Cikkek
 

AUGUSZTUS 20

MUNKÁSPÁRT A VÁRBAN


Kommunisták a Budai Várban, a Szent István szobornál? Első hallásra sokaknak lehetett meglepő, hogy a Munkáspárt hol tartja budapesti megemlékezését. Talán még a fővárosi munkáspártiak is kételkedtek: számunkra eddig ismeretlen terepen, ismeretlen körülmények között sikerülhet-e az ünnepség? Sikerült!

A Szent István szobornál gyülekező „vörös ingesek” senkiből sem váltottak ki ellenszenvet, sőt a járókelők, turisták kíváncsian álltak meg, hallgattak bele Kozák András köszöntőjébe, Fogarasi Zsuzsanna szavalatába, Thürmer Gyula beszédébe. Egy népes kínai turistacsoport idegenvezetője kíséretében végig is követte az ünnepséget, mosolyogtak, tapsoltak. Egy német úr teljes természetességgel jegyezte meg feleségének: Ungarische Kommunistische Partei. Azonban ami ennél sokkal fontosabb, a magyarok is helyénvalónak és szimpatikusnak tartották, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt a Várban ünnepel. Jó ötletnek bizonyult, sikert aratott, amikor Thürmer Gyula a megszegett ünnepi kenyerekből kínálta a téren lévőket. A Munkáspárt elnökénél sokan megálltak, elmondták, miként élnek, miként küszködnek a mai Magyarországon. A Munkáspárt innentől kezdve nekik már többet jelent, mint egy párt a sokból. A Várban a fővárosi kommunisták megmutatták, hogy lehet, sőt kell is mindenhol nyilvános rendezvényt tartani. Ki kell jönni a párthelyiségekből, az emberek közé kell menni. Ez nem szólam, ez megvalósítható feladat!

KECSKEMÉT:
FOLYTATÓDIK A HAGYOMÁNY

A Munkáspárt Bács-Kiskun megyei szervezete augusztus 19-én, Kecskeméten, Szent István szobránál köszöntötte az ünnepet. Tavaly először szerveztek hasonló rendezvényt, és bevált. Szívesen jöttek el a megye más területein élő párttagok, és a kecskeméti emberek is meg-megálltak. A helyi televízió tudósított az eseményről.

Kiss Lászlóné megyei elnök az ünnep történelmi hátteréről és mai jelentőségéről szólt. Kalapos Mária, a Központi Bizottság tagja verssel köszöntötte az eseményt. Az ünnepségen Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke mondott beszédet. Megerősítette a Munkáspárt ez év augusztus 20-i legfontosabb mondanivalóját: Veszélyben a haza! Veszélyben Magyarország! Veszélyben Szent István műve! Nemzeti ellenállásra szólított fel az ország, a nemzet megvédése érdekében.

A Mátyás templomban
 

A Szent István szobornál tartott megemlékezés után a Mátyás templomba mentek az ünneplők. Mit keresnek a kommunisták egy templomban? A Mátyás templom a magyar történelmi örökség része, nem csak a katolikusoké, mindenkié. Thürmer Gyula ünnepi beszédében elmondta, ő nem katolikus ember, de a munkások, a dolgozók érdekében az elmúlt időben sok templomot keresett fel. Ahogyan a Munkáspártnak, sok helyi papnak is szívügye, hogy az emberek nyomorognak. A szegényeken való segítség nem lehet pártállás vagy vallás függvénye.