Cikkek
 

Könnyebb gyűjteni, mint korábban

Pártélet

A budapesti aláírásgyűjtési kampány kezdete a Ferenciek terén

A Munkáspárt is megkezdte a népszavazási aláírásgyűjtést az egészségbiztosítás kérdésében. Milyenek az első tapasztalatok?

Kezdjük önmagunkkal! Az eredményes gyűjtéshez mindenek előtt az szükséges, hogy a gyűjtésben részt vevők pontosan értsék az akció fontosságát. Tagjaink többsége megértette, hogy a népszavazási kérdés olyan, hogy akár mi is feltehettük volna. Ez a mi kérdésünk, noha formailag Albert Zsolt és felesége terjesztette elő. Nem az előterjesztő a lényeg, hanem a téma, és az elérhető cél.

A többség azt is megértette, hogy most nem egyedül gyűjtünk, hanem együtt a LIGA Szakszervezetekkel, a Nagycsaládosokkal, az EDDSZ-szel, és több más szakszervezettel és civilszervezettel.

Néhányan azonban vonakodnak, mondván, hogy a Fideszt támogatjuk. Ebben az ügyben nem a Fidesz a szereplő, hanem a civilek, a szakszervezetek. A kérdés nem az, hogy mi jó a Fidesznek és mi nem, hanem az, hogy megakadályozzuk-e az egészségügy privatizálását vagy sem. Örüljünk annak, hogy most nem egyedül gyűjtünk, hanem másokkal együtt. Így nagyobb az esély is.

A budapesti tapasztalatok azt mutatják, hogy a többi társadalmi szervezet nyilvános helyen eddig alig gyűjtött. Az emberek szinte keresik, hogy hol írhatnak alá, de nem találják. Használjuk ki ezt a körülményt! Menjünk az utcára, forgalmas helyekre, s gyűjtsünk ott! Ha valakinek könnyebb a saját környezetében, a lakóterületen gyűjteni, tegye, de tudnunk kell, hogy gyorsan sok aláírást csak a forgalmas városi helyeken lehet gyűjteni.

Célszerű a budapesti kerületek erőit egy-két csapatba koncentrálni Budapest forgalmas helyeire. Vidéken - mivel kevés párttagunk van - gyűjtsük a meglévő erőket csapatokba, és a városi utcai gyűjtésre koncentráljunk! Megéri!

Sokan kérnek aláíróíveket tőlünk. Adjunk! Gyűjtsenek ők is! Kérjük el a telefonszámukat, és mondjuk meg, hogy elmegyünk az ívekért.

Könnyebb a gyűjtés azért is, mert a Munkáspártot láthatóan elfogadják. Kevesen vannak, akik kommunistáznak és elfordulnak, a többség örül, hogy ott vagyunk. Ezt is használjuk ki!

A gyűjtés során éppen ezért ne kezdjünk ideológiai vitákat! Nem ide való! Most azt kell nézni, hogy az egészségügy témájában másokkal egyetértünk.

Ne féljünk felírni a tábláinkra, hogy ebben az akcióban mások is részt vesznek. Ez is segít!

Az utcai gyűjtéshez vigyünk ki asztalt. Ne túl alacsonyat, mert annál kényelmetlen aláírni. Ne túl gyengét, mert az meg könnyen összetörik. Készítsünk táblákat, amelyek eleve jelzik, hogy miért vagyunk ott. Ha van erősítőnk és hangszórónk, használjuk!

Sokan örömmel aláírják a kezdeményezést

Az emberek jobban odafigyelnek, ha hallják is a felhívásunkat. Egyszerű, rövid mondatokat mondjunk! Például: Tisztelt Polgárok! Jöjjenek, támogassák a népszavazást. Legyen népszavazás! A nép döntsön az egészségügy jövőjéről! Akadályozzuk meg az egészségügy eladását! Legyen népszavazás! Írja alá Ön is! Fontos, hogy a népszavazás szót gyakran hangoztassuk, mert így az emberek rögtön tudják, hogy miről van szó.

Egy-egy akció után, az első napok után nagyon fontos, hogy a helyi elnökségek tájékoztassák a gyűjtőinket az első eredményekről.
Érezze mindenki, hogy egy közösség része, amiben benne van az ő munkája is. Legyen verseny a tagjaink között! Ismerjük azokat, akik jobban dolgoznak.

Összefoglalva: most könnyebb gyűjteni, mint néhány éve, mert más a társadalmi helyzet. Nehezebb, mert kevesebben vagyunk. Jó szervezéssel azonban nagyon jelentős eredményt tudunk elérni. Budapesten a tapasztalatok szerint utcai gyűjtéssel, csapatonként 3-4 fővel óránként 100-130 aláírást össze lehet gyűjteni.

Írjátok meg Ti is a tapasztalataitokat! Ha kitaláltok valami jót, átvesszük és másoknak is továbbadjuk.

Gyűjtsünk tehát! Vigyük sikerre a népszavazás ügyét!