Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

VÁGJUK LA A SZENT TEHENET!

Az afganisztáni háború szent tehén a parlamenti pártok számára. Senki sem meri levágni. Nem is háborúról beszélnek, hanem „nemes akcióról”, amit egyes ronda afgánok sérelmeznek, mondván, hogy ez az ő hazájuk.
  Tényleg, nem is értem! Mi mit szólnánk ahhoz, ha hozzánk jönnének afgánok azzal, hogy ránk erőltessék törzsi rendjüket? Bár, lehet, hogy már az is jobb lenne annál, ami ma van, mert a törzsi rend legalább rend, még ha törzsi is.
  Na, de visszatérve a szent tehénhez. Manapság nincs is olyan kérdés, amiben a Fidesz és az MSZP egyetértene. De mintha egy és ugyanazon párt tagjai lennének, amikor Afganisztánról beszélnek. Felrobbantanak két magyar katonát odakint, idehaza az MSZP hőssé avatja őket, és a Fidesz asszisztál hozzá. Ne hidd, hogy valami nagy titok van mögötte! Az USA ezt várja a magyar parlamenti pártoktól. Teljesítsék mindazt, amit az USA fontosnak tart. Az USA-t nem érdekli, hogy mi lesz a magyar kórházakkal. Nem érdekli, hogy megmaradnak-e a kisfalusi iskolák. Az se nagyon érdekli, hogy ki a miniszterelnök. Egy a lényeg: akárki is van hatalmon, ne gatyázzon, ha Amerika katonát kér.
  A bökkenő az, hogy ma idehaza se lehet változtatni anélkül, hogy így vagy úgy, de ne ütköznénk meg a multikkal. De vajon lehet-e egyszerre korlátozni a multik magyarországi uralmát, s kiszolgálni őket Afganisztánban? Szerintem nem, úgyhogy: vágjuk le a szent tehenet! Jobban járunk idehaza is.

ZAVARJUK EL ŐKET!

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Kökényke Mihályka, ahogyan az EDDSZ elnök asszonya, Cser Ágnes nyilvánosan is becézgeti, a múlt héten bejelentette, hogy nagy társadalmi vita lesz az új egészségbiztosítási törvényről. Mindjárt rohantam is az Internetre. Sietni kell, mert Mihályka azt is bejelentette, hogy a vita „alapszakasza” augusztus 15-én már véget is ér. Július utolsó hétvégéjén a tervezetnek azonban nyoma sem volt. Persze, ez a legjobb vita. Mondjuk azt, hogy vita van, esetleg a PR-esek gyártsák is le a támogató és esetleg enyhén bíráló észrevételeket, s demokráciából máris túlszárnyaltunk több afrikai diktatúrát.
  Komoly vitára ne is számíts! Nem csak azért, mert két hét alatt, ráadásul nyári szünetben nem lehet komoly párbeszéd senkivel. Főleg azért ne reménykedj, mert a véleményedre senki se kíváncsi. Gyurcsányék nem adták fel a szándékukat, hogy privatizálják az egészségügyet. Ők csak alkalmazkodnak ahhoz a számukra nem várt helyzethez, hogy a magyar nép még nem teljesen hülye. Éppen ezért most nem magánbiztosítókat akarnak kreálni, hanem csak biztosítókat. Most megcsináljuk a keretet, aztán amikor a nép nem figyel oda, megtöltjük a valós tartalommal. Hipp-hopp, és kész is az eladható magyar egészségügy. Kicsit többet kell várniuk a nyugati haveroknak, de Istenem, ezekben a nehéz időkben megértik.
  De mondok én valamit: nekünk se vitatkozni kell Gyurcsányékkal! Hanem elzavarni őket, jó messzire külföldi haverjaikkal és üzletfeleikkel együtt. Ja, igen, Mihálykát is vigyék magukkal!

ROSSZABB MÁR NEM JÖHET

Lenne még valaki, akit szívesen látnék már nyugdíjban. Ha valaki ártott kis hazánknak, és ezen belül szeretett fővárosunknak, az éppen Demszky Gábor. Szerintem Demszky egy dologhoz értett: áskálódni a szocializmus ellen, szervezkedni, bevállalni egy-két pofont a Kádár-rendszer rendőreitől abban a biztos tudatban, hogy a nyugati világ előtt perceken belül hős leszel. Építeni, alkotni nem tud. Nézz körül Budapesten, és magad is meglátod! Persze, nem mindent ő rontott el személyesen, de nem férhet kétség ahhoz, hogy fejétől büdösödik a hal. Maradjunk egy friss példánál!
  Múltkor Bécsben jártam. A város szíve, a Kärtner strasse fel volt túrva, de úgy rendesen. Mozogni alig lehetett. Na, ezért nem érdemes Bécsbe menni, mert ilyet nálunk is láthatsz. Sőt, mostanság csak ezt láthatod. Tudod, mi a különbség? Bécsben dolgoztak, sokan, nagyon sokan. Pillanatok alatt el is készültek. Tudod, ha Bécsben három hónapig tökölődnének, Michael Häupl úr, Bécs polgármestere szétcsapna a cégek között, mert ellenkező esetben őt zavarnák el az idegenforgalomból élő bécsiek.
  Tudod, ilyen egyszerű az egész. Odaát, Ausztriában. Nálunk ezen a nyáron is minden létező utat felástak. A Múzeum körúton csak gyalog lehet járni. Ősszel lezárják a Margit hidat. Az egész város, mint egy olimpiai akadálypálya. Munkást azonban alig látsz. Demszky úr nem csap szét a cégek között. Sőt! Persze, így minden többe kerül, több pénz megy a rokonok, barátok és üzletfelek kasszájába. Mi meg, budapestiek, nem vagyunk elég erősek, és hagyjuk, hogy ez az ember mindent tönkretegyen. Hagyjuk csak azért, mert félünk, hogy rosszabb jöhet. Nem, rosszabb már nem jöhet.

THÜRMER GYULA