Cikkek
 

AKTUÁLIS

 

Ápol és eltakar

„Szlovák rendőrök magyarországi drukkereket ver­tek egy futballmérkőzésen.”

Két emberi érzelem van a földön, mely minden kérdést elfeledtet: a szeretet és a gyűlölet. Tudja ezt jól Gyurcsány Ferenc, de még nála is jobban Szilvássy György.
  Kicsiny hazánkban pedig nincs is másra nagyobb szükség, mint a felejtésre. Feledni az emelkedő gáz- és villanyszámlát, a gazdasági válságot, a nyomában járó uzsorahitellé váló tartozást. Feledni azt, hogy ezt ők okozták, s még inkább azt, hogy az elsikkasztott milliárdokat nem a gazdagokkal, hanem – már megint – a kisemberrel akarják megfizettetni.
  Mindannyiunk fájó pontja a határon túli magyarság. Fáj, mert méltánytalan volt Trianon, fáj, mert kultúránk szétszabdalását és összetörését volt hivatott elősegíteni.
  Szombaton Dunaszerdahelyen egy futballmeccsen magyar szurkolókat vertek szlovák rendőrök. Felháborító!
  Kár, hogy már a jogos felháborodásunkkal is játszanak a fent említett „urak”.
  Mert mi is a valóság?
  Magyarországról több mint kétezer futballdrukker hirtelen úgy érezte, nekik mindenképp részt kell venniük Dunaszerdahely Slovan Bratislava elleni meccsén. Szinte napok alatt sikerült is megszervezniük, hogy több tucat busz álljon rendelkezésükre. Összefogott a Fradi és az Újpest a Diósgyőrrel (barátságuk évtizedek óta híres…), csak azért, mert szolidaritásukat akarták kifejezni a Felvidékiekkel…
  Több kínos kérdés is felmerül itt.
  Az első a magyar külpolitikát illeti. Tételezzük fel, valóban így történt, a drukkerek saját pénzből, elszántságból kívánták kifejezni ellenérzésüket a szlovákiai magyar kisebbséget érő atrocitások ellen. Az ellen, melyet a magyar külpolitikusok képtelenek megoldani a magyar iskolák bezárása, anyanyelvi oktatása, negatív megkülönböztetése ellen. De ez nem kölykök feladata, ez a magyar államé!
  A második baj: nekik erre sem pénzük, sem összefogásra késztető erejük nincsen. Sosem fog fradista újpestivel ölelkezni. Tehát valakiket megbíztak ezzel a feladattal: provokálni kell!
  Ha gyűlöljük a szlovákokat, vagy a szlovák rendőrt, máris nem a hazai katasztrófán gondolkodunk.
  Ki tart otthon szlovák zászlót, hogy spontánul, két órán belül elégethesse a nagykövetség előtt?
  Kinek érdeke ennek nyomán Budapesten fokozott készültséget bevezetni? Annak, aki azt akarja: jöjjön a gyűlölet, amely ápol és eltakar…


 Írj! Fényképezz!

A Szabadság mindannyiunké. Közös érdekünk, hogy tájékozódjunk mindarról, ami országunkban történik. Legyen az jeles vagy felháborító esemény: tudnunk kell róla! A Szabadság szerkesztõsége ezúton hív fel mindenkit, aki ilyennel találkozik: írja meg, vagy fényképezze le, s küldje be! Várjuk tudósításaitokat levélben a székház címére „A Szabadság” felirattal, vagy az info@aszabadsag.hu e-mail címre.


A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu