Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

A SIKERT AKARNI KELL

Együtt lépnek. Budai Ferenc, Olah Laszló, Thürmer Gyula,
Dudás György és Váli Zoltán

 

 „Én még csak megvagyok valahogy a nyugdíjból, de a gyerekeknek nincs munkájuk.” Így panaszkodott egy helyi lakos Tokaj sétáló utcáján Thürmer Gyulának, aki a múlt héten Tokajba és Szerencsre látogatott.
  Az idegenforgalom fejlődik, de még nem az igazi. Nehéz munkahelyeket teremteni – mondták el a város életéhez értő szakemberek. Amióta nem jártam itt, sokkal szebb lett a város – mondta a pártelnök Májer János polgármesternek, akivel már nem egyszer találkoztak. Thürmer Gyula Oláh László aljegyző kíséretében felkereste a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskolát, ahol Szabó István igazgató kalauzolta.
  Az Időskorúak Otthona a város egyik büszkesége. Kosarasné Bazsó Mária igazgató és munkatársai nagyfokú emberséggel, sőt szeretettel gondozzák az otthon lakóit. Dévald István, a városi kulturális életének meghatározó egyénisége, a Városi Művelődési Ház igazgatója mutatta meg az új színháztermet és a zsinagógából kialakított művelődési központot. A Tokaji Nyugdíjas Klubban igazi politikai vita alakult ki. Érződött, hogy az itt élő nyugdíjasok ismerik a Munkáspártot, és kíváncsiak arra, hogy mit tud tenni a párt.
  Szerencsen Heves János alpolgármester tájékoztatta a Munkáspárt elnökét a város fejlődéséről. Szerencs lakosait súlyos csapások érték azzal, hogy bezárták a cukorgyárat, majd lényegesen átalakult a csokoládégyár. Sok ember került az utcára, és ma is gond a munkahelyteremtés. A város azonban nem hagyja magát. Helyreállították az 1910-ben épült szecessziós fürdőt, a Rákóczi-várat, uszodát építettek. Éppen a vár egyik kulturális célokra átalakított helyiségében találkozott a pártelnök a nyugdíjas klub tagjaival. A politikai vita itt sem maradt el, s a helyiek szívesen lapoztak bele A Szabadság példányaiba is.
  A párt borsodi szervezete olyan választókerületbe szervezte a programot, ahol a Munkáspárt gyenge, sőt, nincsenek is szervezetek. S mégis lehet, ha akarjuk. A programért Budai Ferenc megyei elnök mellett Váli Zoltán, a KB közelmúltban megválasztott borsodi tagja volt felelős. Bemutatták Dudás Györgyöt is, a térség új KB-képviselőjét.

ÚJ UTAKON BÁCS-KISKUNBAN

A kunfélegyházi dialízisközpontban

Kiskunfélegyháza, piac, reggel nyolc óra. A Munkáspárt kis csapata, a pártelnök, Kiss Lászlóné megyei elnök és Kalapos Mária – mindketten a KB tagjai – lelkes aktivisták kíséretében elindul, hogy szóba elegyedjen a helyiekkel. Senkinek nem kívánná az ember ezt az érzést. Ismeretlen terület, a városban évek óta nincs munkáspárti szervezet, nincsenek kapaszkodók. Aztán megtörik a jég. Kiderül, hogy itt is sokan ismerik Thürmer Gyulát. A vásárlók és az árusok eleinte nem is értik, hogy mi történik, de gyorsan megszokják. Elfogadják A Szabadságot, bele-beleolvasnak. A Béke téri Balszemmel-bemutatón már ismerősként köszönnek oda az emberek. Többen odajönnek és vásárolnak. Még többen tisztes távolságban megállnak, és onnan bólogatnak, többnyire helyeslően.
  Petőfi szobra a kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal szomszédságában van. Az MSZP-s polgármester, Ficsór József úr nem látta szívesen a Munkáspártot, s ellenszenve eljutott az önkormányzati hatóságokhoz is. No de az utca még nem az MSZP-é. A félegyháziak érdeklődéssel nézték, hogy van egy párt, a Munkáspárt, amely Petőfire akkor is emlékezik, amikor nincs március 15.
  Az FMC Magyarország Dialízis Központjában Zoltán György, a Fresenius Magyarország ügyvezető igazgatója és Tichy Béla, a kiskunfélegyházi állomás orvos-igazgatója szívesen fogadta a Munkáspárt csapatát. Amit Önök csinálnak, az kitűnő munka – jegyezte meg Thürmer Gyula. A műveseállomások az egészségügy jól körülhatárolható részét jelentik. Nem vitatható, hogy a magántőke itt pozitív szerepet játszik. A jelenlévő egészségügyi vezetők egyetértettek azzal, hogy az egész egészségügy semmiképpen sem adható magántulajdonba, és a jelenleginél jóval többet kellene erre a célra költeni.
  A délután már Kiskunmajsán érte a csapatot. Dosai Imre alpolgármester adott tájékoztatást a városban élők gondjairól. Az Alföldnek erre a részére már nem jönnek a multik, a magyar vállalkozókat pedig nem támogatja a kormány, éppen ezért egyre nagyobb gond az elhelyezkedés. A Munkáspárt a magyar vállalkozók mellett áll – erősítette meg a párt elnöke a Tajó Viziszárnyas Kft telepén is.