Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

EBBEN A PÁRTBAN
NEM LEHET UNATKOZNI

Kati a 9-es régió „pénzügyminisztere”, pontosságához órát lehet igazítani. A Ferencvárosban lakik 1964 óta. Hatvan éve hithű kommunista.


– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– 1948-ban kerültem a Lőrinci Téglagyárba. Néhány hónap múlva szakszervezeti ifjúsági titkár lettem, 1948. decemberében pedig tagjelölt – akkor 3 év volt a tagjelöltség időtartama. 1951. április 4-én kaptam meg a párttagsági könyvem. Azóta folyamatosan párttag vagyok. Voltam alapszervezeti titkár, agitációs-propaganda titkár és sok más. 1955-ben a Csepeli Csőgyárból felkerültem munkatársnak a csőgyári pártbizottságba, ahol nagyon sokat tanultam.

– 1956-ban fiatal pártmunkás voltál...

– Az ellenforradalom alatt végig a mozgalomban maradtam, eszembe sem jutott „átállni”. 1956. decemberig befizettem a tagdíjat. 1957-ben, összevont taggyűlésen megerősítették a tagságom. Volt egy döbbenetes élményem... Akkor sajnos elég gyakran történtek hasonló dolgok. Egy 14 év körüli „forradalmár” azt kérdezte: „Mit szólnál, ha beléd lőnék?” „Próbáld meg öcsém!” – válaszoltam. Végül nem lőtt belém. Nagyon megszeppent.

– A szocializmus éveiben kaptál segítséget a párttól?

– Természetesen. Akkoriban kinyíltak a lehetőségek a fiatalok előtt. A párt segítségével tanultam 3 évet a Műegyetemen. Igaz, meló mellett, de ingyen. Közgazdász-üzemmérnökként végeztem. 1964-től a Csepel Művek pártbizottságán voltam politikai munkatárs. 1970-től 1989-ig a felvételi irodán voltam vezető.

– A rendszerváltás hogyan érintett?

– 1989-ben az MSZMP-kongresszusról érkezett egy fiatal TMK-lakatos és röhögve mesélte, hogy kivették a párt nevéből a MUNKÁST. Ezt mondta egy munkás. Eldöntöttem, hogy én ennek a pártnak nem leszek a tagja – az MSZP-ről van szó. Megkerestem az elvtársaim. Elkezdtük szervezni a pártot a József Attila telepen, és egy hónap alatt 150 fős lett a tagságunk.

– Szeretsz főzni?

– A férjem és a fiam gyakran mondják, hogy miattam nem fogynak le. Az ellenforradalom alatt 86 kilóról 66-ra fogytam, azóta vékony vagyok, pedig nagyon szeretek enni. Hatalmas mennyiségű gyümölcsöt eszem, még fügét is termesztek. Kedvencünk a pacalpörkölt és a töltött káposzta.

– A pártmunkán kívül mivel foglalkozol?

– Szeretem a történelmi tárgyú könyveket és Berkesi regényeit. Ma kezdtem el olvasni a Különös őszt. Visszaköszönnek benne az általam megtapasztalt élmények. Az alakomra elsősorban a kutyám vigyáz. Ő a harmadik fajtiszta korcs a családban. A pártmunka mindenképp meg­határozó az életemben. Paulik Péter régióelnökkel kölcsönösen hajtjuk egymást. Ebben a pártban nem lehet unatkozni. És itt a sok fiatal... Most már ők vannak többen. 

Tanuljunk dolgozni!

Fléger Tamás régióelnök új színt vitt a 8-as régió, Kőbánya taggyűlésének életébe.
  Úgy gondolta, hogy tapasztalatot kellene cserélni más régiókkal, arról, ki hogyan dolgozik, milyen tapasztalataik vannak, és amit a legfontosabbnak tartott: hogyan és milyen módszerekkel kapcsolódtak be a helyi közéletbe. A gondolatot tett követte, s a csepeli régió vezetőségének tagjaként, Csepel KB-megbízottjaként meghívtak következő taggyűlésükre.
  Bemutattam a csepeliek mindennapos munkáját, elmondtam, hogyan szerveztünk aláírásgyűjtéseket, hogyan veszünk részt demonstrációkon, mit teszünk azért, hogy aktívan vegyünk részt a helyi közéletben. Természetesen mindennapi gondjainkról is szót váltottunk, hiszen hasonló feladatokat kell megoldaniuk, hasonló gondokkal kell megküzdeniük, mint nekünk Csepelen.
  A régiók közötti együttműködés, a tapasztalatok közös elemzése nagyon fontos. A mostani közös együttgondolkodás segítheti munkánkat az előttünk álló feladatok megoldásánál. Amit elkezdtünk itt a tapasztalatcserével, azt tovább kell folytatni.
  Fléger Tamás elindított egy új kezdeményezést Kőbányán, amit minden régiónak jó szívvel ajánlunk. Ez a lehetőség mindenki számára adott, csak élni kell vele!

Nagy János,  
Csepel KB-megbízottja