Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt

Elnökségének közleménye!

A Munkáspárt szolidáris az egri kórház dolgozóival!

A Magyar Kommunista Munkáspárt eddig is határozottan támogatta az Egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit – orvosokat, nővéreket, ápolókat – a kórház privatizálása elleni harcukban.
  A Munkáspárt példamutatónak tartja az egriek küzdelmét a kórházért, a megyeszékhelyen és a környékén élő emberek egészségügyi ellátásának megőrzéséért.
  Elítéljük, ahogy a Gyurcsány-kormány a magatartásával fedezi a fenntartó megyei közgyűlés döntését a kórház eladásáról, és a Hospinvest magáncég erőszakos terjeszkedését a magyar egészségügyi rendszerben.
  A Munkáspárt teljes mértékben szolidáris az egri egészségügyi dolgozókkal, akik nem csak a munkahelyüket  védik, de a nemzeti vagyon elherdálása elleni összefogásban is példát mutatnak.

A Magyar Kommunista Munkáspárt követeli:

–       Vessenek véget a közalkalmazotti jogviszonyuk megvédéséért fellépő munkavállalók zaklatásának, megfélemlítésének!
–       Minden érintettől – a kormánytól, az egészségügyi szervektől, az ÁNTSZ-től – a leghatározottabban elvárjuk, hogy szigorúan tartsák be, és tartassák be az alapvető egészségügyi és munkajogi törvényeket.

Budapest, 2008. augusztus 6.


A TÉNYEK NYELVÉN

Gyöngyösön is ment a munka,
jó volt munkáspártinak lenni

 

Az Apollo Tyres gumiabroncsgyártó cég Gyöngyösre települését még ez év januárjában jelentették be, miután Gyurcsány Ferenc Indiában tárgyalt üzletemberekkel. Ez lenne a Magyarországra települő negyedik ilyen gyár. Az indiai vállalatnak eddig csak Dél-Afrikában és Zimbabwéban van üzeme. A beruházáshoz a szocialista vezetésű önkormányzat 45 hektárnyi területet kíván eladni. Az indiaiaknak ígért 7-9 milliárd forintnyi állami támogatás fejében az első ütemben 900, majd később összesen 1500 munkahelyet teremtenének.
  A Levegő Munkacsoport már a kezdetektől figyelmeztetett arra, hogy a gyenge kategóriába tartozó gumikat gyártó cég környezetvédelmi hatástanulmány nélkül kapott ígérvényt a beruházásra. „A miniszterelnök úgy tekint az ellenőrzési hatóságokra, mint politikai megrendeléseinek szolgai teljesítőire” – tiltakoztak.
  Ellenzi az üzemet a Civilek a Mátraalján Mozgalom is, mivel az veszélyeztetné a szőlő- és gyümölcstermesztéséről ismert Mátraalja környezetét. A gyárban évente 21 ezer tonna hulladék keletkezne, s az évente 800 ezer köbméternyi vízfelhasználás veszélyeztetné a város és környezete vízkészletét. Az ellenzők joggal figyelmeztetnek arra is, hogy a gyárban sok embernek egészségre káros munkahelyen kellene dolgoznia. Az állami milliárdokat inkább a helyi kis- és középvállalkozások segítésére kellene fordítani, amelyek ennyi pénzből a multiknál több hazai munkahelyet tudnának teremteni – szól az alapvető ellenérv.
  Kinek éri meg igazából az indiai cég Gyöngyösre települése? Ki veszi fel a mintegy 40 milliósra becsült közvetítői díjat? – teszik fel a kérdéseket manapság sokan a városban és környékén.

 

Tanuljunk dolgozni!
Segítség kell az önkormányzatoknak

Heves megye 1. számú választókörzetének KB-megbízottja, Juhász Norbert az utóbbi időben kampányszerűen járja a megyét. Fölkeresi az önkormányzatokat, elbeszélget a helyiekkel, mindenütt reklámozza A Szabadságot és a Balszemmel köteteket. Ennek a kis kampánykörútnak volt a legutóbbi állomása augusztus 31-én az 1700 lakost számláló, festői szépséggel bíró Noszvaj.
  Bóta Géza, a település polgármestere örömmel fogadta a fiatal munkáspárti politikust. Szavaiból kitűnt, hogy a helyzet itt is – csakúgy, mint a megye bármely más részén – több, mint kilátástalan. Az emberek nehezen élnek, kevés a munkalehetőség, akik tehetik, a legközelebbi városba, Egerbe járnak dolgozni. Néhány szőlészeti gazdaságot leszámítva helyben szinte semmi esélye nincs az embereknek munkát vállalni. Az önkormányzat által indított közmunkaprogram még rendben működik, de a jelenlegi kormány által folytatott országromboló politika következtében ők is nehéz helyzetben vannak. A munkavégzéshez szükséges eszközök, építőipari és egyéb anyagok beszerzése – mint minden más – pénzbe kerülnek, és már ez a község sincs abban az anyagi helyzetben, hogy mindezt maradéktalanul elő tudja teremteni. Sajnos ez erősen rányomja bélyegét a helyi közmunkaprogram működésére is. Bóta Géza kihangsúlyozta, függetlenként indult, és továbbra sem kívánja elkötelezni magát semmilyen politikai irányvonal mellett. A Gyurcsány-kormány módszereivel és politikájával ő sem ért egyet. Szavaiból és tetteiből is kitűnik, Noszvaj polgármestere korrekt, a településéért dolgozó ember. Őt és a hozzá hasonlóakat kellene támogatni, hogy az átlagembernek, a falvakban, községekben, akár városokban élőknek is jobb élete lehessen.