Cikkek
 

BELPOLITIKA

MEZŐ/GAZDASÁGUNK

Méregdrága élelmiszer, tejhiány, üres élelmiszerpultok – ez nem orwelli rémálom, még csak nem is a volt szocialista kísérlet válsága, ez a működő kapitalizmus. Ha holnapután lemegyünk a boltba, szembesülünk vele.

Valamit már az elején tisztázzunk: a kenyér, a tej, a hús ára nem azért magas, mert így kell lennie. Azért magas, mert Magyarországon kapitalizmus van. Leegyszerűsítőnek tűnne? Akár, de gondolkozzunk!
  Magyarországon húsz éve működő mezőgazdaság volt. A termelőszövetkezeteken alapuló agrárium munkát adott a vidéknek és hasznot a nemzetgazdaságnak. Ezt az Antall-kormány szétverte, Hornék meg hagyták megdögölni. Pedig az érdekük eltérő volt: az első konzervatív kormány nyugati számláit rendezte a versenyképes magyar mezőgazdaság szétverésével. Valamiből kellett fizetni a választási kampányt, a magyar paraszt meg mindig is magyar paraszt volt az úrnak. Eladható, zaciba vágható, gőgért kisemmizhető. Nem véletlen a szóhasználat: Antallék is a szavakra és nem a szakértelemre figyeltek.
  Horn Gyula kormányát a vidék megváltóként fogadta: részben ősi bölcsességből, ennél rosszabb csak nem jön, másrészt meg a „mi kutyánk kölyke” mentalitásból. Pártjában téesz-elnökök, régi káderek voltak, csak nem adják oda a „miénket”. A „miénket” nem is adták oda, már amennyiben ezen a kifejezésen a termelőszövetkezetet értjük, ezt az MSZP-s agrár-elit már Antallék alatt kiszervezte magának. Nem úgy általában, konkrétan. Vitték, ami vihető. Szétverték vezetőként a működőt, aztán fillérekért vállalkozóként, a téeszből szerzett pénzért, vagy „baráti hitelért” felvásárolták. Dolgozóból urak lettek. Ne finomítsuk, ez lopás volt. Amit Horn Gyula szocialista kormánya törvényesített.
  Orbán Viktor kormánya ezzel azt tette, amit saját kádereinek meggazdagításán kívül szokott. Hagyta a fenébe. Majd lesz valahogy.

Éhséglázadások

Haitin öten meghaltak, és mintegy kétszázan megsebesültek abban a zavargásban, amely azért tört ki, mert a rizs ára egy év alatt megduplázódott, és ezzel olyan szintet ért el, amelyet sokan már nem tudtak megfizetni. A karibi ország kormánya bele is bukott a válságba; a váltás után haladéktalan állami beavatkozással csökkentették az alapélelmiszer árát, és több ország is élelmiszersegéllyel enyhített az ottani helyzeten. Nekünk is erre kell készülnünk?


  Medgyessyt a mezőgazdaság annyiban érdekelte… Nincs hasonlat, nem érdekelte. Ezért jöttek a traktorok is Pestre. Gyurcsány ügyes fiú volt, ezt is a maga hasznára hajtotta: nem az az érdekes, hogy mi jó az országnak, inkább csináljunk ellenséget. Szítsunk gyűlöletet. Ez annyira egyszerű: a vidéki utálja a városit, angyalföldi a Ráday-utcait, ember az embert. „Én meg kormányzok” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, és minden létező előnyünkről lemondott az Európai Unióban. Brüsszelben lehetne lobbizni a magyar agráriumért, de minek, ha jobb eladni mindent. Ma, ha a nyolcvanas évek szintjén lenne a magyar mezőgazdaság, Európa legerősebbjei lennénk. Magyar tej lenne Szlovákiában és Németországban is, magyar búzát importálna Franciaország. Most ez fordítva van.

Lehet ezen változtatni?

Igen!

Senki sem kényszeríti – illetve bocsánat, nyugati gazdáik épp, hogy kényszerítik – Magyarországot önmaga tönkretételére. Nem kell csodaszer, elég, ha megkérdezzük a magyar gazdálkodót, mit akar.

