Cikkek
 

Köszönjük Jóska!

Pártélet

Az új és a régi megyei elnök. Gál Ferenc és Bánhegyi József

E szavakkal köszönték meg a Békés megyei elnökség tagjai Bánhegyi József munkáját.
Bánhegyi József 17 évvel ezelőtt, 49 évesen lett a Békés megyei pártszervezet elnöke. Vezetése alatt a pártszervezet sok mindent megélt.

A megyei pártszervezet a Munkáspárt erős várai közé tartozott. Máig él a békési augusztus 20-ai ünnepségek, a falujárások emléke. A megye kommunistái minden parlamenti választáson biztosították a párt indulását. Az eredmények 1990-98 között meghaladták az 5 százalékot, de még 2002-ben is 3,58 százalékot értek el.

A 90-es években Bánhegyi József maga is a megyei közgyűlés tagja volt, s számos önkormányzati képviselővel rendelkeztek a városokban, falvakban. A falu azonban átalakult, megszűntek a szövetkezetek, s vele együtt a párt támaszát jelentő szövetkezeti parasztság.

A Munkáspárt ellen itt is jelentős erők léptek fel. A pártellenzék is megpróbálta szétzúzni a megyei szervezetet 2004-2005-ben, de sikertelenül. Ebben meghatározó szerepe volt Bánhegyi József józan gondolkodásának, elkötelezettségének, a viharsarki ember tisztánlátásának, és természetesen a békési kommunisták kiállásának. A támadás azonban nem maradt következmények nélkül. 2006-ban a választásokon csak
1,07 százalékot ért el a megye. A pártnak itt is szembe kellett nézni a fiatalítás problémájával.

Bánhegyi József elvtárs ezen túl a Központi Bizottság tagjaként végzi munkáját. 44 éves utódjára, Gál Ferencre vár a feladat, hogy irányítsa a párt megerősítését és fiatalítását.