Cikkek
 

BELFÖLD

A HONVÉD A HAZÁT VÉDJE!

„A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek” – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter augusztus 20-án, a Hősök terén rendezett tisztavatáson. Hozzátette: Afganisztánban a demokráciát és Magyarország érdekeit is védjük.

Nem hittem a fülemnek, amikor a fentieket meghallottam a tévében. Sajnos láttam is a miniszter urat, s megdöbbentett, hogy ezt képes volt teljes komolysággal kimondani. Hiszen mikor is üzentünk hadat Afganisztánnak? Amikor a tálibok kijelentették, nekik kell Csongrád megye? Csudát! Magyarországnak az égvilágon semmi baja nincs az afgánokkal, nekik sem velünk. Sőt, Iraknak sincs, Koszovónak sincs. Ez utóbbiban miniszter úr elintézte, hogy átvegyük az egyik többnemzetiségű zászlóalj vezetését. Na ezután már lesz bajunk egymással. Meg még azzal az összességében 13 országgal, ahol ma 1000 magyar katona teljesít szolgálatot.
  Valaki végre megmondhatná, mi abban a magyar nemzeti érdek, hogy olyan helyekre küldünk magyar katonákat ölni és meghalni, ahol semmi keresnivalónk nincsen? Mert az biztos, hogy nem védik a hazájukat, Magyarország határait senki nem fenyegeti. Nálunk nincsenek terrorista támadások, robbantások, hadiállapot. Komolyan gondoljuk, hogy nem is lesz, ha mi odamegyünk egy idegen országba, és gyilkoljuk a lakosságot? Egy idő után nálunk is felrobban egy metró, mint a spanyoloknál, mert nekik ez az eszközük arra, hogy megmutassák: baromira elegük van abból, hogy az ő országukban az ő kultúrájukat, az ő állampolgáraikat, az ő értékeiket romboljuk. Tartok tőle, csak idő kérdése. De miniszter úr fokozni akarja nemzetközi jelenlétünket. S ezt honvédelemnek meri nevezni. Tisztázzuk becsülettel: a honvédelem azt jelenti, hogy megvédjük a hazánkat. Nem azt, hogy üvöltő kutyafalka módjára belemarunk bárkibe, aki nem tetszik az észak-atlanti szövetségnek. Ha Amerikának baja van (ami ugye legtöbbször az, hogy a másik ország területén lévő olajra fáj a foga), oldja meg. Sokmilliárdot tettek zsebre tőlük a hazai politikus hölgyek és urak, hogy alapvető erkölcsüket elhallgattassák, s meg se említsék: ugyan már, a XXI. században kicsit sem elegáns azzal a mondvacsinált okkal háborúzni, hogy más a véleményük… Ráadásul picit sem demokratikus. Nem kérünk az ilyen demokráciából! A magyar érdekeket pedig ne merje a szájára venni az a miniszter, s különösen ne a nemzeti ünnepünkön, akinek magyar katonák értelmetlenül ontott vére szárad a lelkén.

CSEH KATALIN

KÍNOS

A tisztavatáson a korábbi évekkel ellentétben nem volt ott a Szent Korona másolata. Lehet rajta vitatkozni, hogy a korona a magyar történelem folytonosságát szimbolizálja-e, vagy a köztársaságtól idegen jelkép. Szocialista honvédelmi miniszter ötlete volt anno, szocialista is vetett véget a hagyománynak. Van egy másik, sokkal régebbre visszanyúló tradíció: a tisztavatásra felvonultatják a történelmi zászlókat is. Ez így volt most is, sajátos módon azonban Mátyás király lobogója ezúttal a szokásos piros-fehér csíkos helyett fekete-piros volt. A kormányzat meg is indokolta: egy régi krónika rajzában megfeketedett a fehér, ők meg onnan vették a mintát… Értjük, hogy a magyar kormány a fasizmus elleni küzdelemmel kel és fekszik, s árpád-sávot lát mindenhol, de talán a történelmet nem kellene belekeverni mindennapi politikai tehetségtelenségükbe.

 Gyurcsány kiválasztottai
 

Miniszterelnökünk legújabb médiafogása: munkásokkal, tanárokkal és egészségügyi dolgozókkal nézte végig a tűzijátékot. Még az ország-tortát is a 250 prolival közösen vágta fel! A Parlamentnél! Nagy szó ez a kisember életében. Nem csak azért, mert ekkora államférfi tüntette ki a jelenlétével: hát mikor jut neki ma már a minimálbérből tortára? Gyurcsány ismét bizonyított: ő bizony az átlagemberben hisz, őérte tesz. Naná! Ne tessék félreérteni, ez nem azt jelenti, hogy holnaptól törődik az emberekkel, csökken a villany ára, vagy előbb kerülünk sorra egy rendelőben! Egyszerűen annyit: hülyít mindenkit, akitől szavazatot vár. Ha kell, parolázik dolgozókkal (úgyis ritkán lát ilyet), ad cirkuszt is, tortát is. Bizonyosan nem azok a munkások jöttek el, akiknek a feje felől bezárták a gyárat. Vagy az a tanár, akinek nincs hol tanítania, mert bezárták az iskolát. Vagy az a nővér, aki az ágyszám-csökkentés miatt utcára került. De díszmunkásokat bármikor találni, szépek az ígéretek. Talán a Hankook még a felutazásra is adott némi „zsebpénzt”.