Cikkek
 

BELPOLITIKA

 

DRÁGA GYURCSÁNY, SZEGÉNY MAGYARORSZÁG

 Minden harmadik magyar ma egyik napról a másikra él, többségük számára nem az a kérdés, hogy mit egyenek, hanem, hogy egyenek-e egyáltalán. Közben a kormány pazarol, törvényesen lop, pedig már a látvány- és propaganda-beruházások leállítása is enyhítené a szegénységet.


 

Nyugdíjas sors

A milliárdokkal könnyű dobálózni, az a normális embernek megfoghatatlan. Ám nézzünk egy példát: egy fővárosi rokkantnyugdíjas esetét. Havi jövedelme 58350 forint, ebből rezsire, gyógyszerre – a Központi Statisztikai Hivatal ez esetben minimális összeggel számol  elkölt összesen 47800 forintot. Hősünk kénytelen közlekedni, a BKV nyugdíjas bérlete 3250 forint – a közlekedési vállalat szociális érzékenységét és humanizmusát mutatja, hogy a mozgáskorlátozott bérlet ára 7250 forint. Marad tehát 7300 forint. Ebből kellene többek között ruhát és élelmiszert vennie. A hivatalos adatok szerint egy aktív felnőtt élelmiszer-normája ma 17577 forint, egy hatvan évnél idősebbé 15503 forint. Meg lehet élni, túl lehet élni?

Három millió koldus országa? Honfitársaink többségének ez a legutóbbi időkig alig jelentett többet egy történelemkönyv fejezetcíménél. Ma egyre inkább valóság, nem csak a statisztikai hivatal tanulmányaiban, hanem a mindennapokban szembesülünk vele. Az irtózatos szegénység alapvetően a magyar kapitalizmusnak köszönhető, azonban a Gyurcsány Ferenc vezette kormány idején jutottunk oda, hogy három és félmillióan a létminimum alatt „élnek”, közülük egy-másfél millió havi 25-30 ezer forintból tengődik. A Magyar Szocialista Párt azt mondja, hogy ez világjelenség, az élelmiszer, a gáz a világon mindenhol drágul. Márpedig a létminimum körül élők jövedelmük meghatározó részét élelmiszerre és az energiaszámlák kiegyenlítésére költik. Nálunk az átlag családok jövedelmének 27 százaléka ennivalóra megy, míg az uniós átlag mindössze 10 százalékos.
  A szocialistáknak abban igazuk van, hogy ha az oroszok emelik a gáz árát, nincs mit tennünk. Csakhogy a kormány jobban emel, mint amennyivel Moszkvában többet kérnek. Mit kezd az állam a plusz bevétellel? Semmit. Nincs ugyanis plusz állami bevétel. Matematikailag ez lehetetlen, a gyakorlatban valóság: az elméleti plusz állami bevétel az oroszoktól vásárló közvetítő cégek haszonkulcsa mögött tűnik el. Magyarán mi fizetjük a Gyurcsány és üzlettársai érdekkörébe tartozó vállalatok extra-extra hasznát. Amiért az ég egy adta világon semmit sem tesznek. 2006 óta a lakossági gázár megduplázódott Magyarországon.
  Az élelmiszerárak emelkedése is világjelenség, csakhogy míg az unióban átlagban 2-3 százalékról van szó, nálunk az alapvető élelmiszerek ára húsz-ötven százalékkal emelkedett. (Mindeközben egyébként a bérek vásárlóértéke öt, a nyugdíjaké három százalékkal csökkent.) Mi ennek az oka? Egyszerű: az alapvető élelmiszerek zömét, azaz a kenyeret, húst, tejet még mindig itthon állítjuk elő. Az átlagos uniós termelő egy magyar gazdához képest két-háromszoros támogatást kap a hazájában. Az energiaárak emelkedése miatt soha olyan drágán nem termelt a magyar mezőgazdaság, mint most, mivel pedig nincs tartaléka, nincs mit tenni, kénytelen árat emelni. Erre még rájön a felvásárló multi haszna – másnak eladni nem tud a gazdálkodó, hiszen a kisbolti hálózatot szétzúzták –, aki nem csak adókedvezményt kap az államtól, hanem amikor ténylegesen fizetnie kellene, akkor sem teszi. Természetesen törvényesen, a trükk pofon egyszerű: a multi a legkisebb adókat kínáló országba helyezi át nyereségét. Teszem azt, a magyar Tesco 1000 euró értékű konzervet vesz a szlovák Tescotól, de 1500-at fizet érte. Így a Magyarországon termelt nyereség átkerül Szlovákiába, ahol kisebb a nyereségadó. Papíron tehát nálunk nemhogy nem nyereséges, de egyenesen veszteséges a tevékenysége: így az adókedvezmények, támogatások mellett egy fillér adó sem kerül az államkasszába. S ez bármelyik multira igaz.
  Csökkenthetne a kormány adókat? Természetesen. Például az élelmiszerekét – nem mindegyikét, a svájci csokié és a francia konyaké maradjon annyi, amennyi – csak a hazai hús- és tejtermékekét, gabonafélékét, zöldségét és gyümölcsét húsz százalékról ötre. Vagy legalább hatra, mint a hollandoknál, netán háromra, mint a lengyeleknél. A briteknél, az íreknél, Máltán és Cipruson egyáltalán nincs adó az élelmiszeren. A szocialista kormány azt mondja, hogy nem lehet csökkenteni, hiszen az az állami bevételek csökkenésével járna. Ez így igaz. Megoldás azonban erre is van. Tekintsünk el attól a demagógiától, hogy a multival szemben a magyar vállalkozást kell támogatni. Esetleg költsünk kevesebbet.
  Nézzük csak azt, hogy mennyi pénz megy el fölösleges és értelmetlen látvány-projektekre. A 350 milliárd forintról indult négyes metró beruházás ma 517 milliárdba kerül, s ki tudja, hol áll meg ez az összeg az újabb és újabb közvetítők és alvállalkozók bevonása, az értelmetlen és méregdrága terv-módosításoknak köszönhetően. A 41,5 milliárd forintért megépített kőröshegyi viadukt az Állami Számvevőszék szerint is fölösleges volt, míg a dunaújvárosi hídhoz még legalább két-három évig nem csatlakozik semmilyen út, ráadásul a költségek az utolsó pillanatban valamiért 8 milliárd forinttal megemelkedtek. Természetesen papíron. A kormányzati negyed tervezése 10 milliárdba került, ennyi kellett ahhoz, hogy kiderüljön, nincs rá szükség. Szinte aprópénz a kormányzati propagandára költött másfélmilliárd forint és a kormány szóvivőinek 200 millióba kerülő internetes honlapja.
  Csak összehasonlításképpen: ha csak az utóbbi két tételt óvodaépítésre fordítják, majd’ 2000 gyerek számára teremtettek volna csúcskörülmények közötti ellátást. Így viszont a meglévő óvodákat is kezdik bezárni.
  S végül a legjobb buli: az állami pénzek kiszervezése. Táblázatunkban jól látható, hogy a minisztériumok mennyit költöttek tanulmánykészítésre. Ezek a pénzek „baráti vállalkozásoknál” kötöttek ki. Szükség van-e ilyesmire – s egyáltalán, miért nem a minisztériumok felduzzasztott apparátusa dolgozik ezen? Ezt jól példázza az egyik legnagyobb „tanulmány-projekt”: a magyar kormány máig 1,8 milliárd forint tanácsadási díjat fizetett ki egy 2005-ben meghirdetett, de meg nem valósult elképzelés, a sztrádakötvény előkészítésére. Amiről legtöbben azt sem tudjuk, mi fán terem. De ez is a lényege: leplezni kell, lopás címszó alatt nem lehet pályázatot kiírni.

