Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

MIBE KERÜL A TÁVHŐ?

Ismerik a régi viccet? A katonai tisztiiskolán orosz óra van. Hogy mondják oroszul azt, hogy radiátor? – kérdi az oktató. A növendék nem tudja. Az oktató segíteni akar. Úgyanúgy, ahogyan magyarul, csak lágyabban, tudja, az orosz ilyen lágy nyelv. Mire a növendék megkönnyebbülve: jelentem, tudom, fütyőtyest.
  Na ezt csak azért mondom, mert nálunk a fütyőtyesten jövő meleg drága, nagyon drága. Kétszer annyiba kerül, mint Bécsben. Mindjárt jött a szokásos duma arról, hogy ők ennyivel meg annyival fejlettebbek, és nekünk meg egyébként is nehéz gyerekkorunk volt. Szóval a hőtávszolgáltatás azt értékesíti, amit a hőerőművek megtermelnek. Pár éve Budapesten két nagy erőmű volt, mind a kettő Budapest köztulajdonában. A képlet világos, nem? Ezek az erőművek semmi mást nem fűtenek, csak Budapestet. Miért ne lehetne Budapest tulajdonában? Okos budapesti és magyar vezetők nem így gondolkodtak. Adjuk el! Több pénz áll a házhoz! A bevételből nyilván sokaknak jutott, mert egyébként minek csináltak volna olyat, ami úgy egyébként ellentmond a józan paraszti észnek. Mondanom sem kell: eladták. Az egyiket az angoloknak, a másikat a franciáknak. Nem így Bécsben! Ott azt mondták, ha eladom az erőművet, akkor annyiért fogom megvenni az energiát, amennyiért azok adják. Most lehetne újat építeni, de ennyi pénz a környéken sincs. Hagy fizessenek a budapestiek!
  Itt az ideje, hogy ezeket a szemfényvesztő urakat elzavarjuk. Nem elég az áfa-t csökkenteni, alapvető változásra van szükség. Vegyük ismét állami és önkormányzati tulajdonba az erőműveket, és nem kell annyit fizetned! Ehhez nem kell új rendszerváltás, nem kell forradalom, csak józan ész, és a Te akaratod kell.

AZ AMERIKAI NÉP KÉSŐI AJÁNDÉKA

Az egész tök magyaros volt. Találtak egy bombát. Nálunk mindig találnak, amikor építkeznek. Belegondoltam, mi lenne Londonban, ha minden építkezésen találnának egy bombát. Pedig tudod, a németek rendesen szórták a bombát Londonra. Aztán vége lett a háborúnak, és felszedték. Nem a németek, az angolok. Nálunk tudod ki bombázott? Ne reménykedj! Nem a szovjetek! Azok lőttek piszkosul, de speciel nem bombáztak. Akik bombáztak, azok mai szövetségeseink, az amerikaiak. Ennek okán a TV rendesen kussolt is róla. Végül is ciki, hogy pont mostani derék szövetségeseink hagytak itt tartós emlékekeket. Az amerikai nép késői ajándékát megtaláltuk, köszönjük, és a magunk módján mindjárt meg is ünnepeltük.
  Fő okosok döntöttek: telepítsük ki a népeket! Rájuk fér egy kis mozgás, meg a mozijegy is drága, úgyhogy még hálásak is lesznek egy kis szórakoztatásért. Reggel 9-re meg is hirdették, de sok helyütt 10 óráig el sem kezdték. Ne viccelj velem! Már hogyan kezdhették volna el, amikor nem volt ott a Miniszter, tudod, a Szekeres Imi. Ő nagyon elfoglalt ember, ezért csak 10-re jött. Nem várhatod el tőle, hogy hagyjon csapot-papot és rohanjon. Végül is a bomba ott volt hatvan évig, eddig nem robbant fel, egy-két óra már nem oszt, nem szoroz. Imike meg is jött, addigra már teljes volt Budapesten a káosz.
  Tudod, hogy mi a legaranyosabb? Az, hogy a két tonnás bombát egyszer már hatástalanították. Nem az amerikaiak, a szovjetek! Szóval rendszerváltás ide, rendszerváltás oda, de azért nem kellene mindent elfelejteni. Hátha olyan bomba is akad, amit nem hatástalanítottak.

TÓTH KATALIN ÉS HARCOSTÁRSAI
MELLETT VAGYUNK

Tóth Katalin doktornőt mindenki dicsérte az egriek közül, amikor pár hete Egerben együtt tüntettünk a kórház megmentéséért. Reumatológus, sok ember szorul a segítségére, és ő segít. Meggyőződéses ember. Csak úgy sugárzott belőle a kórház és a betegek iránti elkötelezettség.
  Akkor azt hittük, hogy már minden rendben, és a kórház megmenekült. Most újra gyülekeznek a fellegek. Van ugyanis egy megyei közgyűlési határozat a kórház eladásáról. Ezt az MSZP-sek verték át egy átálló segítségével. Aztán van a Hospinvest, amely pénzt akar keresni, és van a Gyurcsány-kormány, amely az egészet fedezi. A Hospinvest azt hirdeti, hogy minden rendben, van elég személyzet. A privatizációt ellenzők szerint ez nem így van. Úgy tűnik, hogy a megyei ÁNTSZ dönti el a vitát. Ha ők kiadják a papírt, a Hospinvest működtetheti a kórházat, ha nem, akkor mi győztünk. A megyei, illetve regionális ÁNTSZ vezetőjét nem irigylem. Olyan nyomásnak, csábításnak lehet kitéve, vagy akár zsarolásnak is, amiknek iszonyúan nehéz ellenállni.
  Mi, a Munkáspárt Tóth Katalin és küzdőtársai mellett vagyunk. Az ÁNTSZ helyi vezetőjének pedig azt kívánom, hogy legyen ereje a törvényt betartatni, akárhonnan is jöjjön a nyomás.

THÜRMER GYULA