Cikkek
 

 

 

MUNKÁSPÁRT

 

EGER NEM ESETT EL

Ha Eger elesik, a magyar egészségügy is elesik. E gondolatban foglalták többen is össze az egri kórház megmentéséért vívott küzdelem országos tétjét. A történet drámaian egyszerű. A Gyurcsány-kormány, sőt, már elődje is, a Medgyessy-kormány is elhatározta, hogy privatizálja az egészségügyet. Jelentkező van bőven. Az euro erősödése miatt ugyanis rengeteg pénz halmozódott fel Európában. A tőkének kevés az a haszon, amit manapság a bankok kínálnak. Az európai visszaesés miatt a termelésben való befektetés lehetőségei is korlátozottak. Marad hát az egészségügy, amelynek „termékeit” az emberek mindig fogyasztják, azaz van és lesz is kereslet. Ráadásul itt olyan kiegészítő források is vannak, mint a társadalombiztosítási befizetések, amelyeket a tőkének nem kell külön megszereznie, hiszen az állam hajtja be. Egyszóval, az egészségügy megszerzése maga a paradicsom.
  A magyar egészségügy átfogó privatizálása azonban eddig senkinek sem sikerült. Szerepe volt a Munkáspárt által kezdeményezett 2004-es népszavazásnak is, de annak a társadalmi nyomásnak is, amit az idei március 9-i népszavazás jelentett. Óriási a szakma, legalábbis a szakma egy részének ellenállása is. A kormány ezért taktikát változtatott. Ha nem megy egyszerre, megkísérli részleteiben. Ennek jegyében nekiláttak a városi kórházak, köztük az egri kórház magánkézbe juttatásához. Ahol az MSZP erős volt, ez viszonylag könnyen megy. Ez történt Hatvanban, vagy például Gyöngyösön.
  Egerben a helyzet az volt, hogy az egri kórház a Heves megyei közgyűlés hatáskörébe tartozik. Itt az MSZP és a Fidesz között egyenlő arányok voltak, de a döntő pillanatban egy Fideszes képviselő függetlennek nyilvánította magát. Az MSZP ezzel keresztülverte a döntést, hogy az egri kórház működtetését a Hospinvest cégnek adják át. Erre tört ki az egészségügyi dolgozók lázadása. A kórházmentő mozgalomhoz csatlakozott gyakorlatilag minden ápolónő, és az orvosok jelentős része.
  A Munkáspárt kezdettől fogva támogatta a mozgalmat. Egri fiataljaink – köztük Juhász Norbert, Kovács Balázs, Szabó Tamás – nem egyszer plakátoztak Eger utcáin, agitáltak a kórház eladása ellen. Saját tiltakozó gyűlésüket is megszervezték. A mozgalomban résztvevő ápolónők és orvosok ma is köszönettel gondolnak vissza a Baloldali Front és a Munkáspárt segítségére.

Itt van Thürmer!
Itt van Thürmer! Suttogták az egriek a Dobó téren, amikor a múlt heti tüntetésen megjelent a Munkáspárt elnöke is. Nem egyedül volt, vele volt több Heves megyei és nógrádi kommunista. Fiatalok és idősebbek egyaránt. Az emberek körbevették a pártelnököt. Nem megverni akarták, hanem üdvözölni, vagy csak egyszerűen megszorítani a kezét. Nem Fidesz-aktivisták voltak, hanem egészen egyszerűen – emberek. Ápolónők, orvosok, volt és leendő betegek, szóval emberek. Olyanok, akikhez a Munkáspárt eddig soha nem jutott el. Olyanok, akik eddig kételyekkel és viszolygással fogadták a Munkáspártnak még az említését is. Az egri kórház melletti kiállás közelebb hozta a Munkáspártot a helyi társadalomhoz. A helyiek húsvér embereket láttak maguk előtt, a plakátozó és tüntető egri fiataljainkat, a kórházért nem egyszer kardoskodó pártelnököt. Az egri csata azt hozta a Munkáspártnak, amit a legnehezebb megszerezni: emberek megbecsülését és bizalmát. Innen sem lesz egyszerű az út, de sokkal könnyebb.

 

Vállalkozóknál a Viharsarokban

Nedro Vazul (jobbra) fiával és barátaival

Békésről írtuk nemrégiben, hogy új szelek fújnak. Úgy tűnik, hogy a szél nem csak tartósnak bizonyul, de magával ragadja a választókerületeket. A múlt héten Kétegyháza és Elek környékére látogatott Thürmer Gyula. A 4140 lakosú Kétegyházán 415 munkanélküli van. 300 ember jogosult különböző nagyságú szociális segélyre azért, mert valamilyen ok miatt nincs munkája. Mintegy 20-25 fő kap segélyt egészségügyi okokból – mondta el Kalcsó Istvánné, a település polgármestere. A megoldás az lenne, ha lennének munkahelyek, a segélyezésben pedig visszaállítanák a mindenkinek azonos összegű szociális segély rendszerét, amely nem ösztönöz a visszaélésre – fogalmazták meg többen is. Az iskolák és a vasút megvédése, a magyar vállalkozók támogatása a válság leküzdésének feltétele – értett egyet a pártelnök és Tar Lajos, Lökösháza polgármestere.
  Az 5200 lakosú Eleken meglepetés várta a pártelnököt. Nedró Vazul kazánkészítő vállalkozó hívta meg a munkáspárti csapatot ebédre. Ő is, fia is vállalkozók, bőrükön tapasztalják a mai politika minden hátrányát. Nem titkolták, hogy bíznak a Munkáspártban. A pártelnök felkereste az idősek otthonát is, ahol több idős munkáspárti taggal is találkozott. Elek város polgármestere, Pluhár László örömmel vette a Munkáspárt elnökének érdeklődését. Nem olyan gyakori, hogy országos személyiségek ellátogatnak a határvidékre. A munkáspárti delegáció megkoszorúzta a II. világháború magyar és szovjet hőseinek sírját. A szovjet emlékműre bizony ráférne egy alapos felújítás. Az elhanyagolt és sérült emlékmű méltatlan a város hagyományaihoz.
  A nap érdekes programmal zárult. Thürmer Gyula felkereste a Magyarországi Románok Gasztronómia Fesztiválját. Kiderült, hogy Hotya Péter, a terület lelkes munkáspárti aktivistája egyben a magyarországi románok helyi szervezetében is fontos szerepet játszik.
  Sikeres és jól megszervezett nap volt. Sokak fegyelmezett munkája kellett hozzá, köztük a helyi elnököké, Hotya Péteré, Kiss Józsefé és Kovács Sándoré, a helyi aktivistáké. A programban részt vett Gál Ferenc megyei elnök és Németh József megyei alelnök. Sok munka volt, de megérte!

 

Munkáspárti győzelem
gombafőzésben

A Munkáspártnak sokféle módon lehet ismertséget szerezni. Még gombafőző versenyen is. Ezt tette Kónya Béla is.  Róla mindenki tudja Ózd környékén, hogy a Munkáspárt tagja, sőt a Központi Bizottság tagja is. A Központi Bizottság legutóbbi üléséről sokan hiányolták is, de „bűne” bocsánatos. Aznap nyerte meg a térségben rendezett gombafőző versenyt. Gratulálunk!