak meg a nyugdíjasok nem kapják meg a 13. havit, ami a várható inflációval együtt tíz százaléknál is nagyobb reálkereset-csökkenéshez vezet. Itt jegyzendő meg, az állami alkalmazotton nem a minisztériumit értjük, itt továbbra is extra-prémiumokat fizetnek ki, Gyurcsány Ferenc „kérését”, miszerint a jutalomban mindenki tudjon mértéket, szinte senki sem vette komolyan. Igaz, a „kérés” sem volt komoly.

BŐVÜLŐ LISTA

A mellékelt listán láthatjuk, hol és hány embert tettek utcára a zömében külföldi érdekeltségű cégek. Ez bővülni fog, a Munkáspárt honlapján folyamatosan frissítjük. Azonban van úgynevezett rejtett elbocsátás is. A multik zöme időszakos munkásokat foglalkoztat, így van ez az Audinál vagy az elbocsátásokról jelenleg feltűnően hallgató ázsiai cégeknél, a Hankooknál, a Suzukinál is. Ők nem rúgnak ki, csak nem újítják meg a korábban hosszú évekre ígért szerződést. Aztán ott vannak a nagy kereskedőláncok. Sem a Tesco, sem a Penny Market vagy bármely más szupermarketlánc közvetlenül nem rúg ki em bereket. (Mi több, a bankokhoz hasonlóan további vásárlásra, eladósodásra bíztat.) Ám a beszállítók megszenvedik a multik költségcsökkentését: eddig átlagban 30 napon belül fizettek, ez most legalább a duplájára, háromszorosára emelkedik. A multi kap magyar állami támogatást, s neki köszönhetően kénytelen dolgozóit utcára tenni a kormányzati forintot látásból sem ismerő magyar termelő.

Tanulj és dögölj meg!

Sokan állnak a munkaközvetítő előtt. Fiatalok és idősebbek. Szomorúan nézik a földet. Történelemkönyv lapjaira kívánkozik a kép. A járdán szendvicsember reklámoz egy iskolát. Ő és az itt állók már pontosan tudják, hogy egy szó sem igaz abból, amit a televízióban harsognak a politikusok. Jobb, ha ki sem ejted a miniszterelnök nevét, mert elküldenek a fenébe.
  Zoltán (nevezzük így), két diplomával rendelkező, 35 éves férfi. Egy éve keres állást.
  – Gyakran hallom, hogy van munka, csak az emberek nem akarnak dolgozni...
  – Biztosan van, aki nem akar! Én nagyon akarok, de csak idénymunkát találok. Abból nem tudom kifizetni a számlákat. Nyáron építkezésen dolgoztam. Mára annak is vége, itt az ideje, hogy találjak valami állandót.
  – Ez a munkaközvetítő kevés diplomás állást kínál, és lenyeli a béred 30%-át. Miért nem máshol keresel?
  – Bölcsész vagyok. Ezzel nem megyek semmire. Nincsenek kapcsolataim intézményekben, minisztériumokban. Mindenütt keresek. Az internetes portálokra elküldök naponta 4-5 önéletrajzot. Számold ki, hogy egy év alatt hány helyre jelentkeztem! Többnyire nem válaszolnak, de azért vannak rendesek, akik közlik, hogy találtak jobbat a 157 jelentkező közül. Pedig legtöbbször „szakmára szabott” önéletrajzot küldök…
  – Úgy érted, letagadod, hogy tanultál?
  – Igyekszem megfelelő formát nyújtani. Ide csak az érettségi bizonyítványom hoztam. Nyilvántartást kell vezetni arról, hogy hol, mit mondtam. Csak lenne valami értelme... Sokféle munkát elvállalnék. Jelentkeztem pedagógusnak, portásnak, kertésznek, könyvesboltba.

Most várom a szerencsét.  

GYURCSÁNY SEGÍT?

A miniszterelnök meghirdette: meg kell védeni az állásokat. Ehhez képest azóta a kormány sajátos számlálóként működik csak, valamelyik hivatala bejelenti, hol, mekkora az elbocsátás. Meg felfrissítették az „Út a munkához” tervet. Egy másodpercig se higgyük, hogy állami munkahelyteremtésről, vagy a vállalkozásokat ösztönző kedvezményekről lenne szó. A munkanélküli segélyt szigorítanák, úgy, hogy szinte minden felelősséget, s főleg a cehet az önkormányzatokra hárítanak át. Pedig az elmélet nem rossz, hiszen logikus, hogy a munkajövedelemnek lényegesen nagyobbnak kell lennie, mint a segélynek. Gyurcsány tervének köszönhetően azonban a segély 56 ezer, a minimálbér 69 ezer forint. Egy négytagú család esetében, a különböző járulékoknak köszönhetően a tényleges különbség már mindössze 7 ezer forint, ha az egyik szülő elmegy minimálbéren dolgozni. Elmegy ezért bárki dolgozni? Aligha. A segély folyósítása viszont alapvetően az önkormányzatok és nem az állam sara lesz.

