Cikkek
 

UKRAJNA

 

KOMMUNISTA KONGRESSZUS UKRAJNÁBAN

Az Ukrán Kommunista Párt a múlt hét végén tartotta Kijevben 42. kongresszusát. A párt tagsága 665 küldöttet választott a kongresszusra. A párt vezetője ismét Pjotr Szimonyenko lett. Helyettese Igor Alekszejev. Az Ukrán Kommunista Pártnak jelenleg 103 ezer tagja van. Az elmúlt négy évben 12 ezren léptek be a pártba, és 518 új alapszervezetet hoztak létre. A tagság 34 százaléka munkás és paraszt. A kommunisták 33 százaléka 50 évnél fiatalabb.

A kongresszuson 36 külföldi párt delegációja vett részt. A Munkáspártot Thürmer Gyula, a párt elnöke képviselte.
  Pjotr Szimonyenko, az Ukrán KP első titkára kongresszusi beszédében elemezte az ukrán belpolitikai helyzetet. Jus­csenko elnök egyesíteni akarja az ukrán nagytőkéseket. Az elnök ellenőrzése alá került az alkotmánybíróság, az állami erőszakszervezetek. Az ügyészségek teljes mértékben az elnöki hatalom kiszolgálóivá váltak. A hatalmi szervezetek koncentrálásával újabb csapást akarnak mérni a dolgozó tömegekre, korlátozva jogaikat.
  Szimonyenko felelőtlen és megalapozatlan döntésnek nevezte Ukrajna belépését a WTO-ba. „Ukrajna elveszíti saját gazdasági potenciálját, és hatalmas hipermarketté válik, ahol a nyugati világ eladja a génmanipulált élelmiszereit.”
  Szimonyenkó élesen bírálta azokat a terveket, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba, és követelte Ukrajna semleges státuszának megőrzését.
  Az Ukrán KP vezetője sürgette minden baloldali erő összefogását a narancsos rendszer megdöntése érdekében.

Josef Hridlicska (balra) a Szlovák Kommunista Párt elnöke. A szlovák kommunisták is képviseltetik magukat Budapesten július 5-én, Kádár János halálának évfordulóján  

 

 

 

 

Rejtegették a győzelmet

A kongresszus ideje alatt játszott az elődöntőbe jutásért az Európa Bajnokságon az orosz válogatott. A szbornaja hosszabbításban legyőzte a holland focistákat. Az ukrán nacionalista lapoknak kellemetlen volt orosz sikerről beszámolni, így számos újságban egyszerűen kimaradt a sportoldal.

 

Thürmer Gyula,
a Magyar Kommunista Munkáspárt
elnökének beszéde

(Kijev, 2008. június 22-23.)

Kedves Elvtársak!

Mi, magyar kommunisták végig izgultuk veletek az elmúlt éveket. Debreceni elvtársaink részt vettek az ungvári városi és a kárpátaljai területi pártértekezleten. Ismerünk Titeket, és Ti is ismertek bennünket.
  Nem akarok előre megírt beszédet felolvasni. Azt mondom el, amit most és itt érzek az ukrán kommunisták kongresszusán.
  Elvtársak! Boldog vagyok, hogy kommunisták között lehetek. Kommunisták között, akik becsülik a szocialista múltat, mindazt, amit a Szovjetunió adott, nektek és nekünk. Mi, magyar kommunisták is becsben tartjuk Kádár János nevét, és nem engedjük a tőkéseknek kidobni a magyar szocializmus emlékét.
  Elvtársak! Ne csapjuk be egymást, mondjuk ki az igazságot! A szocializmust megdöntötték Ukrajnában is, Magyarországon is. Nem tudjuk visszacsinálni az eseményeket. Egyet tudunk tenni: harcolunk!
  A munkás, a dolgozó ezt várja tőlünk. A munkás, a dolgozó már érzi, hogy becsapták, már ébredezik. De nekünk kell harcra vezetni őket! Hosszú, nehéz harcra, de harcra.
  Nem teóriákat kell gyártanunk. Nem azt kell magyarázgatni unos-untalan, hogy valamit miért nem tudunk megcsinálni. A munkásra, a dolgozókra kell hallgatnunk, az ő érdekeiket kell képviselnünk, és győzni fogunk.
  A saját nemzetünk nemzeti érdekeiért kell küzdenünk a multinacionális tőkével szemben, és hazai kiszolgálóikkal szemben. Ma ezek vannak uralmon Ukrajnában is, Magyarországon is. Ellenük kell harcolni, és győzni fogunk.
  A szocializmust megdöntötték országainkban. Két dolgot azonban megtanultunk egész hátra lévő életünkre: soha többé nem engedhetünk magunk közé árulókat! Nem tűrhetjük a revizionistákat, opportunistákat, nem tűrhetjük azokat, akik kiegyezni akarnak a tőkésekkel, és nem harcolni ellenük. Nem tűrhetjük őket sem idehaza, sem a nemzetközi mozgalomban,
  Megtanultunk, elvtársak, még egy igazságot: vagy együtt győzzük le a kapitalistákat, vagy sehogy sem. Vagy helyreállítjuk az internacionalizmust, amit Lenintől tanultunk, vagy veszítünk, mert a nemzetközi burzsoázia egymás után feldarabol bennünket. Ezért, elvtársak, azt mondom, amit ti is mondotok: hozzuk létre az új Kommunista Internacionálét! Az sem lenne baj, ha egyelőre csak ketten lennénk, majd jönnek a többiek is.

Éljen Ukrajna Kommunista Pártja!

Éljen a magyar és az ukrán kommunisták internacionalista szövetsége!

 

Oleg Horunzsij, a Dnyeszter Menti Köztársaság Kommunista Pártjának elnöke fiatal kora ellenére évtizedes kommunista harcot tudhat maga mögött. Saját erejéből és csupán egy maréknyi aktivista segítségével építette fel azt a szervezetet, mely mára a köztársaság második legjelentősebb pártjává vált. A kilátástalanságból, igen nagy szegénységből indult, s a rengeteg megpróbáltatás ellenére bebizonyította, lehetséges országos sikereket elérni. Nem hátrált meg még akkor sem, amikor rendőrök zaklatták, sőt, börtönbe is csukták mondvacsinált okok miatt.
  Harcukban ugyanúgy a kapitalista kizsákmányolás, az ország kiárusítása, a tőkés megszállás és a szegények elnyomása ellen küzdenek, mint mi, magyar kommunisták. A Kijevben megkezdett, pozitív hangvételű és konstruktív tárgyalásokat hamarosan további közös gondolkodás, közös cselekvés követheti.

Oleg Horunzsij pártja propaganda-naptárán