Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

NEM AZ IMPERIALIZMUSRA ÉS A CIONIZMUSRA

A Szír Kommunista Párt, melynek vezetője Wissal Farha Bagdash asszony, az arab világ legerősebb kommunista pártja. A párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése reális, de mégis derűlátó értékelést adott a világhelyzetről. Igen, a kapitalizmus erős, de nem lehet nem látni, hogy például az amerikai ingatlan- és hitelpiac összeomlása világméretekben rengette meg a tőkés világot. A tőkés világ vezető erői kezelik a válságot, de ezért egyre nagyobb árat fizetnek. Az arab olajtermelő országok kizsákmányolása nélkül nem lennének képesek a krízis hatásait enyhíteni.
  A szír kommunisták rámutatnak, hogy „a mai világban egyre nyilvánvalóbb az imperializmus és a cionizmus közötti együttműködés”. Az imperialista-cionista támadás célpontja természetesen az olaj. Ezért támadják Iránt, Libanont, Palesztinát és Irakot. A szír kommunisták szerint igen veszélyes az „Új Nagy Közel-Kelet” terve, amelyet a francia elnök terjesztett elő. A cél világos: belevinni az arab országokat valamilyen szövetségbe, amelybe belevonnák Izraelt is.
  A Szír KP megállapította, hogy Szíria a közel-keleti térség békéjének biztosítéka. A szíriai kommunisták kötelességüknek tekintik, hogy ezen béke megteremtésében támogassák a Bashar Assad vezette szír vezetést.
  A Szír KP a nemzetközi munkásmozgalom aktív részese. Egyik szószólója a reformizmus elleni küzdelemnek, a munkásmozgalom elvi tisztaságának híve.
  A Szír Kommunista Párt a választásokon a Baath Arab Szocialista Párt vezette Nemzeti Haladó Népfront keretében indul. 2007-ben öt mandátumhoz jutottak.
  Thürmer Gyula és Wissal Farha Bagdash, valamint Amar Bagdash, a Politikai Bizottság tagja ez év áprilisában folytattak megbeszélést Damaszkuszban. A két párt évtizedes jó kapcsolatot és gyümölcsöző viszonyt ápol.

 


Német munkások a Munkáspártban

Németországban sokan élnek az autógyártó iparból. Jól vagy rosszul, de élnek. Egyben biztosan egyetért az Audi és a Mercedes munkása: az élet rosszabb lett. Azt is tudják, hogy a német tőke előszeretettel települ át Magyarországra, Romániába, vagy bárhova máshova, ahol olcsóbbak a munkabérek, és ami még ennél is fontosabb, ahol nincsenek sztrájkok, nincs osztályharc. A tőke nemzetközi terjeszkedése ellen csak akkor lehet harcolni, ha a munkások is összefognak nemzetközi méretekben. A hannoveri Audi gyár munkásának tudnia kell, hogy mi történik Győrben, a „magyar” Audiban. Csak így lehet sikeresen fellépni. Erről és hasonló kérdésekről beszélgetett Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a múlt héten hannoveri autóipari munkásokkal. A német dolgozók Kiss László, az esztergomi Suzuki gyár egyik szakszervezeti vezetőjének vendégeiként vannak Magyarországon.