Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

,, VERSENYT FUTUNK AZ IDŐVEL"

Munkáspártiak a komlói kórházban. Szívesen hallgatták őket

Komlón még ma is minden a szénbányászatra emlékeztet. Az itt élő emberek végigbányászták a 20. századot, de nem férhet kétség ahhoz, hogy a város virágkora a szocializmus évtizedeire esik. Nem véletlen, hogy a komlóiak rendre a szocialistákat választják a város élére, és a parlamentbe is. Bár ma már sok a csalódott ember itt is.
  
„Szocialista kirakatváros ez”- mondja valaki a piacon. Mi hasznunk nekünk ebből a kormányból? Hiába erőlködik a polgármester, ilyen kormány mellett nem lehet megélni. Nézzen csak körül! Elesett emberek, kisiklott egzisztenciák. Nincs perspektíva – teszi hozzá egy másik járókelő. Húsz év alatt sok minden változott, van vagy ezer kis- és középvállalkozás. De a másik oldalon idehozták a multikat, úgyhogy a kiskereskedők lehúzhatják a rolót. Tudja, hogy mi az igazi mérce? – kapcsolódik be a vitába egy fiatalasszony. Olyan kevés gyerek születik itt, hogy a városi kórházban bezárták a szülészetet. Minek, ha nincs gyerek?
  A megyei elnökök egyik találkozóján a Baranya megyei elnök figyelmeztette kollégáit: a piac és a piacra járás nem minden, az üzemekbe kell elvinni a Munkáspárt elnökét. Komlón is piaci látogatással indult a nap, de kórházban, üzemben, fürdőben folytatódott. Az emberek szívesen fogadták a pártelnök szavait arról, hogy a Munkáspárt a magyar őstermelők, kisvállalkozók, kiskereskedők mellett van. Nem lehet egyszerre jónak lenni a multikhoz is  és a magyar emberekhez is. A Gyurcsány-kormány a multikkal van, a Munkáspárt a magyar emberekkel.
  A komlói kórházban dr. Tánczos Frigyes Attila főigazgató szinte az egész vezetői karral együtt fogadta a Munkáspárt csapatát, és kísérte végig a kórházon. A Hospinvest itt is jelentkezett, mondta a főigazgató, de sem a kórház vezetése, sem az MSZP-vezette önkormányzat nem adta. A kórház ma közhasznú társaságként működik, sikeresen.
  A Komlói Hőerőmű sok munkáspárti emberben ébreszt kellemes emlékeket. Van, aki itt kezdte munkáséletét, van, akit ismerősei és barátai kötnek ide. A hőerőmű áramot és hőt ad a városnak. Minden itt van, a fűtés mégis drága a városban. Vajon miért? Nos, egyre drágább a földgáz. Az energiahordozók persze Németországban és Ausztriában is drágák, de ott a városi hőerőmű a várost látja el, a szó szoros értelmében a városé. Nálunk a megtermelt energia az országos hálózatba megy, és onnan jön vissza. Ki tudja, miért?
  Sikondára is érdemes kimennie annak, aki Komlóra látogat. Így tett az elnök vezette munkáspárti csapat is. A Széchenyi-terv keretében megépült fürdő üdítő látvány. Méginkább jó hallani, hogy ma már több a magyar vendég, mint a külföldi. A magyarok is meg tudják fizetni. Persze, nem a nyugdíjas bányászok. Nekik ott van szemben a bányászüdülő, amely még mostani leharcolt, gondozatlan állapotában is szép.
  Baranyában jól tudják a helyi pártszervezet vezetői, hogy versenyt futunk az idővel. Nagyon sok mindent kell még tenni ahhoz, hogy KB-képviselőinket megismerjék az emberek, és a kopogtató cédulák szempontjából is bebiztosítsuk magunkat a választásokra. Az embereknek meg kell magyarázni, hogy nem érdemes sem az MSZP-re, sem a Fideszre szavazniuk. Ellensúlyozni kell az MSZP-vel szövetséget vállaló 2006-osok tevékenységét is, ami itt, Komlón erős. Nehéz feladat, de nem lehetetlen. Gelb Zoltán megyei elnök irányításával ennek jegyében szervezték meg Thürmer Gyula múlt heti komlói látogatását. Jogos a többes szám, mert szinte minden helyi aktivistánk kivette részét a szervezésből. A látogatáson ott volt a térség KB-képviselője, Gelb Gyula és a harkányi térség KB-képviselője, Mészáros Csaba is. Sokat dolgoztak, de tegyük hozzá, megérte.

Mi lesz a Bosnyák téri piaccal?

A ma majd 13 ezer négyzetméteren működő Bosnyák téri piac szinte az egyetlen hagyományos, őstermelői piac Budapesten. Az autóbusz és a villamos Újbudáról, Kőbányáról, Rákospalotáról, Újpestről is vonzza a zömmel nyugdíjas törzsvásárlókat. Ezt a nyüzsgő, régi hangulatú piacot féltjük mi, a vásárlók. A hírek szerint ugyanis 2009 tavaszán megkezdik a piac mögötti, a Rákos patakig érő területen a Mundó/Világ Városközpont építését, benne a bevásárlóközpontot 65ezer nm üzletrésszel. A CSAPI (Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága) igazgatójának februári sajtónyilatkozata szerint a Bosnyák téri vásárcsarnok korszerűsítését tervezi, a földszinten piaccal, az emeleten irodákkal, az alagsorban hűtőtárolókkal, raktárakkal, mélygarázzsal. Kérdés, a bevásárlóközpont nem nyomja-e agyon a piacot, ezzel megszüntetve a friss, jó minőségű és olcsó magyar termékhez való hozzájutást? Aggodalomra ad okot, hogy bár mindenfélét mondanak, a CSAPI-tól a piacfelügyelők felé még semmilyen konkrétum nem hangzott el. Az árusok kérdésére sincs ma még válasz, hogy mi lesz az átépítés alatt? A vásárlók és eladók egyaránt várják a megnyugtató választ az illetékesektől ennek a lapnak a hasábjain.

BARÁTHNÉ ÉVA

Villámlátogatás a Bosnyákon

A Bosnyák téri piacot is le akarják bontani. A Mundo multinacionális cég épít majd a helyére bevásárlóközpontot. Ez a hír röppent fel az elmúlt napokban a fővárosban. Mi ellene vagyunk, hogy a Bosnyákot lebontsák! Ezt már Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke nyilatkozta, amikor a múlt héten villámlátogatást tett a piacon. A piac egyet jelent a magyar őstermelők, kiskereskedők védelmével. A piac egy más kultúra, emberibb, mint a mostani bevásárlóközpontok - válaszolta a pártelnök az emberek kérdéseire. Bak István vezető-felügyelő kalauzolta végig a piacon, ahol nagyon sokan mondták el véleményüket. A Munkáspárt zuglói szervezete a Balszemmel dedikálását is megszervezte. A látogatáson Varga Antalné zuglói elnök mellett részt vett Kajli Béla budapesti elnök, Fogarasi Zsuzsanna alelnök és Hajdú József, a térség egyik KB-képviselője is.