Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

ANGYALKÁS INTOLERANCIA

Meghívót kaptunk a MEASZ 2008. szeptember 1-i rendezvényére. Hanti Vilmos elnök úr tudtával vittünk egy tucat vörös zászlót. A MEASZ a Veterán Világszövetség és az Antifasiszta Világszövetség tagja, legalábbis ez áll a meghívón.
  1945-ben nem éltem, de szüleimtől és nagyszüleimtől azt tanultam, hogy a nácizmust-fasizmust-hungarizmust vörös zászlók alatt győzték le a szovjet csapatok és a velük szövetséges erők, a partizánok és más jóakaratú emberek. Hálás vagyok nekik, hogy élek! A vörös csillagot viselő szovjet katonának, a partizánnak, az illegalitásban küzdő kommunistának. Számomra a vörös zászló a munkásszolidaritás, a felszabadulás, az ember zászlaja. Úgy tudom, hogy a vörös baka nem csak a kommunistákat szabadította fel, hanem egész országokat. Nem utolsó sorban a megsemmisítő táborokban halára szánt zsidókat, cigányokat és másokat. Gondolom, sokan tudják ezt. Sokan, de nem mindenki!
  Néhányan a rendezvény résztvevői közül megjegyzést tettek a lobogónkra. Rendben van, elmondták a véleményüket. Mi, kommunisták udvariasan meghallgattuk. Abban a bizonyos gyerekszobában megtanították nekünk, hogyan viselkedjünk vendégként, és hogyan vendéglátóként, s azt is, hogy mikor milyen ruhát illik felvenni. Természetesnek vettük, hogy antifasiszta rendezvényen illik vörös zászlót lobogtatni. Franciaországban, Németországban, Spanyolországban nem szokás kiutálni a kommunistákat jobb helyekről. Na persze! Mi itt viselkedjünk – ez USA-gyarmat, nem civilizált Nyugat. Tessék különbséget tenni!
  Marton László „közéleti személy” figyelmeztetett bennünket beszédében, hogy lehetnénk annyira intelligensek, hogy ne sértegessük itt a sebzett lelkű embereket vörös színünkkel.
  Közéleti, független, meg ki tudja, milyen, szóval nem pártpolitikus. Nem is tudtam, hogy Vitányi Iván sem tagja már az MSZP-nek. Nem tudom, mikor léphetett ki. Schiffer alpolgármester úr is kilépett a pártjából erre a napra. Ott ugyanis az előzetes tájékoztatás szerint egyetlen pártpolitikus sem szólalhatott fel. Nem bizony! Rájöttem, hogy elég trehány módon van frissítve az MSZP honlapja, ha ott szerepel a fent említett közéleti személy… Csak azért írom meg, mert mi nem szólalhattunk fel, párttagságunkra való tekintettel.
  Egyesek szegény vörös katonát is elküldték volna a fenébe, ha eljött volna. Semmi keresnivalója a vérbeli antifasiszták megemlékezésén. Neki még vörös csillaga is van, nem beszélve a sarlóról a kalapáccsal. De sértő! Pfuj! Úriembernek nem való.
  Mit szólnának az angyalkommandó korhű szárnyakba öltözött erőszakellenesei, akikre nem tettem megjegyzést, pedig nem tetszenek. Már csak azért sem, mert Magyarország nem az angyaloké! A katolikus hívőknek is lehet ehhez hozzáfűznivalójuk. Sejtem, hogy mi, és egyetértek velük. Másrészről pedig nem kizárólag nőket, homoszexuálisokat és színes bőrűeket ér atrocitás. Erőszak áldozata lehet egy teljesen egészséges magyar férfi is. Rá miért nem gondol senki? Érte nem röpködnek ízléstelen angyalkák, vele nem akarnak összefogni. Az erőszak csúnya dolog, meg az intolerancia is.
  De hagyjuk! A jelenlévők többségét nem zavartuk. Nekik nincsenek sebeik, amiket felpiszkálhattunk volna a vörös selyemmel. Lehet, hogy azért, mert nem „közéleti személyek”? Egyet megtanultunk! A vörösök sértenek egyes, magukat antifasisztának becéző személyeket. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke szabadkozott a töntértek miatt, és elmondta Vajda János alelnöknek, hogy ez nem a MEASZ hivatalos véleménye.

FOGARASI ZSUZSANNA

CSONGRÁDTÓL SOKAT VÁRUNK

Csongrád megyében sok feladat vár a Munkáspártra. Az elmúlt években meggyengültek a szervezetek. Szegeden alig hallani a Munkáspárt hangját, noha az emberek igénylik a párt jelenlétét. Szentesen alig néhány idős elvtárs alkotja a helyi szervezetet. Makón jobb a helyzet, az itteniek a párt minden akciójából aktívan kiveszik a részüket. Hódmezővásárhelyen a semmiből kell új csapatot toborozni. Csongrád városában is sokan ismerik a pártot, lenne mire építeni. Az elmúlt két évben sok újjal megpróbálkoztak a Csongrád megyeiek. Zsiga Tamás személyében új, ereje teljében lévő elnöke van a megyének. Szegeden hagyományossá vált március 15. megünneplése.
  Nagyobb ütemre kell kapcsolnunk. Meg kell erősíteni a KB-képviselőinket – mondta Thürmer Gyula e heti szegedi látogatásán. Az elnök – Zsiga Tamás megyei elnök és Nagyvári László KB-tag kíséretében – felkereste Magyar Annát, a megyei közgyűlés Fideszes elnökét. A délután Mórahalom városában zajlott, ahol a munkáspárti csapatot Nógrádi Zoltán Fideszes polgármester kalauzolta.
  A nap fontos eseménye volt a sajtótájékoztató, amelyen ezúttal szép számban vettek részt újságírók. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a Munkáspárt köt-e szövetséget a Fidesszel. Thürmer Gyula elmondta, hogy a Munkáspárt nem köt szövetséget sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel. Ez a párt kongresszusi döntése. De politikánk része az is, hogy építjük a kapcsolatokat mindenkivel, aki kész tenni az ország sorsának javításáért. Fontosnak tartjuk, hogy szervezeteink aktív részesei legyenek a helyi politikának. Ez pedig csak úgy megy, ha a helyi politika szereplőit személyesen ismerjük. Thürmer Gyula emlékeztetett arra, hogy ez év márciusában már találkozott Botka Lászlóval, Szeged MSZP-s polgármesterével is.
  A Móra Ferenc Múzeum is bekerült a programba, s szerencsésen. A Munkáspárt kis csapatát szívesen fogadták a most megnyílt Biblia-történeti kiállításon. Bizony, politikusok nem nagyon járnak ide – mondták el többen is. A Munkáspárt védelmezi a magyar kultúra értékeit, és becsüli azokat, akik tesznek érte – jegyezte meg az elnök.