Cikkek
 

KÜLPOLITIKA

 

KOMMUNISTÁK HARCA MOSZKVÁBAN

A tízmilliós lakosú Moszkva önkormányzata, a moszkvai Duma összesen 35 képviselőből áll. Ezzel a meglepő információval kezdte tájékoztatóját az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja Moszkvai Városi Bizottságának másodtitkára, a városi Duma kommunista frakciójának vezetője. Vlagyimir Lakejev pihenni jött Magyarországra, azonban ha már itt volt, egy pillanatig sem merült fel benne, hogy ne találkozzon magyar elvtársaival. A Munkáspárt Baross utcai központjába azonnal megtalálta az utat.
  Azonban vissza az elejéhez, miért annyi amennyi Moszkva képviselőtestülete? Vlagyimir Lakejev azonnal magyarázott is Thürmer Gyulának. Az alacsony létszámnak a fő oka nem a takarékosság, hanem az, hogy a hatalom így könnyebben kézben tartja a képviselőket. A kivételt természetesen a négy kommunista képviselő jelenti. Ők ellene szavaztak Jurij Luzskov főpolgármester megválasztásának is. Megakadályozni nem tudták, de legalább a moszkvaiak tudják, hogy van, aki Luzskov ellen tesz. A párt fő feladata az önkormányzatokban a kommunista politika hirdetése, az emberek megnyerése.
  Moszkvában hétezer tagja van ma a pártnak. Pár éve még kevesebb volt, úgyhogy van előrelépés. A 160 millió lakosú Oroszországban kétszázezer kommunista párttag van. A tagok átlagéletkora 64 év. Ma még többen halnak meg, mint ahányan belépnek, de a taglétszám csökkenésének üteme mérséklődött, és valószínűleg megfordul – ismerte el őszintén az orosz kommunista politikus.
  A legutóbbi választásokon szép eredményt értek el Moszkvában. A választók 16 százaléka szavazott a pártra, az elnökválasztáson pedig Gennagyij Zjuganov nyolcszázezer szavazatot kapott Moszkvában. Ez a párt aranytartaléka. Meg kell találni ezeket az embereket, és rá kell bírni, hogy támogassák újra és újra a kommunista pártot. Vlagyimir Lakejev elmondta, hogy a kommunisták nagyon sokat dolgoznak ezért. Egymillió moszkvai lakásba jutott el a párt propagandaanyaga. Ennek is köszönhetően Moszkvában mintegy háromszáz új tagot vesznek fel évente.
  Kihasználják a televízió lehetőségeit is, noha tudják és érzékelik, a média úgy kommentálja a szavaikat, ahogy akarja. Az orosz kommunisták május elsején, november 7-én tízezreket visznek az utcára. De ott vannak mindenkor, amikor tenni kell az iskoláért, a kórház eladása és a csinovnyik önkénye ellen. Lehet nagy- és kisgyűlés, de lássák: a kommunisták ott vannak!
  Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, Vajda János alelnök és Vlagyimir Lakejev megállapodtak, hogy elősegítik a két fővárosi pártszervezet közötti kapcsolatok létrejöttét.


Mögöttük az igazság, előttünk a győzelem!

Vlagyimir Ulasz 2004-ben vette át a moszkvai pártszervezet vezetését. A ma 48 éves – egyébként belorusz – férfi a való világból érkezett: vadászpilótaként, ezredesként szerelt le. A jól értelmezett katonás fegyelmet, pontosságot és rendet vezette be a moszkvai pártmozgalomban is. Az eredmények nem maradtak el, az addig országos sereghajtó főváros látványos eredményeket ért el: a párt történetében először bekerültek a moszkvai önkormányzatba, a parlamenti választásokon felülteljesítették az országos eredményt. Mindezt egy látványosan gazdagodó, az olajdollárok hasznát élvező városban, ahol a putyini-medvegyevi propaganda fokozottan érvényesül. Választási plakátján Vlagyimir Ulasz egy második világháborús jelszóra utalva joggal állíthatta: Moszkva velünk, mögöttünk az igazság, előttünk a győzelem!