Cikkek
 

Országszerte megkezdődött a gyűjtés

Pártélet

A Hajdú megyeiek plakátja az aláírásgyűjtési akcióhoz

A Munkáspárt helyi szervezetei országszerte megkezdték a gyűjtést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gépezet kissé lassan indul be.

A múlt hétfői megyei elnöki értekezlet után gyakorlatilag mindenütt megtörtént a helyi eligazítás, a feladatok kijelölése. Lapzártáig több megyéből kaptunk információt.

Bács-Kiskun megyében elindult a munka. Erről tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Lászlóné megyei elnök és Kalapos Mária, KB-tag. Az első hétvégén 120 aláírást gyűjtöttek. Kiderült az is, hogy nem mindenki érti pontosan a népszavazás fontosságát. Van, aki Albert Zsolt ATV-beli nyilatkozatát úgy értelmezte, hogy ő elhatárolódik a Munkáspárttól. Ez természetesen félreértés. Albert Zsolt, a népszavazás egyik kezdeményezője nem határolódik el a Munkáspárttól, csupán azt hangsúlyozza, hogy ő civil állampolgár, aki civilszervezeteket kért fel a segítségre. A Munkáspárt a mostani gyűjtést a LIGA Szakszervezettel, a Nagycsaládosokkal és más civilszervezetekkel együtt végzi. Egyszóval, nincs miért aggódni.

Baranya megyében Gelb Zoltán megyei elnök közlése szerint elindult a munka. Az első két napon mintegy kétszáz aláírást gyűjtöttek. Az ő tapasztalatuk is az, hogy az emberek szívesen aláírják, de oda kell menni hozzájuk.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is megkezdték a munkát. - jelentette Budai Ferenc megyei elnök. Az ívek kint vannak, a helyi KB-képviselőket felkészítették. Miskolci részeredményről számolt be Fülöp Józsefné, KB-tag, miskolci elnök. A múlt hét végén 180 aláírás gyűlt össze a megyeszékhelyen.

Csongrádban Zsiga Tamás elvtárs tájékoztatása szerint elindult a munka. Szegeden, Szentesen, Makó megy a gyűjtés. Felhívták az alapszervezeti elnökök figyelmét az akció fontosságára, az ívek terjesztésébe bevonták A Szabadság-futárokat. Felvették a kapcsolatot az érintett szakszervezetekkel is.

Győr-Moson-Sopron megyében Sipőcz Sándor megyei elnök információja szerint a tagság egyetért a gyűjtéssel, de passzivitás tapasztalható a munkában. Az első napokban mintegy 200 aláírást gyűjtöttek. Nos, azt üzenjük, hogy itt is húzzanak bele.

Fejér megyében Espár István megyei elnök már a múlt csütörtökön meghatározta a megyei célt. 5 ezer aláírást akarnak, és Espár István szerint fognak is összegyűjteni. Minden aktív, munkára képes párttagtól négy ívet várnak vissza, azaz fejenként 80 nevet. Az aláíróíveket kiosztották választókerületenként, és mindenki végzi a munkáját. Martonvásáron például két nap alatt száz aláírás jött össze. Jól ment a munka Székesfehérváron és Kálózon is. Tapasztalatuk az, hogy mások is járják a házakat. Elkerülendő a további ismétlődéseket, Martonvásáron a Munkáspárt megegyezett a többi gyűjtő szervezettel arról, hogy ki hol gyűjt.

Hajdú-Bihar megyében Thürmer Gyula keddi látogatására készültek. A pártelnökkel együtt Debrecenben két helyen is, a Kossuth téri buszmegállóban és a Piac-Csapó utcai kereszteződésben is terveztek gyűjtést.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében hozzáláttak a munkához. Némileg gondot okoz, hogy az emberek keverik a Fidesz korábbi népszavazási kezdeményezésével. Nem mindenki tudja, hogy azt már összeszedték. Vannak párttagjaink itt is, akik vonakodnak a gyűjtéstől. Szolnokon lesz utcai gyűjtés is, mondta Bencsik Mihály megyei elnök, és a hét végén többet tudunk.

Komárom-Esztergom megyében szervezik a gyűjtést. Az információt Tóth István megyei elnöktől kaptuk. A tapasztalat az, hogy a párttagoknak nagyon meg kell magyarázni, hogy miért gyűjtjük az aláírásokat. Nem mindenki érti, hogy a magyar egészségügy sorsa a kérdés. Ha magánkézbe kerül az egészségügy, a dolgozó embernek vége. Ez a tét és nem az, hogy ki és milyen szervezet gyűjti. Tatabányán mindenesetre készülnek utcai gyűjtésre, mert az itteni tapasztalatok szerint is így lehet a legtöbbet a leggyorsabban összeszedni.

Nógrád megyében a múlt vasárnapi elnökségi ülésen osztották ki a feladatokat. Az első napokban 620 aláírást gyűjtöttek. Ennek zömét a balassagyarmati és a szécsényi választókerületben. Alkalmazták a házról házra járás módszerét is, de volt utcai gyűjtés is. Thürmer Gyula pártelnök részvételével e hét szerdáján Balassagyarmaton és Salgótarjánban volt utcai gyűjtés. Lapzártakor ennek eredménye még nem volt ismeretes.

Veszprémben Borbás István megyei elnök tájékoztatása szerint alig folyik gyűjtés. Ezúton is kérjük pápai, veszprémi, tapolcai párttagjainkat, akik feltehetően olvassák A Szabadságot, hogy írják alá, és legalább a környezetükben gyűjtsenek. Fejenként egy-egy aláíróív nem lehet probléma.

Budapesten 10 köztéri gyűjtőpontot szervezett a nagy-budapesti elnökség. A Ferenciek terén, a Ferenc körúton, Kőbányán, Zuglóban és Csepelen már az elmúlt héten sikeresen dolgoztak a csoportok.
E hét elejére összeállt a Blaha Lujza téri, az újpesti, a IX. és a XI. kerületi csoport. Az akciókban részt vesznek az országos elnökség budapesti tagjai is. Ezeken a helyeken naponta minimum 1000 aláírást össze lehet szedni.
Azt kérjük a többi kerület és régió is emberelje meg magát, s kapcsolódjanak be a gyűjtésbe.