Cikkek
 

MOZGALOM

 

MÉG NINCS SZOCIALISTA FORRADALOM

Az elmúlt években Dél-Amerika hangos a változásoktól. Az Egyesült Államok és a világ vezető tőkés erői a térség mértéktelen kizsákmányolásával igyekeznek a tőkés rendszer gondjait megoldani. Több dél-amerikai országban olyan politikai erők kerültek hatalomra, amelyek a nemzeti polgárság, mindenekelőtt a középpolgárság érdekeit képviselik a multinacionális tőkével, és a hozzájuk csatlakozó nemzeti nagytőkével szemben. Ezek az erők egyúttal jelentős változásokat hajtanak végre a néptömegek érdekében. Érezhető és sokszor újszerű változásokkal erősítik a demokráciát az egyes országokban. Ilyen folyamatok mennek végbe Brazíliában is. Nem beszélhetünk szocialista forradalomról, de beszélhetünk olyan polgári demokratikus változásokról, amelyek megkönnyítik a kommunista erők küzdelmének feltételeit.

Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília jelenlegi elnöke 1945-ben született. 2002-ben választották elnökké, majd 2006-ban ismét elnyerte e tisztséget. 1980-ban hozta létre a Dolgozók Pártját (Partido dos Trabalhadores). Lula vezetésével az elmúlt években jelentős szociális reformokat hajtottak végre. Külpolitikai téren pragmatista, egyaránt igyekezett jó viszonyt teremteni Venezuelával, Kubával és az USA-val.

A Kommunista és Munkáspártok Nemzetközi Találkozója 2007-ben, Minszk­ben rövid értékelést adott: „Szolidárisak vagyunk a Bolivári folyamattal Venezuelában. Támogatjuk a haladó változásokat Bolíviában, Nicaraguában, Ecuadorban, Uruguayban, Brazíliában és Argentínában.”
 

NATO takarodj!

Az euroatlanti szövetség a Krím félszigeten tartott hadgyakorlatot. Több ezer amerikai katona, tankok, páncélozott harci járművek érkeztek Ukrajnába. Az Ukrán Kommunista Párt - a lakosság többségéhez hasonlóan - ellenzi az ország NATO-tagságát. Megtehették volna, hogy két-három közleménnyel tiltakoznak, azonban a Pjotr Szimonyenko vezette párt másképp döntött. Ha harc, hát legyen harc. A Tengeri Szellőnek hívott hadgyakorlat során egy partraszállást imitáltak a NATO és ukrán csapatok. Vörös zászlós kommunisták fogadták őket. A katonák a levegőbe lőttek, könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget. Nem sikerült. A kommunisták nem csak megfutamították a fogukig felfegyverzett rangereket, hanem három harci járművet el is foglaltak. Nem volt a volt Szovjetunió területén hírműsor, amely ne számolt volna be akciójukról. Felénk természetesen hallgattak erről, igen rosszul jönne ez a hír, amikor újabb és újabb magyar katonákat küldenek meghalni Afganisztánba és Irakba. A Szabadság hasábjain gyakorta megjelenik a „Tanuljunk dolgozni” cím. Fontoljuk meg, s tanuljunk harcolni is!