Cikkek
 

ÉVFORDULÓ

60 ÉVES A SZOCIALISTA KOREA

Thürmer Gyula és Ham Son Hun

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság az elmúlt héten ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A Munkáspárt Elnöksége ebből az alkalomból baráti találkozót szervezett, amelyen részt vett Ham Son Hun, a KNDK magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Ho Kwan Ho nagykövetségi tanácsos.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke köszöntőjében történelmi eseményként méltatta a KNDK megszületését. Kim Il Sung megalapította koreai földön az első szocialista államot. Történelmi tettet hajtott végre. Megkoronázta a koreai emberek sok évszázados álmát az önálló állami létezésről. Megteremtette a független szocialista Korea létezésének állami feltételeit. A döntés elősegítette a KNDK gazdaságának fejlődését, a honvédelem erősítését, a kultúra és a tudomány ápolását. A párt elnöke kiemelte, hogy a KNDK-ban a szocializmus és a nemzeti önállóság ügye összekötődött, és tartós, szilárd bázist biztosított a KNDK-nak, amelyet még az 1989-91. évi európai tőkés ellenforradalmak sem ingattak meg. A KNDK népe megbecsülte a szocialista építés során elért gazdasági, kulturális eredményeket. A Kim Jong Il vezette Koreai Munkapárt irányításával ma is odaadóan védelmezi közös munkájuk vívmányait.
  Ham Son Hun visszaemlékezett arra, hogy a koreai nép felszabadító háborújában magyar orvosok is segítették a koreai népet, és hazánk részt vállalt a KNDK újjáépítésében. Köszönetet mondott a Munkáspárt mai szolidaritásáért is.

 VIETNÁM ÜNNEPÉN

Vietnam a héten ünnepelte nemzeti ünnepét. A vietnami nép 1945. szeptember 2-án vívta ki függetlenségét a japán hódítóktól. Az öröm nem sokáig tartott, mert hamarosan visszatértek a francia gyarmatosítók. Hosszú, gyötrelmes háború kezdődött. Vietnam életében összekapcsolódott a függetlenség és a szocializmus ügye. 1954-ben a franciákat is kiűzték, majd a 70-es években az amerikaiakat is.
  A szocialista Vietnam megmaradt a szocialista úton akkor is, amikor a kelet-európai országokban megbuktatták a szocialista rendszereket. Az elmúlt évtizedben Vietnam is áttért az új gazdaságpolitika útjára, a gazdaságban bevezették a tőkés piaci gazdálkodás számos elemét. A vietnami emberek ma még jobban élnek, mint valaha, nagy városok születnek a falvak helyén. Az új politika hátrányai is megmutatkoztak már. Nő a társadalmi differenciáció, megjelent és erősödik a vietnami tőkésosztály. Az új nemzedékekben, akik számára a nemzeti felszabadító háborúk már csak a történelemkönyvben léteznek, csökken a vonzalom a szocializmus iránt.
  A nemzeti ünnepen Nguyen Quoc Dung nagykövet fogadást adott a Hadtörténeti Múzeumban. A Munkáspártot Gilicze Attila, az Elnökség tagja és Balogh Attila KB-tag képviselte.