Cikkek
 

BALSZEMMEL


 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

MSZP-DIVATBEMUTATÓ

Hol vannak már az MSZP pulóveres hétvégéi! Ég és föld! A múlt szombaton az MSZP szép nagy kongresszust tartott. Eleinte arról volt szó, hogy megvitatják, vajon miért is vagyunk szoaréban, és szeretjük-e holnap is Gyurcsányt. Aztán kiderült, hogy ez már nem is kérdés. Válság van, ilyenkor nem vitatkozni kell,  inkább gyönyörködni vezetőinkben.
  Feri most is lenyűgözte szolganépét. Ki tudja miért, egy szál ingben volt. Hosszú ujjúban, ez most trendi. Felszólalt István, akin zakó is volt, sőt – ez már gyanús –, nyakkendő is. Majd Ildikó, jóval térden felülig érő tinis farmerszoknyában. Imre, egy eljövendő NATO-főtitkárhoz méltó szürke öltönnyel és szürke, hosszú orrú cipővel.
  Persze Csaba is felszólalt, az EP-képviselő, aki fekete valamit öltött magára, ami lightos átmenet az afrikai hittérítő és a dél-amerikai gerillák viselete között. Na és János, nyakkendő nélkül, de szemüvegben. Zakóban indított, de később levette. S  persze, felszólalt a szociáldemokrácia koronázatlan pápája, Iván is. Öltönye (nyakkendő nélkül) valószínűleg soha nem látott jobb időket, ilyenre csinálták, szocdemesre.

NEMZETI CSÚCS GYURCSÁNY MÓDRA

A válság magasra emeli még a leggyengébb politikust is. Az emberek háborognak, határozott lépéseket sürgetnek. Az ellenzék nem tud mit tenni, mert nincs hatalma. Az utca népének lenne hatalma, csak még nem tudja, hogy van neki. Marad tehát a kormány.
  Ezt a trükköt adta elő Gyurcsány az MSZP-kongresszuson. Fiúk, válság van! Ezentúl nemzeti összefogás kell. Az ellenzéknek ezentúl kuss, mert egyébként, mint egységbontó, nemzetromboló népárulókat kiátkozzuk, felnégyeljük, elégetjük őket. Léptessük be Orbán Viktort az MSZP-be!
  Te, Feri, az a nyüves Orbán nem fog belépni! Súgta valaki az első sorból nem túl hangosan, nehogy önálló javaslatnak tűnjön, mert azt Feri nem csípi. Akkor csináljunk nemzeti csúcsot, ahova odahívunk mindenkit, aki a mi hatalmunkra törhet. Persze, azt mondjuk, hogy közös cselekvés kell.
  Na, itt álljon ki valaki azzal a hülyeséggel, hogy előrehozott választást akar! Majd kap a fejére! Nem választás kell ide, hanem egy erős ember, aki vezeti a nemzetet, ja, meg kitartás is kell. Győzelem, elvtársak!

FAGYASSZUK BE A BÉREKET! 

„Szükségünk van egy ilyen nemzeti csúcson a munkásemberekre is, az alkalmazottakra, azokra, akiknek a béréről szó van.” Repkedtek tovább a miniszterelnök gondolatai. Valaha olvasta, hogy a 30-40-es években, amikor csúnya emberek irányították Németországot, tökéletesen működött a Munkafront. Tudod, az olyan pártközeli szervezet volt, ahova a melós önként és dalolva belépett, hacsak nem akart mindjárt a frontra menni. Te, Mónika, van még egy pár melós a pártban? Ha az Orbán tudott munkástagozatot csinálni, akkor már mi se bőgjünk le!
  „Egyezségre van szükség a munkáltatók és a munkavállalók között” – száguldott tovább a nemzet megmentője. Mindjárt közölte a megegyezés alapját is: félévre fagyasszuk be a béreket! Mi ebben a rossz? Az én béremet is befagyasztjuk, nem csak a melósét. Mit, hogy a gyári munkásnak nincs bankbetétje, nekem meg van? Na és, magára vessen, élt volna jobban a piacgazdaság lehetőségeivel, végül is volt rá húsz éve!

MI LESZ, HA AZ UNOKÁJÁNAK
NEM LESZ MIT ENNIE?

„A Gyula megemelte a nyugdíjunkat, de az a cigányképű elvette.” Két nyugdíjas osztotta meg velem fájdalmát a múlt vasárnap a piacon, két nyugdíjas katona. Én is katonacsaládban nőttem fel, azóta nem hagynak érzéketlenül a katonák gondjai. Egy őrnagy volt és egy alezredes, nehéz időkben szolgálták a hazát és a dolgozó népet. Nem azt érdemelték, hogy a piacon kelljen pár forinttal kiegészíteniük a nyugdíjukat.
  Húsz éve vannak nyugdíjban, bizony megkopott már a pénzük is, a ruhájuk is, de az önbecsülésük is. Hol van már az, már régen más a miniszterelnök! Győzködtem őket. Ne védje az Orbánt, azok tettek mindent tönkre! – folytatta az idős őrnagy, aki valaha a honi légvédelemnél szolgált.
  Figyeljen ide, Jani bácsi, maga műszaki tiszt volt, tud számolni! – mondtam. Számolja már össze, hogy 2002 óta hányszor emelték a kenyér, a gyógyszer, a gáz árát. Gyurcsány üres papírt ad maguknak, amikor emeli a nyugdíjakat. Fele annyit sem ér, mint régen! Ha nem szavazok a Gyurcsányra, jön az Orbán! – mondta ki saját, és sok hasonló társának végső érvét az öreg katona. Jani bácsi, nézzen már egy kicsit körül! Tudom, magát már nem érdekli, hogy mibe kerül a hús, mert az orvos megtiltotta, hogy húst egyen. De mi lett mindabból, amit maga szeretett? Mi lett a maga Néphadseregéből? Mikor kellett magának Afganisztánba menni a szocializmusban? És ezt mind a szocialisták művelték! Magának nem Gyurcsány és Orbán között kell választani, hanem a Munkáspárt és az összes többi között. De mondok én magának még valamit. Ahhoz mit fog szólni, ha kedvenc Gyurcsánya befagyasztja a béreket, köztük a maga fia bérét is, és az unokájának nem lesz mit ennie?

THÜRMER GYULA