Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

A KAPU HELYE A METRÓBAN VAN

Mutasd meg a WC-t, megmondom, ki vagy! Nyugat-Európa tele van olyan benzinkutakkal, ahol étterem és egyéb szolgáltatás is van. Nem olcsó, legalább is nekünk nem az, de – ahogyan mondani szokás – végül is a pénzedért minőséget adnak. Az osztrákoknál ezt úgy hívják, hogy Raststation, amit a családom nevettetésére élelmezési állomásnak fordítok. Ezeken a helyeken körfolyosó van kialakítva, azaz ha belépsz, csak a pénztárnál tudsz kijönni. Én nem azt mondom, hogy egy szép elv, de praktikus. A polgár elnézegeti az éttermet, a csábítóbbnál csábítóbb dolgokat áruló boltot, bemegy a WC-be, és többnyire a végén vesz valamit. Az ilyen helyeken a WC ingyen van.
  Mindezt azért írom le, mert Hegyeshalom mellett az autópályán megnyílt egy hasonló. Kívülről olyan, mint az osztrák, na de belülről! Az étterem árai pont olyanok, mint a határ másik oldalán. A kínálat nem olyan, de, istenem, majd belejönnek. De a WC, nos, az a csúcs. Nem ám olyan közönséges osztrák, ahol a kis vagy nagydolog elvégzésében kimerül életed értelme. Nem, ez olyan, mint a londoni metró: se ki, se be, csak elektromos kapukon át. Természetesen pénzt kell bedobni. Na már most, a magyar gazdaság előbb-utóbb, de csak elkezd fejlődni, lesz pénz, és félő, hogy akkor elterjedhetnek az ilyen őrzött-védett klotyók. Mi lenne, ha ezeket a kapukat eleve oda tennénk, ahova valók: a metróba? Akkor nem kellene Budapest közlekedésének ellenőrzését alulművelt munkanélküliekből álló, különbejáratú BKV-hadseregre bízni.

NEM SZERETNÉK MDF-ES LENNI

Sok minden nem szeretnék lenni, de MDF- es biztosan nem. Képzeld el! Te egy becsületes, konzervatív gondolkodású magyar ember vagy, és belépsz az MDF-be. Micsoda csalódás az, amikor megtudod, hogy a magát jobboldalinak, konzervatívnak nevező párt csak azért maradt bent a parlamentben, mert egy magát baloldalinak nevező kormánynak, az MSZP-kormányának szüksége van a szavazatára. A szocik okosak, tudják: amennyi szavazattal többet kap az MDF, annyival kevesebbet kap a Fidesz. Ez pedig minden pénzt megér! Mármint az MSZP-nek.
  Az MDF most új színekre is pályázik. Nyilván ők is tudják, hogy sok MSZP-s szavazó utálta meg az MSZP-t Gyurcsányostól, Lendvay Ildikóstól. Gyertek az MDF-hez, mi egy nagyon rendes párt vagyunk, és mi is utáljuk a Fideszt, az elnökét meg különösen! Ilyen és hasonló MDF-es üzenetek már elindultak. Ha sikerrel járnak, ezeket a szavazatokat az MDF már nem a Fidesztől venné el. Mástól! Ha nem tudod, hogy kitől, megmondom: tőlünk, a Munkáspárttól. Az MDF át-át jön a mi térfelünkre, innen akar szavazatokat elvinni. Nem mindegy, hogy az MSZP-ben csalódott, de baloldali ember kit támogat. Ha az MDF-et támogatja, olyan, mintha szavazatát az MSZP-re adta volna. A mostani rossz és bűnös politika mellett tenné le a voksot. Ha a Munkáspártot támogatja, bejuttathat egy elvileg más erőt, egy baloldali és magyar érdekeket védő munkáspártot a parlamentbe, és lehetővé tenné egy tisztességes politika megszületését, ami nemcsak egy millió gazdagnak jó, hanem a többi kilencmillió magyarnak is. Én mondom: figyelj oda, ne engedd, hogy a hazug szavak megtévesszenek!

SVÉD VIRÁG KÁDÁR JÁNOS SÍRJÁN

Apa és fia kereste fel minap Kádár János sírját. Svédországból jöttek. Magyarok. Az apa még az 1970-es években ment ki. Nem a rendszert utálta meg, hanem családi okai voltak. A rendszerrel nem volt baja. Diplomát adott neki, megélhetést, megbecsülést. Mondom, a Kádár-rendszerrel itthon se volt baja, odakint meg még kevésbé. Gyorsan megtanulta, hogy a kerítés Svédországban sincs kolbászból. Az elmúlt húsz évben meg még rosszabb lett. A svéd jóléti állam már a múlté. Az apa megtanulta becsülni a Kádár-rendszert és megtanította gimnazista fiát is.
  Nyaranta hazajönnek, és elszörnyednek azon, amit itt látnak. A távolból jött embernek jobban feltűnik nem csak az, hogy az árak nagyjából olyanok, mint Svédországban, de az is, hogy a kereset csak töredéke az ottaninak. Ez még érthető is lenne. De hova tűnt nyugalom? Miért olyan a város, mint egy nagy méhkas, ahol milliónyi ember gondterhelten lót-fut? Miért van a nyugdíjigazgatóságon olyan biztonsági ellenőrzés, mint a repülőtereken a terroristák ellen, amikor ez egy közhivatal? Miért nem lehet elintézni egy piti ügyet egy hét alatt sem?
  Apa és fia minden évben eljön Kádár János sírjához. Az apa megélte, a fiú megtanulta, hogy akkor jobb volt. Érzik, hogy így nem maradhatnak a dolgok, tenni kell valamit. Biztosan tudják, hogy jövőre is itt lesznek. Egy szál virággal Svédországból.

 

THÜRMER GYULA