Cikkek
 

BELFÖLD

Mit hoz a válság?

1.

A 13. havi nyugdíjnak vége, az idõseknek járó szociális kedvezményeket megvonják.

2.

Az orvosok, tanárok, rendõrök, katonák fizetését csökkentik.

3.

Az állam a multik mellé áll, s a magánszektorban sem nõ a fizetés.

4.

A multik utcára tesznek akit lehet, a közép- és kisvállalkozások ötöde tönkremegy.

5.

A „reformok” következtében száz-százötvenezer ember kerül utcára.

6.

Az élelmiszerárak az év végéig 20-25 százalékkal emelkednek.

7.

Az energiaárak még idén 35-40 százalékkal nõnek.

8.

A banki hitelek kamata 30 százalék fölé emelkedik decembertõl.

Kádár János
milliárdjai
Kádár János a múlt század nyolcvanas éveinek olajválságát hitelfelvétellel igyekezett megoldani. Nem az ő ötlete volt, a mai MSZP-s elit győzet meg, „szakmai és pénzügyi” okokra hivatkozva a dollármilliárdos kölcsönről. Köztük volt Medgyessy Péter és Fekete János pénzügyér, akit forint milliókat hozó Kádár életrajzában még Moldova György is hősként ünnepel. Hősiesség az ország eladósítása? Kádár hibázott, hogy hagyta a Világbankkal való megállapodást. Azonban tény, hogy a hitelt is másra használta, mint a ma urai. Igaz a reklám-média mai állítása: „megettük a kölcsönt”. Kádár Magyarországa nem a gazdaság fejlesztésébe, hanem a jólét fenntartására fordította a pénzt. De azt legalább megettük. Most szimplán ellopják. Tény az is, hogy Kádárnak volt mire felvennie kölcsönt. A feltételeket is ő szabhatta. Volt magyar kézben lévő ipar, volt mezőgazdaság. Egyszerűbben: megvolt a családi ezüst, amit bajban el lehet adni. Ma semmi sincs, viszont az ország eladósodottsága arányaiban nagyobb. Eladtak mindent, és kölcsönt is vettek fel. Ez a magyar kapitalizmus. Antallostól, Gyurcsányustól, Orbánostól. Ja, és Horn Gyulástól, aki levezényelte a magyar privatizációt – nem Antall, ő adott el szinte mindent! –, és kormányzásának legnagyobb sikereként az „IMF rabszolgaságától való megszabadulást” hirdette. Ebben igazat mondott.

Ne nyeljetek!

Gyurcsány? Újra?

Mondta a róka az egyszeri gazdának: minek ide kutya, ő maga mily’ remekül tudná biztosítani a védelmet a tyúkoknak, kacsáknak, lábasjószágoknak. Hiszen, ha ő itt van, ki tehetne még kárt a vagyonban? A gazda gondolkodott, s hosszas tanakodás után belement az egyezségbe.

Sajnos, másnap reggelre tíz tyúkjának „nyoma veszett”: csak a róka pofáján árulkodott néhány tollpihe a különös eltűnésről… Felfogadná újra?

Megvesztegették az egyszeri hajóskapitányt: ha elsüllyeszti a hajóját, igen szép összeg üti a markát. Nem baj, hogy néhányan meghalnak, sokak áruja elsüllyed: a konkurencia a jövőben mindazt a szolgáltatást biztosítja majd, amit a megbízói eddig. A hajó elsüllyedt. A kapitány túlélte, zsebében a csinos pénzkupaccal. A vesztegetők ezzel letudták az üzletet. Ki ülne a hajójára újra?

Átlagember autója meghibásodott: alig-alig fogott a fék. Elment hát az autószerelőhöz, ugyan javítsa már meg gyorsan: balesetveszélyes a jármű. Az autószerelő sietett is egy randira, voltak pénzesebb megbízásai is, hát úgy tett, mintha javítottak volna valamit. Másnap Átlagember belerohant egy előtte fékezőbe. Semmi nem volt szabálytalan, pusztán a fék nem fogott. Összetörte magát és az autóját. Ehhez a szerelőhöz fordulna újra?

Gyurcsány Ferenctől tudjuk, hazánkat éveken át meglopták, hazudtak „reggel, éjjel meg este”.

Rájuk szavaznál? Újra?

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal elítéli Gyurcsány Ferenc kormányának döntését a bérek befagyasztásáról, a reálbérek és a nyugdíjak jelentős csökkentéséről. Felháborítóan igazságtalannak, gyalázatosnak tartjuk ezt a lépést azokkal szemben, akik nem tehetnek sem a nemzetközi, sem a hazai pénzügyi válságról, hiszen egész életükben dolgoztak, vagy dolgoznak ma is. A kormány kizárólag a dolgozó és a nélkülöző rétegekkel akarja megfizettetni a szükséges pénzügyi stabilitás árát. Teljes mértékben felmenti a nagytőkét, a spekulatív tőkét az alól, hogy vállalja az általa előidézett válság következményeit, és anyagi terheit. Ez a politika a globális pénzügyi érdekeket szolgálja a nemzeti érdekek rovására. Nem enyhíti, hanem elmélyíti a magyar társadalom válságát. Ez a politika gazdasági leépüléshez, elszegényedéshez, deklasszálódáshoz fog vezetni, dolgozók tízezrei válnak munkanélkülivé, tovább duzzasztva mindennapos megélhetési gondokkal küszködő honfitársaink 3-4 milliós seregét. Ha hagyjuk, akkor a globális tőkeérdek a kizsákmányolás és az elnyomás fokozásával fogja megteremteni saját pénzügyi egyensúlyát Magyarországon.
  Teljes szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk a bérből és fizetésből élőket, különösen a közalkalmazottakat, a nyugdíjasokat, a dolgozók és a nyugdíjasok érdekeit védő szakszervezeteket, civil fórumokat. Arra bíztatjuk őket, hogy ne nyeljék le, amit velük művelnek, ne hagyják átmenni ezeket a gyalázatos intézkedéseket, hanem álljanak ki magukért, családjaikért, gyermekeikért. Követeljék meg emberi és társadalmi jogaik tiszteletben tartását, fogjanak össze egymással, közös akarattal hozzanak létre egy olyan új társadalmi szövetséget, amely őket szolgálja!

Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal