Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

ÁTTÖRÉST ELÉRNI BÉKÉSBEN

Munkáspártiak a gyomaendrődi kazángyárban Winkler JÁnos igazgatóval

Kardos 740 lakosú település Békésben. Itt kezdte látogatását Thürmer Gyula a szarvasi választókerületben. Az iskolát már bezárták, előbb a felső tagozatot, majd az alsót is. A munkanélküliek aránya eléri a 15 százalékot. Mindezt Brlás János polgármestertől tudjuk meg, aki a kora reggeli órákban találkozott a Munkáspárt elnökével.

Gyomaendrőd a térség nagyobb városai közé tartozik 15 ezer lakosával. Közülük is 800-1000 embernek nincs munkája, s azt meg végképpen nehéz megállapítani, hogy regisztrálatlanul hányan is vannak munka nélkül – mondja Várfi András polgármester. Mindez nem véletlen. Megszűntek az olyan nagy üzemek, mint az Enci Cipőgyár. A mostani kormánypolitika pedig nem ad elég támogatást ahhoz, hogy kihasználják a környék páratlan természeti szépségeit, és igazi falusi turizmust fejlesszenek ki. Pedig lehetne, nagyjából úgy, ahogyan az osztrákok, szlovénok, sőt a horvátok is teszik.
  A gyomaendrődi Hőtechnika Kft. ezek után szinte felüdülésnek számít. Winkler János igazgató körbevezette a pártelnököt az üzemben. Megmutatta, hogy magyar viszonyok között is lehet kiváló minőségű kazánokat gyártani. Persze, elkelne az állami segítség itt is. De már az is jó lenne, ha az állam nem gördítene akadályokat a magyar vállalkozók elé. Az üzem munkásai szívesen fogadták A Szabadság friss példányait, és természetesen a Balszemmel új kötetét is.
  A csárdaszállási Agrár Zrt-ben Farkas János vezérigazgató nem csupán a gazdaság gondjaiba, de a magyar mezőgazdaság sokrétű problémáiba is beavatta Thürmer Gyulát és kíséretét. Egyetértettek abban, hogy Magyarország nem válhat a nyugati cégek szemétlerakójává. Magyarország számos termékből képes önmagát ellátni, s semmi sem indokolja a túlzott importot.
  Gyomaendrődön rövid találkozóra is sor került a párt helyi tagjaival és néhány érdeklődővel. A nap pedig jól sikerült sajtóértekezlettel zárult a választókerület központjában, Szarvason. A megyei elnök és helyettese, Gál Ferenc és Németh József sokat dolgoztak a programon. De kivette részét Kiss János térségi KB-képviselő, akit Orosházáról „delegáltak” ide, s lelkesen végzi új munkáját. Természetesen itt volt Dávid István is, aki a kezdetektől szervezi a gyomaendrődi kommunistákat. Áttörést akarunk elérni Békésben – jelentette ki Thürmer Gyula a sajtónak. A munka szemmel láthatóan megkezdődött. Csak így tovább, békésiek!

 

FOGGAL-KÖRÖMMEL VÉDJÜK A MAGYAR KULTÚRÁT

Az esztergomi piac már ismerős „harci terület” a Munkáspártnak. Thürmer Gyula pártelnök is többször megfordult már itt. A mostani látogatás is itt kezdődött. Némi aggodalom volt a rossz idő miatt, de lehet, hogy ilyenkor kapósabbak az olvasnivalók. Mindenesetre húsz könyvet sikerült eladni a Balszemmel kötetből rövid fél óra alatt. Volt, aki a korábbi köteteket kereste, és együtt vette meg mind a hármat.
  Magyara Henrik esztergomi elnöknek és Tóth István megyei elnöknek volt elég dolga a program összeállításánál. A munkában már részt vett Papp János is, a térség új KB-megbízottja. Világos volt, hogy nem lehet most is csak ugyanazt csinálni, amit már ezerszer megtettek Esztergomban. Támadtak új ötletek, és sikeresek.
  Thürmer Gyula ellátogatott a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskolába, ahol mintegy 1200 diákot képeznek különféle szakmákra. Nádasdi László igazgató bemutatta az iskola sokszínű tevékenységét, és a tanulókkal is mód volt megismerkedni. A leendő magyar munkásokkal való találkozó nagyon fontos nekünk – összegezte köszönetét a pártelnök.
  Érdekes programnak bizonyult a Neuzer kerékpárgyártó cégnél tett látogatás. Neuzer András cégtulajdonos büszkén mesélte, hogy a cég a legnagyobb Magyarországon. A multik a kerékpárpiacon is jelen vannak, de a Neuzer-kerékpárok állják a versenyt. A saját gyártmányú, ALTRIX márkanevű kerékpárok választéka szinte valamennyi felhasználási igényt (mint hegyi, országúti, verseny, városi, BMX, illetve gyermek) kielégít. Sok saját tervezés, alapos piaci munka, magas minőségű termelés. Valahol itt van a sikerek titka. Az üzemi légkört erősíti a főnök és sok munkatárs közös hobbija, a rögbi.
  Esztergomba nem illik úgy elmenni, hogy az ember ne köszönjön be a Vármúzeumba. Horváth Béla igazgató és Thürmer Gyula régi ismerősök. Az igazgató eldicsekedett a Vármúzeum új szárnyával. A magyar történelem, a kultúránk olyan érték – mondta a pártelnök – amit a Munkáspárt foggal-körömmel védelmez.

Tanuljunk dolgozni!

Mindannyian tudjuk, a Munkáspárt nehéz anyagi helyzetben van. Azt is tudjuk, hogy a tagdíjakon és A Szabadság előfizetésének minimális hasznán kívül nincs más bevétele. Ne szépítsük: ahhoz, hogy a párt életben maradjon, hogy az emberek figyelmét felhívjuk magunkra, A Szabadság az egyetlen eszköz. Épp ezért a jövőben már nem lesz nyomtatható A Szabadság az Internetről. Minden párttagnak kötelessége előfizetni, hiszen ezen keresztül tájékozódhatunk, tájékoztathatjuk a szimpatizánsokat és az érdeklődőket, megmutathatjuk, kik vagyunk. Mi az emberekért vagyunk, s így is kell viselkednünk: kommunistaként. Ma a kommunista feladata nem az elvont elmélkedés, hanem az eszme aktív képviselete!
  Miért van olyan párttag, aki megengedhetné, de mégsem fizet elő? Aki pedig előfizet, elolvasva az újságot, miért nem adja ezt oda azoknak, akik ezt nem tehetik meg? Egyszerűen, miért nem tesszük le az újságot kórházban, könyvtárban, bárhol, ahol dolgozó ember megfordul?
  Van olyan párttagunk, aki csak azért fizet elő négy-öt Szabadságra a kevéske pénzéből, hogy azt bevigye a helyi kocsmába, letegye a „munkásvonat” ülésére. Sehol nem zavarják el. Ismerjük fel, mi a mai kommunista feladata: az emberek felébresztése! Használjuk ki a lehetőségeinket!

 


„KALANDVÁGYBÓL” ITTHON MARADTAM

Évfolyamtársaim zöme külföldön dolgozik. Én „kalandvágyból” itthon maradtam – mondta Sipos Sándor, a szobi szakorvosi rendelő főigazgatója Thürmer Gyulának, aki a múlt héten járt a városban. A rendelő, amely mintegy 15 ezer ember egészségéért felel, ragyog a tisztaságtól. Editkének, a főnővérnek jól is esik az elismerés. Mi nagyra becsüljük az Önök áldozatos munkáját – mondja a Munkáspárt elnöke. Tudjuk, milyen nehéz kevés pénzből gazdálkodni. Mi azon leszünk, hogy a magyar egészségügyre több pénz jusson, és ne kelljen matuzsálem-korú röntgengépekkel vizsgálni a betegeket.
  Érthetetlen, hogy a pár kilométerre lévő Szlovákiában miért tudják a kis hegyi falvak egészségügyi ellátását megszervezni, mi meg miért nem tudjuk. Ezt már Lőrincz Kálmán, a térség egyik családorvosa mondja, akinek gyakorta kell kiautóznia a falvakba. A rövid találkozó még a problémák felsorolására sem elegendő. Egy biztos, s ebben mindenki egyetért: változásra van szükség!
  A szobi program a városházán kezdődött, ahol Remiczky Zoltán polgármester régi ismerősként köszöntötte a párt elnökét. Thürmer Gyula, akiről sokan tudják, hogy szereti a vasutat, mindjárt az iránt érdeklődött, hogy mikor lehet utazni a börzsönyi kisvasút Szob-Márianosztra szakaszán. Ez is úgy megy, mint minden kis hazánkban – hangzott a válasz. A 22 kilométeres szakasz már kész, de a nyári szezonban mégsem lehetett használni, mert az állami bürokrácia még nem állított ki néhány papírt.
  Letkés polgármestere, Kovács István részletes stratégiát vázolt fel arra, hogy miként maradhat meg egy kis falu a határ mentén. Mi a magyar falvak megőrzése mellett vagyunk – mondta a pártelnök. Ez jó alap a közös gondolkodásra.
  A közös gondolkodásról és cselekvésről esett szó az Orbán József gyümölcstermelő vállalkozóval folytatott beszélgetésen is. Nem elég megtermelni a szép magyar almát, el is kell adni, s a feltételek egyre nehezebbek. Az állam nem védi a magyar vállalkozókat a külföldiek önkényével szemben, nem fékezi meg a hazai feketepiacot sem, s túl nagyok az adóterhek is.
  A szobi program szervezője Nagy Sándor volt, aki nem régiben kapta meg Szob város elismerését sportszervező tevékenységéért. A térség KB-képviselőjét szinte mindenki ismeri, minden feltétel adott ahhoz, hogy a Munkáspárt sikerrel szerepeljen majd a parlamenti választásokon.


Kovács István, Letkés polgármestere