Cikkek
 

VÉLEMÉNY

JOGÁLLAMBAN JOGTALANUL

Méltán nyugtalankodnak az egészséges judíciummal rendelkezők a jog védelmezőinél tapasztalt negatív magatartás miatt. Nyilván nem véletlen, hogy az anomáliák főleg politikai természetű procedúrák esetén fordulnak elő, jelezvén: nincsenek osztályfeletti állami intézmények. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a gyűlöletbeszéd nem szankcionálható, mert az sértené az állampolgárok jogát a szabad véleménynyilvánításra. Amennyiben jogrendszerünk egyes paragrafusai nem alkalmasak a demokrácia biztosítására, módosítani kell azokat. Ezeket emberek alkották, emberek meg is változtathatják. Nem kőbe vésett biblikus törvényekről van szó. A Fővárosi Bíróság a Magyar Gárda további sorsát meghatározó ítélete várat magára, mert az illetékeseknek bizonyára nem érdekük megszüntetni egy olyan szervezet működését, mely – a maga módján - a fennálló rendszer védelmére szolgál. Magyarországon ma a magát szocialistának nevező párt kormányoz. Hibás politikájuk leplezésére jól jön némi szélsőjobboldali provokáció.
  A pogromokra uszító Hegedűs tiszteletes úr botrányos felmentése, a Budaháziék körül zajló, közfelháborodást kiváltó bújócska bizonyítják: a hatóságok nem kívánják meggyengíteni a szélsőjobboldalt. A tartalékot becsülni kell!
  A Goj Motorosok fülsértő felvonulásai, a Magyar Gárda formaruhába bújtatott, fegyelmezett, sejtelmes arcú tagjainak masírozásai a gyanútlan lakosság megfélemlítését célozzák. Akik ismerik közelmúltunk gyászos történelmét, tudják, hogy az ilyen teátrális megmozdulások a lélektani háború szerves részét alkotják. Ezek a szélsőjobboldali alakulatok bármikor bevethetők, ha a gazdák érdekei így kívánják. Ha nincsen elfogadható ok, lesz ürügy az akciókra. Az utcai randalírozásokat tekinthetjük a készülő „előadások” főpróbáinak. Miért van az, hogy az illetékesek ezt „nem akarják” látni? Miért hiszik, hogy a tolerancia, az indokolatlan időhúzás megszelídíti a fasizmust? Miért tűnik úgy, hogy mindez Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja? Ezek a radikális erők ebben a magatartásban a félelmet, a gyengeséget látják, s felbátorítja őket a cselekvésre. Magyarországon volt már horthyista-fasisztoid rendszer, Sztójay-Szálasi-féle totális fasizmus. Miért nem akarják ezekből levonni a megfelelő tanulságokat?

                                                                           HEGEDŰS SÁNDOR

 

PROVOKÁLNAK

Buzi vagy? Gusztustalan, értelmetlen és ostoba kérdés. Nem tartozik rád. Nem is érdekel, nem kell, hogy érdekeljen. Magánügy. Mint ahogy az sem kell, hogy bárki kénytelen legyen elviselni egy meleg vagy egy homoszexuálisokat gyűlölő vagy kedvelő felvonulást. Kapitalista és liberális demokráciánk rém bájos, de az idiotizmust talán liberális gőgért is kár hagyni.
  Ám most nem erről van szó. Szombat este bárki gondolhatott arra, hogy az RTL-nek vagy a TV2-nek hiányzott valami a menetrendszerű Gálvölgyi- vagy Győzike-hakni helyett. Ismert recept: szex, vér, verés. Mind a hármat prezentálták.
  Nem hiszem, hogy Magyarország lakosságának zöme úgy érezné, hogy nem élet az élet, ha a melegek nem vonulnak fel. Ugyanakkor tény az is, hogy tiltani is fölösleges. Vonuljanak. Azonban van épelméjű rendőr, aki egyszerre, egy helyen ad lehetőséget a „meleg” és a „homofób” tüntetőnek? Nincs. Kivéve, ha erre parancsot kap.
  Vasárnap délelőtt Gyurcsány Ferenc a Parlament elé vezényelte az újságírókat. Züllött dühvel mondta: Most már elég! Most már tényleg rend lesz az országban, nem tűrik a szélsőségeket! Kis híján egy indulatos könnycseppet is kipréselt magából.
  A szocialisták elnöke ismét műsort csinált: mára már kihasználta a fasizmus rémképét, a holokhausztot politikai forintokra váltotta, most a másságot lovagolja meg a hatalomért. A tüntetőket Gyurcsány utasítására engedték össze, a rendőr miatta volt impotens és méla. Gyurcsány hagyta, hogy spontánul és véletlenül megjelent politikusokat támadjanak meg, s hogy – minő véletlen – megint belekeveredjen az SZDSZ. Gyurcsány nem örült Fodor Gábor pártelnökségének, a Kókával már megalkudottat most újra licitálni kell. A „Gábor” meg emeli az árat, hiszen Orbánnal is tárgyal. Kupec dolog, most éppen a melegek számlájára, hiszen liberális eszme jegyében más már alig maradt. Adócsökkentés nuku, jogegyenlőség felejtve, az eszme meg … - ki emlékszik már ilyesmire?!
  Hányinger. Amíg tűrjük. S végül a kérdés: Cui prodest? Kinek használt mindez?