Egy falat kenyér

Egy kilónyi Erzsébet kenyérért 90 forinttal, egy liter dobozos tejért pedig közel 60 forinttal kell többet fizetünk, mint tavaly ilyenkor. Ez 62, illetve 31 százalékos drágulást jelent. Az étolaj 52, a liszt 48, a tojás 23, a csirkemell több mint tíz százalékkal kerül többe. Itthon átlagosan 11 és fél százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, szemben az Unió 2,8-3 százalékos átlagával.

 

 Tanuljunk lopni

Miniszterelnöki Hivatal:

Gazdasági Minisztérium:    

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség:   

Földművelésügyi Minisztérium:       

Egészségügyi Minisztérium:        

1100 tanulmány

103 tanulmány

308 tanulmány  

52 tanulmány

92 tanulmány  

1,9 milliárd forintért.

900 millió forintért.

761 millió forintért.

500 millió forintért.

220 millió forintért.

Bajnai Gordon és Hiller István. Előbbi az üzleti világból érkezett a kormányba, a milliárdos vállalkozó ellenőrzi a támogatásokat, a pályázati pénzeket. Minden az ő kezén megy keresztül. Hiller a szocialista párt lázadóit hivatott megnyugtatni, hol rábeszéléssel, hol  kormányzati pénzekkel


 

Számok nyelvén

Ma Magyarországon legalább három és fél millióan élnek a létminimum küszöbén, illetve a létminimum alatt. Az összes alapvető szükséglet fedezésére egy aktív korú felnőttnek minimálisan havi 66271 forintra volt szüksége 2007-ben. A két aktív korú személyből és két gyermekből álló, tipikusnak mondható háztartás létminimumértéke havi 174371 forint, tehát egy főre 43593 forint jut. Ez a létminimumérték is messze elmarad a táplálkozási, ruházkodási követelmények kielégítésétől, a kultúráról nem is beszélve. A szegénység az összes háztartás 28 százalékát érinti, a gyermekes háztartások 41 százalékát, a három vagy több gyermekes családok 60 százalékát. Semmiféle hivatalos adat nem áll rendelkezésre, statisztikai kimutatás nem készült a regisztrációból kikerült munkanélküliek, az alkalmi és/vagy feketemunkából élők helyzetéről. Ilyen mélyszegénységben – napi 500-1000 forintból - kb. 1,2 millióan tengődnek Magyarországon.