Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Úgy szeretném aláírni

Úgy szeretném aláírni! - mondta egy ember a Ferenciek téri aluljáróban. Éppen az egészségbiztosítás privatizálása ellen gyűjtöttük az aláírásokat. Az illető nem volt elegáns, de nem volt toprongyos sem. Látszott rajta, hogy nem élete legjobb napjait éli, de azért ad magára. Semmi akadálya, mondtam, írja csak bátran alá! Ha Ön is aláírja, akkor egy lépéssel közelebb leszünk a népszavazáshoz. Név kell, személyi azonosító szám, lakcím, aláírás. Nekem nincs címem - felelte halkan, szinte szégyenkezve. Nincs címkártyája. - próbáltam félreérteni a kérdést, bár sejtettem, hogy miről van szó. Nincs címem - mondta. Hajléktalan vagyok.

Látszott rajta, hogy iszonyatos erővel küzd az ellen, hogy tovább zuhanjon lefelé azon a társadalmi lejtőn, amelyen elindult. Külsőleg még nem hasonlított az aluljáró törzslakóihoz. Beszéde, gondolatai pedig még mindig a társadalom azon részéhez kötötték, amelynek van címe.

Úgy szeretném aláírni! - mondta, bár tudta, értette, hogy cím nélkül úgysem fogadják el a támogatását. Pedig az állampolgárságától, jogaitól senki sem fosztotta meg. Csak éppen nem kell már senkinek. Az adóhatóság leírta, az önkormányzat megfeledkezett róla, a kormány nem akar tudni róla. A társadalom pedig kirekeszti. Nincs címe. Nincsenek kapcsolatai, hamarosan az utolsó szálak is elszakadnak, amelyek ide kötötték. Nemsokára csak az aluljáróban pásztázó rendőr fog hozzászólni.

A BKV-nak mindent szabad?

Nagyon helyes! Igenis megérdemli a BKV vezérigazgatója a fizetésemelést. Nem értem, mi a gond azzal, hogy ezen túl nem 670 ezret visz haza havonta, hanem másfél milliót? Azon meg végképp nem kell kiakadni, hogy ehhez kaphat még évi 27 millió forint prémiumot. Először is, ez az ember értünk, budapestiekért fáradozik. Nekünk meg semmi se jó. Hol az a baj a Combinoval, hogy hideg, hol meg az, hogy meleg. Telhetetlenek vagyunk.

És képzeld el, hogy milyen cécós meló ez! Sose lehet tudni, hogy mikor omlik össze a Margit-híd.

Aztán ott van az a sok hálátlan BKV-alkalmazott, akik még sztrájkolni is hajlandóak. Na és arra nem gondoltál, hogy, mondjuk, a brüsszeli BKV vezére menynyit kap, nem is beszélve a new-yorkiról.

A világhoz kell mérni magunkat! Mit mondasz? Hogy nem ezért fizetünk a bérletért havi 8250 forintot? Hogy a buszok és a villamosok tömöttek és koszosak? Hogy mi is a világhoz akarjuk magunkat mérni? Igazad van! Nemhogy 27 millió prémiumot nem kellene adni, de a fizetéséből kellene levonni, ha akár egy piszkos jármű is kiáll, ha akár egy busz is késik. Akkor lenne rend.

Civil a pályán

A múlt héten volt szerencsém részt venni az ATV Civil a pályán műsorában. Tudod, ez olyan jópofiskodó liberális műsor. A liberális szerkesztőség azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha érdekelné mások véleménye is. Természetesen nem érdekli. Még egy „civilt“ is mindig meghívnak, aki, úgymond, a nép hangja.

Ezúttal a téma az egészségbiztosítás ügyében kezdeményezett népszavazás volt. Meghívták Albert Zsoltot, aki feleségével együtt elindította a népszavazást. Szereplése a civil kurázsi győzelme volt. Egy ember, akit nem hat meg a műsorvezető flegmasága és leplezetlen részrehajlása. Egy ember, aki mély tisztelettel professzor urazta Bauer Tamást, miközben pontos érvekkel, lenyűgöző eleganciával utasította vissza e népellenes törvény egyik szellemi atyjának a tudálékos magyarázatait.

Bauer Tamás ezúttal is hozta a formáját. A saját érdekeit könyörtelenül keresztülverő, a társadalom más tagjaival nem törődő, pökhendi liberális nagypolgárság arcát. A „nép hangján“ ezúttal Falusi Mariann, az egyik Pa-Dö-Dö-lány szólalt meg. Ő volt a civil. Első perctől világos volt, hogy miért őt hívták ide. Körömszakadtáig védte az egészségügy privatizációját, a többes biztosítás bevezetését. Mondván, hogy ha a kapitalizmus bevált a telefonszolgáltatásban és a gépjármű-biztosításban, miért ne válna be az egészségügyben. Nincs nekem semmi bajon Falusi Mariannal. Ha csak az nem, hogy ő nem civil. Ő pop-sztár.

Nem varrónő, nem lakatos, nem bolti eladó, nem biztosítási ügynök, nem kényszervállalkozó, még csak nem is ének-zene tanár, hanem pop-sztár. Ez a demokrácia SZDSZ módra. A gazdagok, a tehetősek demokráciája. Mi meg éppen ezért akarunk népszavazást. Ha már nem a népé, nem a civileké a hatalom, legalább beleszólhassunk saját életünk eldöntésébe. A varrónő is, a lakatos is, a bolti eladó is, a biztosítási ügynök is, a kényszervállalkozó is.

Thürmer Gyula