Cikkek
 

BELFÖLD

A FELELŐSSÉG-ÁTHÁRÍTÁS ÚJ KONCEPCIÓJA

Fordulat előtt az egri kórházcsata

Folytatódik az egri csata. A Heves megyei Önkormányzat egyelőre nem változtatta meg döntését arról, hogy a HospInvest Zrt. kapja meg az egri kórházat, de a kórház átvételéhez az is kell, hogy az ÁNTSZ kiadja a működési engedélyt. A kórházat védő orvosok és ápolónők augusztus 15-én újabb tüntetést szerveztek Egerben, ezúttal a Bazilika előtt. A céljuk változatlanul az volt, hogy növeljék a társadalmi nyomást a döntéshozókra, és tájékoztassák a közvéleményt a valóságos folyamatokról. A szervezők meglepetése az volt, hogy nyilvánosságra hozták azoknak az orvosoknak a nevét, akik nem hajlandóak együttműködni a tőkés céggel. A tét világos. Ha a HospInvest nem tud záros határidőn belül elegendő orvost és ápolónőt találni, akkor az ÁNTSZ törvényesen nem adhatja ki a működési engedélyt. Az egri tüntetésen megjelentek a kórházvédők szövetségesei, köztük Papp Lajos szívsebész, aki a közelmúltban lemondott az egészségügyi politika elleni tiltakozása jeléül. A tüntetésen ezúttal is részt vett a Munkáspárt csapata, több Heves és Nógrád megyei aktivistánkkal. Az egriek most is szívesen fogadták a Munkáspárt vezetőit, köztük Thürmer Gyula elnököt és Vaj­da János alelnököt.
 

Augusztus végéig tart a „társadalmi vita” az egészségügy átalakításának következő két évre szóló koncepciójáról, melyet július 9-én fogadott el a kormány. Tehát a nyári hőség közepén megadatik az egyéni internetezőknek, hogy társadalmi vitát szimuláljanak 5 teljes héten keresztül. Alig pár nappal a vitazárás előtt mindössze 50 e-mail érkezett a megadott e-mail címre.
    A tervezetet olvasva megdöbbentő, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP, TÁMOP és KMOP, a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP programjainak különböző pontjaiban hány tízmilliárd forintot, összesen több százmilliárdot szánnak az anyagban egyébként meglehetősen homályosan, helyenként talányosan megemlített fejlesztésekre. Ha utánajársz, mik ezek az OP-ok, többet akkor sem fogsz megtudni, de a lényeg az, hogy ezek pályázat útján kiosztható pénzek, vagyis kevesebb van belőlük, mint amennyire szükség lenne. Magyarul, ez a pénz neked nem jár, de ha akarod, megpályázhatod. Abban viszont biztos lehetsz, hogy el lesz költve!
  Az egészséged jövője tehát nem a programok megvalósítására szánt pénzzel függ össze, mert abból úgysem kapsz. Ehelyett a következő örökbecsű megállapítást tartsd szem előtt:
  „Tudatosítani kell, hogy az egészséget nem csupán az egészségügyön lehet számon kérni. El kell fogadtatni, hogy nemcsak a társadalom, de az egyén számára is a legjobb befektetés az egészségbe való befektetés, és hogy saját erőfeszítései nélkül nem érhető el jó egészségi állapot. Mindenki felelős a saját egészségéért.”
  Lefordítom: nemhogy a pályázati pénz nem jár neked, de még a saját tb-járulékodban befizetett pénz sem. Ha egészséges akarsz lenni, fizess még!
  A koncepció neked – azon kívül, hogy fizess még – az „egészségtudatos magatartást” kínálja. Már az iskolai oktatásban elkezdődik annak tanítása, hogy bizony, bármikor megbetegedhetsz. A legtöbb, amit ebből tanulságként levonhatsz, csak annyi, hogy vannak ám szűrővizsgálatok, tehát már egészségesen is lehetsz beteg, ha akarsz. Hogy ezekhez hozzáférsz-e, s ha igen, okosabb leszel-e, erről az anyag óvatosabban fogalmaz: „javítani kell a szűrések hatékonyságát”. Hogy mitől betegek az emberek, és a betegségek forrásaitól hogyan lehet a társadalmat megóvni, erről már azért nem esik szó, mert ez már állami felelősség lenne, amiből ugyebár épp most farolunk ki végképp.
  Azért ne gondoljuk, hogy ez a jelenlegi kormány kapzsisága (mindenből kiszipolyozta már a pénzt, már csak az egészségügy maradt). A változtatásokat két, mindannyiunktól független tényező teszi szükségessé. Az egyik, hogy tovább élünk, mint régen, a másik pedig, hogy jobban fejlődik a technika, mint az állam pénze. Tehát ha holnaptól nem jár neked az az ellátás, ami eddig járt, az a fejlődés miatt van!
  No, ne keseredj el, hiszen ha úgy vesszük, bizonyos dolgokhoz ezentúl könnyebben hozzájuthatsz. „Egyes, ma még a szakrendelők kompetenciájába tartozó ellátások az alapellátásban is elérhetők lesznek”, tehát nem baj, ha nem jutsz be az SZTK-ba, majd meggyógyít a háziorvos. Vagy a szomszéd! Nem, nem is a szomszéd. Tudod, mit csinálj, ha nem jutsz orvoshoz? Böngéssz az Interneten, hátha magadtól is rájössz, mit egyél. Korszerűsíteni fogják Dr. Infó internetes weblapját, oda bármikor fordulhatsz! – mire elmész rajta, hátha magadtól is meggyógyulsz, ne add fel!
  Különben is, miután elüldöztük az orvosok felét, az eddiginél nagyobb teret kaphatnak a kuruzslók is, hozzájuk is fordulj bizalommal: „egyszerűbbé kell tenni a szakképzés rendszerét, meg kell könnyíteni a képzések konvertálhatóságát, (…) külön hangsúlyt kell helyezni az innovációra, az új szakmai képzések bevezetésére, a tradicionális és komplementer gyógyászat oktatására, az egészségügyi határterületek interdiszciplináris képzéseire, (…) a szabadfoglalkozású orvoslás terjedésének támogatására”. Hogy ki igazi orvos és ki nem, arra majd a liberálisok varázsigéje ad megoldást: a verseny. Ők úgy mondják: a szolgáltatók versenye. De jobb, ha tudod: ez a Te versenyed az életben maradásért, miközben sem a meghosszabbodott élettartam, sem a technika további fejlődése nincs semmiféle védelem alatt.

BOTTA MELINDA