Cikkek
 

BALSZEMMEL


 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

ALKOTÓ POLGÁRMESTER

A múlt héten Mórahalmon jártam, Csongrád megyében. Ebben a hatezres városban 1994 óta ugyanaz a polgármester. Nógrádi Zoltán 25 évesen, még kisgazda-színekben lett a város első polgára. Gyorsan összeveszett Torgyán Józseffel, ami persze nem csoda. Én is összevesztem volna. A polgármester belépett a Fideszbe, és azóta is ott van. De nem ez a lényeg! MSZP-politikus is lehetne becsületes, alkotó ember, bár az ő köreikben ez manapság egyre nehezebb.
  Tudod, az az érdekes, hogy ez az ember értéket teremt. Képzeld el: a kapitalizmus huszadik évében azt mondja, hogy nem adják el a városi fürdőkomplexumot, nem adják el a Mórakert Szövetkezetet, mert igenis kell a köztulajdon. A köz attól köz, hogy az a köz érdekét szolgálja. A polgármester úr törődik azzal, hogy az utcák tiszták és virágosak legyenek. Ausztriában ez természetes, nálunk még ritkaság. Fontos neki, hogy az itt élők magyar paradicsomot egyenek, amely ugyan már ugyanolyan kerek, mint az EU-szabvány, de mégiscsak magyar földben, magyar magból kelt ki, s nem valamilyen „made in EU” termék.
  Képzeld el! Még az is fontos neki, hogy az emberek jól érezzék magukat. Mit ne mondjak: a mai politikai hatalom méltó módon el is ismeri az alkotó munkát. Nyilván ennek a megkülönböztetett figyelemnek köszönhető, hogy az állami ellenőrző szervek mindennapos vendégek a városban.

KIK FOJTJÁK MEG A MAGYAR GAZDASÁGOT?

Többször elmondtam már, hogy a multik megfojtanak bennünket. Mórahalmon van az ország legelső és máig legnagyobb élelmiszerértékesítő szövetkezete. Csongrádból és a környékről összevásárolják a paradicsomot, a paprikát, az őszibarackot, és sok minden mást. Szépen becsomagolják, és közösen értékesítik. Mi ebben a rossz? Magyar termelőkkel termeltetnek, magyar termékeknek piacot biztosítanak, egy csomó magyar embernek munkát adnak. A szövetkezet mégis csődbe kerülhet. Gondold el! 8 milliárd forint árbevétel mellett 800 millió forintot költ csak arra, hogy a külföldi bevásárlóközpontoknak „polcpénzt” fizessen. E nélkül a multi be sem engedi őket a bevásárlóközpontba.
  Ki a felelős? Végeredményben a multi, hiszen ő szabja ki a polcpénzt. De hát a farkastól nem lehet azt várni, hogy báránytermészete legyen. Ki engedte ide a multikat? Természetesen a magyar kormány, adott esetben Horn Gyula régen elfelejtett kormánya volt az, amely a magyar kereskedelemre ráengedte őket. Természetesen felelős a mostani is, amely meg folytatja.
  A szlovák kormány sem tudja teljes mértékben megvédeni a multiktól a saját kereskedőit, de legalább próbálkozik. Törvényt hoztak arról, hogy mennyi lehet a polcpénz. A bolgár kormány sem kevésbé kapitalista, mint a magyar, de ők meg arról hoztak törvényt, hogy a bevásárló központokban minden kiló külföldi árura ugyanannyi hazai árunak is kell jutni. A fókazsír biztosan kivétel, mert Bulgáriára nem a fókatenyésztés a jellemző. Nálunk se híre, se hamva ilyen törvényeknek.

MORVAI - THÜRMER VITA

Nem tudtam, hogy haza merjek-e menni a TV2 múlt heti Morvai-Thürmer vitája után. Mit szól az asszony? Mégiscsak egy csinos hölggyel mosolyogtunk egymásra a TV-reklám által rövidre szabdalt időben.
  Nagyobb kínban volt azonban a TV2 műsorvezetője, aki közös vitára hozta össze Morvai Krisztinát és szerénységemet. Azt kellett volna bizonyítania, hogy a Jobbik és a Munkáspárt egymásnak esett Szegeden amiatt, hogy a Csongrád megyei közgyűlés elnöke (aki mellesleg Fideszes, de lehetne MSZP-s is) fogadott engem. A vita nehezen ment, ugyanis nem estünk egymásnak.
  Szegeden az történt, hogy a Jobbik a Fidesztől akar szavazatokat elvenni, ezért támadja a Fideszt. Ez ilyen egyszerű, s egyébként is kettejük magánügye. A TV2-ben azt gondolták, hogy egyúttal a Munkáspártra is csapnak egyet, hiszen milyen dolog az, hogy a Jobbik és a Munkáspárt egymás mellett ül. Azt speciel nem tudom, hogy milyen érzés a Jobbik mellett ülni, de Morvai Krisztina mellett ülni kellemes érzés. Ez utóbbi megjegyzést kérném nem továbbadni Baló György úrnak (MTV1), aki az Internetes Wikipedia szerint is történetesen Krisztina asszony férje. Ugye, sose lehet tudni.
  A TV2-csapat kedvét azért sikerült egy kicsit elrontani. Mindketten megmondtuk, hogy per pillanat a fő ellentét nem a Munkáspárt és a Jobbik között van. A fő ellentét a tömegek nyomora és a gazdagok pimasz gazdagsága, a nemzet védelme és elárulása, röviden a Gyurcsány-kormány és a magyar társadalom nagyobbik része között van.

THÜRMER GYULA