A kenyér

Ma egy kiló kenyérért 90 forinttal, egy liter dobozos tejért pedig legalább 60 forinttal kell többet fizetünk, mint tavaly ilyenkor. Ez 62, illetve 31 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországon a kenyér árában a gabona költségei mindössze 18 százalékot tesznek ki. Mennyi az adó rajta? Nem bonyolult számtan-példa.

A föld legyen az övé. Az övé, mert ő műveli meg. Ha egyedül, akkor így, ha többen, mert úgy értelmesebb, akkor meg úgy. Ő tudja, hogy a jobb. Ha termelni akar, legyen az övé a föld. Ha nem, akkor se hagyjuk, hogy a külföldi vagy magyar tőkés felvásárolja, aztán „befektetésként” parlagon hagyja.
  A magyar gazdálkodó kapjon előjogokat. Ez nem furcsa, ez természetes, az Európai Unióban így van. Nem nacionalizmus, hogy magyar tej legyen a boltban, hanem hazafias érdek.
  Ne Brüsszel diktálja, hogy mennyit és mit termeljen a magyar gazdálkodó: ő jobban tudja, mint, az uniós urak. A magyar kormány ezért küzdjön, mert ez magyar érdek!
  A magyar kormány az adót ne brüsszeli lyukak betömésére, hanem a magyar gazdaság erősítésére használja! Csökkenteni kell, ha ez a növekedés záloga.
  Van egy egyszerű magyar paraszti igazság: vetni kell, hogy arathassunk. Ma eladják a magot is.

Agrárország?!


Magyarországon nem újdonság, hogyan kell paprikát, paradicsomot, uborkát termeszteni, állatot tenyészteni. Az elmélet adott, a gyakorlat is, de ez utóbbi mára szinte teljesen megszűnt. Nem azért, mert a magyar termelők kedve elment a munkától, vagy mert nem szakad bele a szívük a parlagon álló területek látványába. Nem. Nincs pénz a termelésre. Miért is? Mindent, így az élelmiszer-előállítást is huszonöt százalékos adó terhel. Pontosan hússzal több, mint a környező államok gazdáit. Mit is jelent ez? Húsz százalékkal többe kerül a palánta, a növekvő jószág. Húsz százalékkal többe kerül a takarmány, s ne is firtassuk, mennyivel többe az azt megművelő ember jussa, ha az államnak is megadja, amit az kizsarol. Ha van is késztermék, azt ugyanennyi százalékkal drágábban kell adni, haszon nélkül is, mert ugye azt elvárja az adóhivatal. Vagyis haszonkulcs nuku. A magyarnak is van ennyi esze: ingyen nem dolgozunk. Ha valamit külföldön öt forintért megtermelnek, s a szállítással együtt kerül itthon tíz forintba, s nálunk a termelés tizenötnél kezdődik – nem versenyzünk vele. Szeretnénk, de nem megy. A kormány persze nem szeretné. Mi lenne, ha a saját érdekeinket is néznénk? Mi lenne az EU piacával, ha mi itt agrárország lennénk?! 

Parlagon

Alföld kicsi szeglete. Dolgos, szorgos, becsületes, igen szegény emberek laknak arra. A többségük abból tartja el magát, hogy elszegődik a „nagybirtokra”, művelni a földet, s bármilyen kicsi pénzt is kap érte, bármennyire nem magyar a tulajdonos, büszke magára, a termésre: „mi termeltük!” S csak ácsingózva tekint a parlagon heverő földre, amit de szívesen megművelne – ha lehetne. De nem lehet. Az nem a senki földje, a másé, egy idegen gazdáé, akinek nem tetszett az itteni „lehetőségek” rendszere, így tartalékolja a megvásárolt területet – befektetés az befektetés – hátha egyszer megéri majd itt is dolgoztatni. Addig meg… Rosszabb, mint a „Grófi szérűn”. Nem fájhat az „égő élet”. Nincs élet. Gyom, dudva – a föld halála. Erre nincs bocsánat.