Cikkek
 

BALOLDALIFRONT

IFJÚKOMMUNISTÁK TISZALIGETEN

A volt KISZ-tábor területén, őszi színkavalkádban pompázó park adott otthont három napon át a múlt hét végén a magyar ifjúkommunistáknak. Bencsik Mihály Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnök, jó házigazdához méltóan, mindent elkövetett, hogy a fiatal forradalmárok jól érezzék magukat.

Már a bejáratnál hatalmas vörös tábla köszöntötte a Front-tábor résztvevőit. Az idő is kedvezett a programnak: ragyogó napsütés kísérte a nappalokat, az éjszakai hideget pedig kivédték a kényelmes házikók. Kár, hogy a múltban sok fiatalnak meghatározó élményeket adó épület-komplexumból szinte csak ezeket újították fel.
  A vendéglátás mégis mindenért kárpótolta a résztvevőket, a recepción éppúgy, mint a büfében a helyiek segítőkészsége párját ritkította.
  Szombat délelőtt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke tartott előadást. Nem csak a fiatalok problémáit, de az ország helyzetét és a kapitalizmus válságát is taglalta. A fiatalok kérdéseikre pontos válaszokat kaptak ideológiáról éppúgy, mint a kommunisták előtt álló feladatokról, és arról a történelmi lehetőségről, melyet az ország aggasztó állapota idézett elő.
  Fogarasi Zsuzsanna a proletárköltészetről tartott rövid előadást, melyet Salamon Ernő,, Juhász Gyula, Ady Endre, Várnai Zseni költeményeivel gazdagított.
  Délután a „frontosok” a Szolnoki Munkás emléktáblája előtt rótták le tiszteletüket. A nagy elődök méltatását követően a kis csapat megkoszorúzta az emléktáblát. Az ünnepségen a helyi sajtó is megjelent, a rendezvényt követően pedig interjút készítettek a Front elnökével.
  A koszorúzás után Szolnok utcáin szórólapokat és A Szabadságot terjesztették az ifjú­kommunisták. Bár nem volt mindennapos látvány, Szolnok lakói érdeklődéssel szemlélték a vörös zászlókat, figyelmesen olvasták a szórólapokat, és szeretettel fogadták a munkáspárti újságot. A jó munkát este szórakozással ünnepelték meg, amit munkásmozgalmi dalok és tartalmas beszélgetések szőttek át.
  Vasárnap délelőtt Juhász Norbert KB-megbízott a Front és a Munkáspárt politikájának népszerűsítése terén szerzett tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, hogyan terjeszthető A Szabadság az Interneten, hogyan lehet támogatókat keresni, és miként teremthetünk módot arra, hogy felvilágosítsuk az embereket. Elmondta: „Lényeges, hogy nem szabad habozni. Bátran meg kell szólítani mindenkit, és meg kell hallgatni a gondokat. A legtöbben szívesen beszélgetnek, szívesen osztják meg a kommunistákkal mindazt, amit megéltek.”
  Szabó Tamás, a Front elnöke a kommunista erkölcsről tartott előadást. Mondandóját feszült figyelem kísérte. Szólt az emberi kapcsolatok formáiról, fontosságáról, s a munkával kapcsolatos normákról. Kifejtette, mit jelent a kommunista erkölcs, viselkedésmód a gyakorlatban. Az előadás nemsokára egyfajta párbeszéddé alakult, így a résztvevőkkel közösen feldolgozva, gyakorlati példákon át is sikerült bemutatnia, mi is az a kommunista kötelesség, áldozat.
  A kora délután már a búcsúzást hozta a lelkes csapat számára. A fiatalok feltöltődve, eszmékben és tettrekészségben megerősödve búcsúztak Szolnoktól, a festői Tiszaligettől.