Cikkek
 

Mit kell tudni az Autonóm Szakszervezetekről

Belföld

Borsik János, az ASZSZ elnöke beszél a szakszervezetek tüntetésén
Borsik János, az ASZSZ elnöke beszél a szakszervezetek tüntetésén

Az ASZSZ - saját önmeghatározásuk szerint - „önálló, független, demokratikus, nyitott, alapszabállyal rendelkező érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezet“. A rendszerváltás után létrejött szakszervezeti tömörülések egyike.

Olyan nagy ágazati szakszervezetek vannak tagjai között, mint a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet, a Kilián Autóbuszüzemegység Szakszervezete, a Kézbesítők Szakszervezete és az egyik legbefolyásosabb szervezet a Mozdonyvezetők Szakszervezete. 2007-ben a villamos ipari dolgozók szakszervezete kilépett és a LIGA-hoz csatlakozott.

Az ASZSZ elnöke dr. Borsik János, aki egyben a Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvezető alelnöke is.

Az ASZSZ pártoktól függetlenül működik. Ugyanakkor az érdekképviseleti munka részének tekinti, hogy elsősorban a parlamenti pártokkal konkrét kérdésekről párbeszédet folytasson, véleményt mondjon, kezdeményező javaslatot tegyen. Az ASZSZ az elmúlt években több esetben eljuttatta álláspontjukat a különböző törvények módosítását megelőzően a parlamenti pártoknak, elsősorban a törvénymódosításokat előterjesztő kormányzó pártoknak.

Az ASZSZ kapcsolatot létesített a parlamenti frakciókkal lobbizott a munkavállalókat érintő legfontosabb törvények elfogadását megelőzően (Munka Törvénykönyve, Foglalkoztatási Törvény, társadalombiztosítási törvények, stb.). Kapcsolatot alakított ki a munkavállalói érdekek szempontjából legfontosabb parlamenti bizottságokkal (Foglalkoztatási, Szociális, stb.). Az ASZSZ képviselői aktívan részt vesznek az OÉT és a mellettük működő munkabizottságok munkájában.

Az ASZSZ formálisan nem támogatja egyik politikai pártot sem. Tény azonban, hogy 1998-2002 között erőteljesen támadták a Fidesz-kormányt, 2002-ben részt vettek az MSZP-SZDSZ Kormányváltó Fesztiválján.

A 2002-es választás előtt Borsik kijelentette: ha a parlamenti választáson nyer a Fidesz, akkor a szakszervezetek éles, tárgyalások nélküli szembenállásra számítanak, míg az MSZP győzelme esetén - bár nehéz tárgyalásokra készülnek, mégis javulást várnak az érdekegyeztetésben.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az elmúlt évben jelentősen kivette részét az érdekvédelmi és politikai harcban. November 10-én részt vettek a szakszervezeti konföderációk közös rendezvényén. Síkra szálltak az egészségbiztosítási törvény megváltoztatásáért, a vasúti szárnyvonalak megőrzéséért. A december 17-ére a LIGA által meghirdetett vasutassztrájkot azonban nem támogatták. A mozdonyvezetők támogatása nélkül az ilyen sztrájkok hatékonysága jóval kisebb.