Cikkek
 

MOZGALOM

DEBRECENBEN TALÁLKOZTAK A FIATALOK

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség debreceni alapszervezete Edelényiné Nagy Mária, a Magyar Kommunista Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei elnökének támogatásával három napos találkozóra hívta a kommunista fiatalokat. Elképzelhető, hogy a vizsgaidőszak miatt gyűltek össze csupán maroknyian az ország minden részéről, de lelkesedésüknek köszönhetően a hangulat így is kimagaslóan jó volt.

A debreceni Munkáspárt és Front odaadó szervezéssel és rengeteg munkával rendezte meg a találkozót. Számos program, vetélkedő és nem utolsó sorban munka várt a fiatalokra.
  Péntek este Szatmári Boglárka vacsorával várta az ifjú kommunistákat, majd Dózsa Miklós, a Baloldali Front debreceni alapszervezete elnökének megnyitója következett. Nem tétováztak, még aznap este csapatokat alkottak, amelyek a három nap alatt végig együtt dolgoztak, versenyeztek egymással. A versengés lendületet, motivációt, izgalmakat, szórakozási lehetőségeket nyújtott a résztvevőknek.
  A debreceniek felkészültségét mutatta, hogy a találkozót arra a hétvégére szervezték, mikor Debrecen városában a hagyományos Pulykanapok kerültek megrendezésre. Itt a fiatalok a tömegben elvegyülve rögtön munkához is láttak: szórólaposztó versenyt rendeztek. Közel ezer, a fiatalok munkavállalásáról szóló anyagot osztottak ki debreceni fiataloknak, akik érdeklődve fogadták, olvasgatták azt. Napközben városnézés és séta, egy kis kvízjáték, ügyességi versenyek és nem utolsó sorban krumplipucoló verseny, hiszen gyakorolni kellett a vasárnapi főzőversenyre, amire a fiatalok a Munkáspárttal közös csapatként neveztek be.
  Vasárnap reggel hatkor volt a találkozó a pártházban. Az előkészületek után 8 órakor kezdődött a főzőverseny. Mindenkinek megvolt a saját feladata: volt, aki az üstért volt felelős, volt, aki az ételért. Szorgalmas és hozzáértő kezek vágták és aprították a hozzávalókat. Ezen a napon a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula is ellátogatott Debrecenbe. Találkozott a helyi sajtóval, számos interjút adott. Még a kommunisták mellett főzőcskéző Fideszt is megkínálta az ételükből. És hogy mit főzött ki a Munkáspárt és a Baloldali Front közös csapata? Ötletesen: Munkáskáposztát! Olyan nagy sikere volt, hogy a nap végére mind elfogyott, még oklevelet is kaptak érte.
  Levonva a következtetést, hasznosan telt ez a hétvége is! Rengeteg munkával és szórakozással, tanulással és életre szóló barátságok kötődésével. Az átlagosan 4 órás éjszakai alvás meggyőzően mutatta, mennyire érezték jól magukat a résztvevők. Szórakozás, játék és munka. Ezt a három dolgot próbálták egybeépíteni egy évente megrendezett, egyre népszerűbb, egyre nagyobb nyilvánosságot és tömeget mozgató rendezvénnyel. Bebizonyították, hogy egy maroknyi csapat is tud átütő eredményt hozni.

BALOG EMESE

SIKERES VOLT A TÚRKEVEI MUNKÁS-KUPA

 Thürmer Gyula a hagyományossá vált Munkás Kupa kapcsán június 14-én tett látogatást a térségben. A Munkás Kupát a torna szakavatott rendezője, Csajbók Ferenc vezényelte le. A párt elnöke a nap délelőttjét a sporteseménynek helyet adó Túrkevén töltötte. Programja a foci kupa ünnepélyes megnyitásával kezdődött. Beszédében kiemelte, hogy a sportesemény szponzorainak összefogása jó példája lehet a város boldogulásáért fáradozó helyi közéleti személyiségek, kis- és középvállalkozók együttműködésének. Elmondta, ez az esemény jelképezi a párt szellemiségét is: kiállást a munkások, a dolgozók, a szegények mellett, a fiatalság, az oktatás, a tömegsport támogatását.
  A megnyitót követően üzemlátogatást tett az Ábrahám és Társa Kft-ben, ahová Túrkeve polgármestere, Cseh Sándor is elkísérte. Az elnök hangsúlyozta: a Munkáspárt a magyar vállalkozók mellett van!
  Ezt követően Herceg Antal, a párt térségi KB képviselője és Szurcsik István, a túrkevei pártszervezet „nagy öregje” társaságában Perge József fürdőigazgatónak volt vendége, aki bemutatta a különböző szolgáltatásokkal bővülő, egyre látogatottabb Kevi Gyógy- és Strandfürdőt.
  Később Kétpó községben Boldog István polgármester, Mezőhéken Fórizs Ágnes polgármester-asszony fogadta a munkáspártiakat. Széleskörű tájékoztatást adtak a falvak fennmaradásáért folytatott erőfeszítéseikről, eszmecserét tartottak a néhány százfős falvak iszonyúan nehéz sorsáról. Ez mindenütt közös véleményként hangzott el. A helyi négyosztályos iskola fenntartása, ami pedig nemzeti érdek, egyre nehezebb. Munkalehetőség kevés van. A napi program érdekes színfoltja volt a kétpói hulladéklerakó megtekintése. A földet teljesen kizsigerelik nálunk – hangoztatták a szakemberek. Az állattenyésztés lényegében megszűnt, nincs szerves trágya, műtrágyára meg sok helyen nem telik. A hulladékkomposztálás segíthet némileg e probléma megoldásában is, de ennél sokkal többre van szükség.
  Az elnöki látogatás jó alkalom volt a tapasztalatcserére, a Munkáspárt álláspontjának megismertetésére.
  A nap is, a Munkás Kupa is Túrkevén a végéhez közeledett. Sportszerű küzdelem után megszületett a végeredmény:

SIPOS SÁNDOR

Munkás-kupa eredmények

Férfiak:

1.      Suttyók – Szolnok
2.      Viktor Security – Túrkeve
3.      Buga Falatozó – Túrkeve.

Nők:
1.      Dévaványa
2.      Szolnoki MTE
3.      Kevi Csajok.