Cikkek
 

BALSZEMMEL


 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

MENNYI RENDŐR ELÉG?

Rendőrökből most már jól állunk! Lehet, hogy enni lassan nem lesz mit, de rendőr az van. Igaz, hogy nem az utcán, nem a hétköznapokban, hanem a tüntetéseken, az állami ünnepeken, de mit kicsinyeskedünk?
  Este a csúcsforgalomban egy darab rendőrt sem látsz a Nyugatinál, pedig ott elkelne több is belőlük. Persze, a forgalmat irányítani melós, s nem javítja a főkapitány PR-jét. Nem látsz rendőrt a lakótelepeken se, hacsak nem számítom rendőri jelenlétnek az elsuhanó kocsikban ásítozó rendőröket. Múltkor egy ismerősömet kirabolták. Szegény túl sok Helyszínelőket néz a televízióban, és azt hitte, hogy majd hozzá is egész csapat jön a legkorszerűbb műszerekkel. Nem mondom, a fényképezőgép is műszer, az ugyanis volt az egy szál magában kiérkező rendőrnek. Pontosabban csak az volt neki.
  Szóval, rendőrből most már jól állunk, de szerintem nem ott vannak, ahol kellene lenniük. Ne tessék azt gondolni, hogy az idei október 23-a azért volt nyugis, mert sok volt a rendőr. Egy frászt! Lett volna az idén is nagy felfordulás, ha nem jön a válság. De jött, és nem is akárhogyan. Az emberek félnek, rendre vágynak.
  A parlamenti pártok meg nem tudják, hogy mit is kellene tenni. A Fidesz is halkra fogta, a Várba vonultak vissza, ott nem lehet baj. A kemény jobboldali rohamcsapatok is csak egy laza tüntetést tartottak, csak éppen, hogy ne jöjjenek ki a gyakorlatból. De mi lesz holnap? Vajon akkor is elég lesz a sok rendőr?

NEM SZERETNÉK ORBÁN VIKTÓR
HELYÉBEN LENNI

Megmondom őszintén: nem szeretnék Orbán Viktor helyében lenni. Mert mit is mondjon egy ünnepi beszédben, történetesen október 23-án? Legyen előrehozott választás! Jó, legyen, ráadásul ezt mondja is, de ettől még nem lesz választás. A parlamentben ugyanis a Fidesz van kisebbségben, az SZDSZ meg nem áll át! Menjünk az utcára, zavarjuk el a kormányt! Ezt is mondta már, mentek is az utcára, aztán visszahőköltek. Az utcán ugyanis mások a szereplők. Oda nagyon sok ember kell, amihez nem elég a Fidesz hagyományos tábora.
  Október 23-án is nehéz volt úgy fújnia harci riadót, hogy az ne tűnjön ünneprontásnak és a nemzeti egység megbontásának. Ezért maradt költői, de a napi életben aligha értelmezhető szóképeknél. Példának okáért, hogy „engedjük ki a magyar szabadság szellemét a palackból”. Egyesek loptak, csaltak, hazudtak, ezért vissza kell térni az őszinteség és a törvénytartás ösvényére. Ez is szép! Főleg a „törvénytartás ösvénye” szép.
  Gyanítom azonban, hogy a magyar emberek többsége ennél többet vár. Például meg kellene mondani, hogy a mai Magyarország nem egyszerűen az emberi gyarlóság következménye, hanem a kapitalizmusé, a tőke mohóságáé. Ha ezt kimondanák, mindjárt következhetne az egyetlen helyes recept: korlátozni kell a nagytőkét, és persze a külföldi tőkét is. Például úgy, hogy velük fizettetjük meg a válság leküzdésének árát, vagy legalább velük is, és nem a dolgozói rétegekről húzunk le újabb bőröket. A Fidesznek ehhez nem kell megtagadnia sem világnézetét, sem polgári érzéseit. Csak a realitásokhoz kellene ragaszkodni, s ma már ez is elég lehetne.

FODOR ÚR, MAGA HOL ÉL?

Ha már a realitásoknál tartunk, nekem úgy tűnik, mintha Fodor Gábor nem is itt, Magyarországon élne. Nem „több” államra van szükség, ellenkezőleg, „kevesebbre”. Ezt a „bölcsességet” mondta a múlt héten.
  Kis hazánkban jószerivel már semmi sem működik normálisan. A kormány például szép szavakat mond az oktatásról, meg a nemzetről, de közben csak annyi pénzt ad az önkormányzatoknak, amennyi csak feléig fedezi a tényleges költségeket. A kormány eladja a mentőszolgálat betegszállító részét, aztán lazán tudomásul veszi, hogy a magáncégek nem tudják megoldani a betegszállítást. Én nem nevezném megoldásnak azt, amikor a dialízises beteggel a kocsi öt-hat órát kering a falvak között.
  Fodor Gábornak tudnia kellene, szerintem tudja is, hogy mindez a liberális gazdaságpolitika következménye. Az SZDSZ és az MSZP bontotta le az állami intézményeket olyan szintig, hogy most már a társadalom működése kerül veszélybe. Magyarán akkora már a kupi Magyarországon, hogy lassanként lehetetlen lesz itt élni. Fodor úr nem tudja, hogy ha most tovább bontanánk az államot, akkor nem lenne eszköz arra, hogy a dolgozói tömegek sorsán enyhítsünk. Az igazán gazdagok az állam nélkül is megoldják a bajukat, van pénzük elég. De azok, akik most veszítik el a munkájukat, akiknek egyik percről a másikra az árfolyamváltozás miatt megduplázódik az adósságuk, nos, azokon a piac nem fog segíteni. Állami programokra van szükség, állami beavatkozásra. Fodor Gábor és pártja ebben a nehéz helyzetben nem, hogy nem segíti az emberek helyzetének javítását, de még rontja is. Persze, mit is várhatnánk a kapitalizmus legkérlelhetetlenebb pártjától?

THÜRMER GYULA