Cikkek
 

BELFÖLD

VÁLSÁGBAN GAZDAGODNAK

A magyar kormány uzsorakölcsönt vett fel, hogy túlélje a bankok és saját felelőtlensége miatt kialakult válságot. A cehhet azonban a dolgozóknak és a nyugdíjasoknak kell állnia. Az Európai Unió országai közül egyedüliként Gyurcsány kormánya reagál újabb megszorításokkal a válságra, ahelyett, hogy megoldást nyújtana a problémákra.

Két és félmillió forint. Amióta Gyurcsány Ferenc kormánya felvette a világbanki hitelt, ennyivel tartozik neki és más bankoknak egy magyar. Újszülöttől nyugdíjasig. Ez az újkori rabszolgaság, amiről természetesen, mint az ókorban, ezúttal sem kérdezték meg az érintetteket.

MIÉRT MI?

A pénzügyi válság Amerikából jött. Onnan jött az úgynevezett „forint elleni támadás” is. Valamiért azonban az Európai Unió egyetlen országában sem játszottak pénzügyi spekulánsok a nemzeti valuta gyengülésére, csak nálunk. Mit jelent a támadás? Leverték a forint árfolyamát, eladtak, majd olcsón vettek, hogy később drágán eladjanak. Olyan ez, mintha a piacon valaki potom áron kezdi eladni a paradicsomot, majd ha az áruból már túl sok van, visszavásárol mindent, nem csak a sajátját, s azt az új, már igen drága áron adja vissza. Hol lehet ezt megcsinálni? Ott, ahol a piac rendjére nem figyel senki, ahol – ha úgy tetszik – nincs tartalék paradicsom. Magyarországot ilyen országgá tette hat év alatt a Magyar Szocialista Párt. Nem véletlen, hogy az IMF hitelhez rajtunk kívül egyetlen uniós ország sem fordul, a világon is csak Pakisztán, Grúzia vagy éppen Ukrajna.

MIÉRT IMF?

A Világbanktól az kér hitelt, aki végképp tönkrement. Argentina ilyen volt pár éve, az utcákon már gyújtogattak és boltokat fosztogattak. Több százezer ember került utcára. Az IMF segítséget ajánlott. Az argentin bankrendszer megmenekült, az ország gazdasága gyakorlatilag megszűnt: mindent importálni kellett. Ez lesz nálunk is. Argentina baloldali elnöke ma azt mondja: soha, semmikor sem szabadott volna az Világbank hiteléhez nyúlni. Tönkretesz.
  Az IMF-hitel uzsorahitel, a kamat látszólag csekély, ám a feltételei irtózatosak. Ráadásul, mint minden hasonló kölcsön, ez is egyre rosszabb lesz. Azért adják, hogy ne fizesd ki, hogy utána megkaphassák az autódat, házadat, gyerekedet, mindent. Gyurcsány Ferenc kormánya ezért vette fel, ezt vállalta, ennek örül.

MIÉRT NINCS MÁS?

Elegáns

Gyurcsány Ferenc szerint rendkívül elegáns lépés volt, hogy az IMF hitelt 2010 májusáig, azaz a következő országgyűlési választásokig lehet felvenni. A miniszterelnök vélhetően ugyanilyen nagyúri gesztusnak érzi azt is a Világbank részéről, hogy a hitelt már a következő kormánynak kell kifizetnie. Magyarán: én költök, az utód fizessen. Gyurcsány Ferenc tökéletesen jól tudja, hogy legkésőbb 2010-ben megbukik, addig kell ellopni mindent, ami mozdítható, addig kell kölcsönt is felvenni. Utána meg a vízözön… Mondhatnánk. De nem ilyen egyszerű. Gyurcsány Ferenc arra készül, hogy az általa már tökéletesen privatizált és korrumpált Magyar Szocialista Párt éléről 2014-ben visszatérjen a kormányfői székbe. Ő kölcsönzött, az utód fizet, amit ő bírál és kihasznál, népszerűen és határozottan szidja majd a parlamentben a megszorításokat. Tökéletes megoldás, zseniálisan cinikus politikai forgatókönyv. Akár még be is válhat. Akkor, ha elfogadjuk, hogy mi kifizetjük az IMF-kölcsönt és lopásaikat. A „mi”-n Magyarország dolgozó lakosságát és a nyugdíjasokat értjük, a „ti”-n Gyurcsányt és brancsát. Jó üzlet? Megéri? Eltűrjük?

Hazugság. Van más út. Van más út, még kapitalizmuson belül is. Az Európai Unió összes országa a nemzetgazdaságot élénkítené, s nem visszafogná. Lehet és kell adót csökkenteni. Ez nem fideszes métely, ez realitás. A magyar összvagyon kétharmadát a kis- és közepes vállalkozások termelik meg. Ha nekik lehetőséget adunk a túlélésre, megmutatjuk, hogy túlélhetnek és feljődhetnek, élni fognak. Ha kisebbek lesznek a terheik, ha ők kapnak támogatást és nem a multik. Akkor nem elbocsátanak, hanem új embereket vesznek fel a boltba. Európában így működik. S lehet magyar mezőgazdaságot is csinálni. Újra! Az uniós pénzek mindössze három százaléka jut el a magyar gazdálkodóhoz, ha többet, sokkal többet kapna, lehetőséget kapna, lenne import és foglalkoztatás is. Túlélné. Túlélnénk.

MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT?

Gyurcsány Ferenc arról beszél, hogy most össze kell húzni a nadrágszíjat, most a meglévőnek örüljünk. Eközben a „nemzetközi válság” elleni küzdelem jegyében eltünteti azt, amit ő okozott. Alvilági szlengben ezt úgy mondják: eltünteti a nyomokat. Gyurcsánynak kapóra jön a válság, eljátszhatja az árvízi hajós szerepét. Újra- és újra elhiteti a nyugdíjassal, panellakóval és tisztességes emberrel, hogy ő a megoldás, ő tudja a „tutit”.
  Csepelen már nincsen gyár. Kocsmára is alig fussa. Amikor volt, a becsületes munkás ezért a „tutiért” úgy vágta volna ki a kocsmából, mint a macskát szarni. S most finoman fogalmaztunk.