Cikkek
 

A KB-képviselők oldala

Pártélet

Mit jelent a politikai jelenlét?

Magyarországon több mint 3200 település van. Munkáspárti szervezet csak a töredékében van, s egy ideig ez így is lesz. Ugyanakkor politikailag jelen kell lennünk. Mit jelent a politikai jelenlét? Azt, hogy az emberek halljanak rólunk, tudjanak rólunk. Azt, hogy időről-időre írjanak rólunk a helyi lapokban. Azt, hogy valami történjék a Munkáspárt körül. Azt, hogy az emberek ne csak országos szinten, a médiából ismerjék a Munkáspártot, hanem tudják a pártot helyi arcokhoz is kötni.

Hogyan lehet ezt a célt megvalósítani? Nos, nem kell csodára várni. Azokat az eszközöket kell használni, amelyekkel ma is rendelkezünk. Ezeket kell átgondoltan, komplex modón alkalmazni.

Vegyünk részt a helyi politikában!

Vegyünk részt a helyi politikában! Ismerjük meg az önkormányzat napirendjén szereplő témákat. Ezek a legtöbb helyen az Internetről letölthetőek. Ha véletlenül nem lenne rá mód, az önkormányzatban megkaphatjuk. Válasszuk ki azokat a témákat, amelyek fontosak a Munkáspárt politikájában.

Ilyenek az egészségügy, a munkahelyteremtés, a sport, az oktatás. Alakítsuk ki néhányban a Munkáspárt álláspontját! Ne csak általában szidjuk a kapitalizmust és a kormányt, hanem az adott helyi kérdésben legyen véleményünk.

Menjünk el az önkormányzat üléseire! Ezt bárhol megtehetjük. Csepelen például a sportpálya, a sport ügyére tették a mieink a hangsúlyt. Mára az önkormányzati ülés rendszeres vendégei, még szót is kaptak. Álláspontjukat ismerik a kerületben. Miskolcon a kórház témában szerepel a helyi munkáspárti szervezet. Ezeken a szerepléseken keresztül meg lehet ismertetni a KB-képviselőket is.

Ha van a helyi élethez kapcsolódó álláspontunk, könnyen megnyerhetjük a sajtót. Ilyenről szívesen írnak. Lehet országos gondokról is beszélni, de mindig legyen valamilyen helyi aktualitása is. Budapesten, a Ferencvárosban a helyi szervezetünk az egészségügyi szolgálat privatizálása ellen nyújtott be petíciót a polgármesternek. A sajtónyilvánosság sem maradt el, és őket is megismerték.

Tudnunk kell: ha nem csinálunk semmit, akkor nincs mit írnia a sajtónak. Ha szokványos dolgokat teszünk, akkor meg nem vagyunk érdekesek.

A KB-képviselők feltétlenül járják végig a települések polgármestereit. Mutatkozzanak be, beszéljenek a Munkáspártról. Ők a Központi Bizottság helyi képviselői, megilleti őket a tisztességes fogadás. Ez már olyan kapaszkodó, amelyen el lehet indulni.

Mutatkozzunk be a helyi pártok vezetőinek is. Ez nem egy általános gyakorlat, ezért oda fognak rá figyelni. Mindenkihez menjünk el, Fideszhez is, KDNP-hez is, MSZP-hez, másokhoz is. Ők nagyok, ők többet tudnak a helyi viszonyokról, fontos ismerni őket. Egyúttal ez is egy újabb kapaszkodó.

Időközi választások

Vegyünk részt az időközi választásokon! Ez kiváló politikai és emberi próba a KB-képviselő számára. Nem a nyerés a lényeg, hanem az, hogy megismerjenek bennünket. A kopogtatócédula-gyűjtés lehetőség arra, hogy elmenjünk az emberekhez. A kampány törvényes lehetőség a Munkáspárt szereplésére. Máskor ilyen lehetőség nincs.

