Cikkek
 

MOZGALOM

A PÁRT ÚJSÁGJÁRA KÖTELESSÉG ELŐFIZETNI

A Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Munkáspártot köszöntötte a Német Kommunista Párt elnöke. Heinz Stehr A Szabadságnak adott interjújában a német kommunisták munkamódszereiről beszélt.

– Beszédében a párttagok fegyelmezett mun­káját hangsúlyozta. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– A pártfegyelem egyik alapja a rendszeres tagdíjfizetés, nagyon fontos, hogy a párt tagjai ezt megértsék. A Német Kommunista Párt az egyetlen olyan németországi párt, amelyik sosem kapott semmilyen támogatást az államtól, azaz a párt működését teljes egészében a tagdíjakból kell finanszírozni. Ha a párt pénzügyi alapjai meginognak, ellehetetlenül a politikai munka, a párt működése. Ami a gyakorlatot illeti: elvtársaink minden befizetés után kapnak egy bélyeget a tagkönyvükbe, amit szúrópróba-szerűen ellenőriznek. Ha kiderül, hogy valaki elmulasztotta befizetni a tagdíját, figyelmeztetjük, hogy pótolja, és a pártgyűlésen felolvassuk azok nevét, akik nem fizetnek rendesen tagdíjat.

– Kötelező a párt lapjára előfizetni?

– Büszkék vagyunk rá, hogy párttagjaink előfizetnek a párt lapjára, és főleg arra, hogy az előfizetők kétharmada párton kívüli. Az újság terjesztését nem lehet elhanyagolni, hiszen így ismertetjük meg az emberekkel a párt politikáját, így mozgósítunk minél több embert az akcióinkra. Az alapszervezetek rengeteget dolgoznak ezen, s a nem előfizetőknek is árulják az újságot, terjesztik a megmozdulásokon, pártrendezvényeken.

– Tagdíj, újság, ideológia. Mi a helyzet a harmadik támponttal?

– Borzasztóan fontos. Tartunk általános oktatási programokat, amikor minden alapszervezetnek egy adott témát kell feldolgoznia, a témák általában a párt politikájáról, struktúrájáról, történetéről szólnak. Sikerült létrehoznunk egy marxista iskolát, a Liebknecht Schulét Leverkusenben, ahol az érdeklődőknek aktuális témákról, a párt politikájáról, s annak elméleti alapjairól tanítunk.

– Bent vannak a szakszervezetekben?

– A kommunista párt és a szakszervezetek kapcsolata kiemelten fontos, az együttműködés a dolgozó emberek érdekében születik. Pártunk tagjai számára kötelező, hogy amennyiben van lehetőségük rá, lépjenek be munkahe­lyük szakszervezetébe. Ez központi feladat mindenki számára, és sokaknak, 30 százalékának különböző posztokat is sikerült betöltenie az adott szakszervezetben.

 

 

  
 A Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján a Munkáspárt tagjai Kőbányán, Szolnokon, Miskolcon és Debrecenben is megkoszorúzták a szovjet hősi emlékművet. Országszerte a párt alapszervezetei megemlékeztek november hetedikéről. A Baloldali Front Egerben idézte fel 1917 forradalmi eseményeit.