VÁLSÁG-MÁGIA

Európában szinte minden kormány a válságból az állami szerepvállalás növelésében, a gazdaság ösztönzésében, a munkahelyteremtésben látja a kiutat. Ésszerű, hiszen minél többen dolgoznak, annál nagyobb az állam bevétele is, s csökken a kiadása is. Ez még messze nem baloldali megoldás, ez csak a tőke helyzetét menti. Mint amikor a kuktából kieresztik a gőzt.
  Az MSZP válasza más: mentsük meg a bankokat, százmilliárdos tiszta nyereségük ellenére fordítsuk rájuk az IMF hitelt, a kölcsönt meg fizettessük meg a bérből és fizetésből élővel. Ha kevesebb kap bért és fizetést, emelkedjen a terhe. No meg a nyugdíjasoké. Emellett el kell adni mindent, ami még eladható: MÁV, BKV, Fővárosi Gázművek, Szerencsejáték Zrt. Mire jó ez? A válasz egyszerű. Rövidtávon nagyobb a bevétel, 2010-ig még több állami vagyont  és adóforintot lehet megszerezni, utána meg jöhet a vízözön. Már amennyiben a baloldali szavazót nem sikerül megint Orbán Viktor rémképével az úrnákhoz kényszeríteni, s újabb négy évet kisarcolni belőlük.

LEÉPÍTÉSEK NOVEMBERBEN

Cég

Elbocsá-
tottak

Ágazat

Tulaj- donos

Telephely

General Electric

500

elektronikai ipar

külföldi

Budapest

IEC Kft.

400

autóipar

hazai

Törökszentmiklós

Sanmina-SCI Magyarország Kft.

400

elektronikai ipar

külföldi

Tatabánya

Vegyépszer Zrt.

350

több ágazat

hazai

Budapest

Rába Járműipari Holding Nyrt.

260

autóipar

hazai

Győr

AFL Hungary Kft.

250

autóipar

külföldi

Mór

Elektrópont

250

kereskedelem

hazai

Baja

GYESEV Zrt.

200

vasút

külföldi

Sopron

Mebona Bőripari Kft.

168

textilipar

hazai

Bonyhád

Saia Burgess Ózd Kft.

150

autóipar

külföldi

Ózd

Amtek Zrt.

150

fémipar

külföldi

Sárvár

Piszkei Papír Zrt.

147

papíripar

külföldi

Lábatlan

Debrecen Hús Zrt.

120

élelmiszeripar

külföldi

Debrecen

Duna Televízió

100

média

hazai

Budapest

Le Belier Magyarország Zrt.

100

autóipar

külföldi

Ajka

Veritas Csatlakozástechnikai Kft.

100

autóipar

külföldi

Dunakiliti

Shinwa Precision Kft 

100

autóipari

külföldi

Miskolc

Poppe&Potthoff Hungária Bt.    

92

elektronikai ipar

külföldi

Ajka

Michelin Hungária   

90

autóipar

külföldi

Nyíregyháza

Káta CNC Kft. 

90

autóipar

külföldi

Szentlőrinckáta

Graboplast Zrt.

90

szolgáltató ipar

hazai

Győr

FAG Magyarország Ipari Kft. 

85

autóipar

külföldi

Debrecen

PHT-Print Kft. 

78

autóipar

hazai

Balatonlelle

Kanizsa Ruhaipari Szövetkezet

73

textilipar

hazai

Nagykanizsa

Aspöck Hungária Kft.

70

autóipar

külföldi

Bonyhád

Robert Bosch Elektronika Kft. 

68

autóipar

külföldi

Hatvan

Clarion Hungary Elektronikai Kft.

57

elektronikai ipar

külföldi

Nagykáta

Autoliv Kft.

56

autóipar

külföldi

Sopronkövesd

Merkantil Bank Zrt. 

47

pénzügyi

hazai

Budapest

Bosal-cégcsoport 

50

autóipar

külföldi

Kecskemét

Valeo Auto-Electric

50

autóipar

külföldi

Veszprém

Delphi Thermal Magyarország Kft.

50

autóipar

külföldi

Balassagyarmat

Ekuna Kft. 

49

gépipar

külföldi

Dévaványa

Audi Hungária Motor Kft.

40

autóipar

külföldi

Győr

Szentgotthárdi Opel-gyár

40

autóipar

külföldi

Szentgotthárd

D-ÉG Radiátorgyártó Kft. 

36

gépipar

hazai

Dunaújváros

TV2 (MTM-SBS Zrt.)

35

média

külföldi

Budapest

KÉSZ Holding Zrt.

30

épitő ipar

hazai

Budapest- Szeged

Velux Magyarország Kft.

25

épitő ipar

külföldi

Budapest

Jost Hungária Bt.

20

autóipar

külföldi

Veszprém

Orion Elektronikai Kft.

20

elektronikai ipar

hazai

Budapest

Woco Ipartechnikai Kft.

18

gépipar

külföldi

Budapest

Epam Systems Kft.

14

informatika

külföldi

Budapest

CNC-Ferr Kft.

13

gépipar

hazai

Budapest

Forrás: index.hu; A Szabadság-gyűjtés

Tiltakozz!

Hazánkban arat a válság. Egyre több munkavállaló kerül utcára nap, mint nap. Ez nem a „másokkal történhet baleset” rémálma. Holnap Téged, a fiadat, lányodat, unokádat teszik utcára. Nem tűrhetjük! Ha munkáspárti, ha kommunista vagy, kötelességed tiltakozni! Ha tudod, hogy a környezetedben elbocsátások vannak-lesznek, menj oda! Vidd a vörös zászlót, az elvtársat, a szomszédot, a családot: ne engedjük, hogy elvegyék az életünket! Szólj a párt központjának: az ország kommunistái melléd állnak!

Tiltakozz!