Tavaly Bátonyterenyén, a polgármester-választási idején a Munkáspárt kiválóan kihasználta ezt a lehetőséget. Ilyenkor meg lehet hívni a párt elnökét is, és ez tovább erősíti a helyi média-szereplési lehetőségeket.

A választás során kipróbálhatjuk a mondanivalónkat is. Mit fogadnak el az emberek, mire kíváncsiak, mit várnak tőlünk? Ne féljünk az időközi választásoktól, ezek fontos gyakorlati terepek.

Munkáspárt az interneten

Nagyon fontos, hogy jelen legyünk az Interneten is. Debrecenben, Csepelen, Egerben és néhány más településen a Munkáspárt létrehozott önálló Internetes oldalt.

Ehhez lehet fiatalokat megnyerni, akik kihívást, fantáziát látnak ebben a munkában. Nyerjük meg őket a pártnak! Itt is szóljunk hozzá a helyi ügyekhez, és terjesszük a Munkáspárt országos politikáját!

Feltétlenül ünnepeljük meg nemzeti ünnepeinket, köztük március 15-öt, augusztus 20-at! Ha meghívnak az önkormányzati ünnepségre, bátran menjünk el!

Az önálló ünnepségeinkre odafigyelnek az emberek és a sajtó is. Ezt tettük például tavaly Kecskeméten, Szegeden, Kisújszálláson és másutt. Sikerrel!

Ne feledkezzünk meg a Nőnapról sem!

Sikeresen lehet csatlakozni helyi hagyományokhoz. Mezőtúron például a Kubikus Nap jó lehetőség arra, hogy párton kívülieket is magunkhoz vonzunk. Fontos, hogy olyan eszközöket is igénybe vegyünk, mint a helyi sportrendezvények. Szécsényben például egy helyi amatőr futóversenynek ajánlott fel a Munkáspárt szerény támogatást, cserébe szólhattunk a sportolókhoz. Ráadásul láttak bennünket.

Jó lehetőséget kínálnak a Balszemmel könyv bemutatói. A bemutató lényegében egy utcai rendezvény, ahova meg lehet hívni a sajtót is. A lélektana arra épül, hogy az emberek járnak-kelnek az utcán, és odafigyelnek ránk. A könyvet szívesen veszik az emberek, mert egyszerű, érthető, az ő gondjaikról szól. Érden, Debrecenben az utcán volt ilyen rendezvény, Budapesten, a XI. kerületben a volt Skála mellett, Kalocsán a piac előtt, Baján magán a piacon. Csepelen a Munkásotthonban került rá sor. Ezt a módszert bárhol lehet alkalmazni.

Pártelnöki látogatások

A pártelnök látogatásai az egyik nagyon hasznos munkaformát jelentik. Itt azt a tényezőt használjuk ki, hogy egy országos vezetőre jobban odafigyel a média is, a helyi lakosság is. Mit célszerű szervezni egy ilyen napon? Néhány településen érdemes felkeresni a polgármestert. Ez egy biztos kiinduló pont, és a település is odafigyel. Nem érdemes túl sok helyre menni, mert nem marad idő másra. Ha van helyi sajtó, feltétlenül találkozni kell velük. Jól bevált az is, hogy a pártelnök maga keresi fel a szerkesztőséget. Természetesen ez inkább nagyvárosi módszer.

A nap programjába érdemes egy Balszemmel bemutatót beletenni, jó forgalmas helyen. A nap előkészítése során, az Interneten és a helyi ingyenes sajtóból jó alaposan tanulmányozzuk át, hogy mi történik azon a településen.

Vannak-e vásárok, nagyobb kulturális rendezvények, ahol a pártelnök a Központi Bizottsági képviselővel együtt megjelenhet. Ha van rá lehetőség, vigyük el az elnököt üzemekbe.

De csak olyan helyre, ahol van valami támaszunk. Így történt ez Szabolcsban, és Mosonmagyaróváron is nemrégiben. Manapság ugyanis a tulajdonosok nem szeretik az ilyen látogatásokat. Az emberek azonban odafigyelnek a Munkáspárt elnökére.