Cikkek
 

MÁJUS1

 „A lassulás nem a föld
fölött, hanem az alatt
következett be, ezért akik ebben vétkesek, azokat ide jó mélyre le kell hozni,
s ott kell hagyni” – mondta a négyes metró munkálatait megszemlélve múlt szerdai ferencvárosi látogatásán Thürmer Gyula.

 

,,FÖLDALATTI MOZGALOM"

 „Tartsa a jó irányt, elnök úr!”


Thürmer Gyula ferencvárosi látogatását lázas készülődés előzte meg, hiszen csak két héttel korábban derült ki, hogy a helyi polgármester, Gegesy Ferenc hajlandó fogadni a párt képviselőit. A párt elnöke, Kajli Béla budapesti elnök, Fogarasi Zsuzsanna KB-képviselő és Paulik Péter régióelnök ettől függetlenül azzal kellett, hogy szembesüljenek, hogy a szabaddemokrata polgármester nem örült, hogy munkáspártiakkal is tárgyalnia kell. Kényszeredetten válaszolt a konkrét ügyekben, így a József Attila lakóteleppel, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálattal kapcsolatban feltett kérdésekre. A beszélgetés így hamar véget ért.
  Ezt követően a Munkáspárt csapata a Kálvin téri négyes metró építkezését látogatta meg. Az építkezés vezetői barátsággal fogadták a párt képviselőit, és készségesen körbevezették őket a leendő állomás területén. Lelkesen beszéltek a munkálatokról, pedig volt okuk panaszra. Egyetértettek Thürmer Gyulával abban, hogy a metró építése nem olyan ügy, aminek politikai csatározások kereszttüzében kellene állnia. Közlekedni ugyanis mindig kell, függetlenül attól, hogy épp kik vannak többségben a parlamentben. Azt is megtudtuk, hogy a politikusok nem igazán kíváncsiak rá, hogyan épül a metró. Demszky Gábor ugyan járt az építkezésen, a miniszterelnök azonban egyszer sem. Sebaj, az avatáson azért biztos itt lesz, mondta erre Thürmer Gyula.
  A párt elnöke a metró kijáratánál sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. Hangsúlyozta, a metró építésén dolgozókon szemmel láthatólag nem múlik az átadás pontossága, és kritizálta a politikai vezetést, akik akadályokat gördítenek az építkezés elé. Kiemelte, hogy mennyi problémát vet fel az a gyakorlat, hogy rengeteg alvállalkozóval dolgoztatnak, ami magával hozza a korrupciót,  a felelősséget is mindig át lehet hárítani másra. Kritikával illette a szocialista-liberális városvezetést, hiszen ha képtelenek megoldani a város közlekedésének problémáit, felmerül, hogy egyáltalán alkalmasak-e a feladatuk ellátására. Thürmer Gyula tréfásan megjegyezte, hogy jelentkezni akart a BKV vezérigazgatói posztjára, hiszen hol máshol lehetne hozzáértés és munka nélkül ennyit keresni.
  Délután Thürmer Gyula és Paulik Péter a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálathoz látogattak. Kovács József igazgató főorvos viszonylagos elégedettséggel számolt be tevékenységükről, hiszen nem kerültek sem bezárásra, sem magánkézbe. Igaz, átalakítások voltak, s egy önkormányzati tulajdonú kft. lett az üzemeltető,  a kevesebb beteget ellátó részlegeket bezárták, s a dolgozók közalkalmazotti státusza is megszűnt – mégis, eredmény számukra, hogy dolgozhatnak, gyógyíthatnak.
  A program záróakkordjaként a József Attila lakótelepen található szupermarketek elé települt ki a csapat. Kis pultot állítottak fel, ahol a párt fiataljai a Balszemmel kötetekből olvastak fel, az aktivisták pedig A Szabadság legutóbbi számát osztogatták a járókelőknek. Nem is hasztalanul, hiszen sokan érdeklődve megálltak hallgatni a felolvasást, vagy csak elhaladtukban helyeseltek. Jó volt látni, hogy a Munkáspárt helyi tagjait sokan ismerik, szívesen odajönnek hozzájuk. Kevesen, de vásároltak a Balszemmel kötetből is, és dedikáltatták azt Thürmer Gyulával. A Szabadságot a nagy többség érdeklődve vette el, másfél óra alatt el is fogyott mind a száz, a ferencvárosiak által külön erre a célra rendelt példány.

Hol a magyar vevő?

A Vásárcsarnokban a Munkáspárt csapata azzal szembesült, hogy mára szinte egyáltalán nem látni itt magyar vásárlót. A párt elnöke szóba elegyedett egy hentesbolt eladónőivel, akik arra panaszkodtak, hogy a sok útlezárás, a metróépítés elhúzódása miatt igencsak megcsappant a forgalmuk, várják, hogy végre megszűnjön a Fővám tér és a Szabadság híd lezárása. Csak annak örülnek, hogy a Csarnok még tartja magát a bevásárlóközpontokkal szemben, nem úgy, mint sok másik budapesti piac, amik egyre kihaltabbak.