Cikkek
 

KUBA

 

AMERIKA ELLEN A KUBAI HAZAFIAKÉRT

Több ízben írtunk már lapunkban arról, hogy az Egyesült Államokban mintegy tíz esztendeje terrorizmus vádjával ítéltek el öt kubai állampolgárt, akik éppen azért érkeztek az USA-ba, hogy fellépjenek mindenfajta terrorizmus ellen. Az amerikai vezetés az öt kubai hazafi ügyét azóta is arra használja, hogy támadja Kubát, a kubai szocializmust. A másik oldalon viszont a kubai hazafiak mellett széleskörű nemzetközi szolidaritás bontakozott ki, ami egyben a kubai szocializmus melletti kiállást is jelenti.
  Az ügyben most újabb fordulat következett be. Az amerikaiak újabb csapást akarnak mérni Kubára, ezért az Atlantai Fellebbviteli Bíróság június 4-én megerősítette a korábbi ítéleteket. Nem akármiről van szó, hiszen René González 15 évet, Gerardo Hernández életfogytiglant kapott. Három ítéletet megsemmisítettek, és Ramón Labañino, Antonio Guerrero, valamint Fernando González ügyét visszautalta a korábban is ítélkező bíróságnak, mondván, hogy hozzanak új ítéletet.
  A kubai Néphatalmi Nemzetgyűlés Nemzetközi Állandó Bizottsága elítélte ezt az abszurd döntést, és felhívta a világ minden parlamentjét, külügyi, emberi jogi és jogi bizottságait, továbbá kubai baráti tagozatait, hogy nyilatkozzanak az újabb igazságtalanság ellen. Leplezzék le az amerikai hatóságok, a nemzetközi és emberi jogi szervezetek előtt, valamint indítsanak bármely további olyan akciót, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak ennek az öt kubainak.
  A Munkáspárt mindig is elítélte az USA magatartását, és most sem tesz másként. A Munkáspárt Elnöksége nyilatkozatban ítélte el az amerikai lépést. Ez önmagában nem sok, de része a nemzetközi szolidaritásnak, ami talán végül is elvezet az öt kubai hazafi kiszabadításához.
 

Carolus Wimmer:
az izraeli légierő holokausztot
készít elő Iránban
Carolus Wimmer, a Venezuelai Kommunista Párt külügyi titkára június 22-én kijelentette: „az izraeli támadások az iráni nukleáris berendezések ellen egy új nemzetközi háború lehetőségét vetik fel. Mi Venezuelában visszautasítjuk az agresszív és egyre paranoiásabb izraeli katonai vezetés támadását, amely élvezi az észak-amerikai imperializmus támogatását.”