Cikkek
 

HÍREK

JÚLIUS

Emlékezzünk Kádár Jánosra

A Magyar Kommunista Munkáspárt július 5-én, szombaton rendezi hagyományos megemlékezését a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának halála évfordulóján a budapesti Fiumei úti temetőben.

 

 


 

BUDAPESTI FRONT-CSAPAT

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség önálló csa­pattal indul a túrkevei tornán.

Jelentkezni a fiú vagy a lány csapatba

az ismert elérhetőségeinken:

bfkisz@citromail.hu, vagy Répási Zoltán 06-20/577-30-34

 

XIV. MUNKÁS KUPA

országos kispályás női és férfi labdarúgó torna

2008. június 14. Túrkeve

Nevezési határidő: június 5.,
Munkáspárt, Csajbók Ferenc, Túrkeve Április 4. u. 12/B
Telefon: 06 (30) 286 6474

 

Konferencia az oktatásról
az ellenség házában

Május 26-28-án Brüsszelben, a Görög Kommunista Párt szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak az európai oktatás helyzetéről. A baloldali pártok között a Munkáspártot Szabó Tamás, a Baloldali Front vezetője képviselte.
  A megnyitó után minden résztvevőnek lehetősége nyílt bemutatni országa oktatási helyzetét, működésüket és problémáikat. A beszámolók összegzéseként megállapíthatjuk, hogy az európai oktatás a legtöbb országban hasonló gondokkal küzd. Az állam mindenütt igyekszik kihátrálni az oktatásból, illetve ahol nem, mint Finnországban, megjelennek a magánkézben üzemelő, fizetős iskolák. Ez a jelenség azonnal megosztja a társadalmat. A szegényebbek mennek az állami intézményekbe, a gazdagabbak a magániskolákba. Egyértelmű, hogy ez ellentétet szít már a gyerekek között is.
  Általános jelenség, hogy egyre több a tanulni való, viszont kevesebb az óra, és kevés a tanár. Tanár még lenne, csak pénz nincs, amiből kifizessék. Mivel az oktatás az államnak pénzbe kerül, és rövidtávon nem termeli meg a ráfordított összeget, a legtöbb kormány igyekszik egyre kevesebb szerepet vállalni az oktatásban. Az általuk hagyott űrt a multinacionális cégek kezdik betölteni. Máris bent vannak az iskola irányításában, és manipulálják a tantervet, a tankönyveket, a tananyagot… Egyértelmű, hogy a nekik megfelelő elképzeléseket viszik be az iskola hétköznapjaiba. Szembe kell néznünk azzal, hogy ez csőlátást, egy irányba való elhajlást, „szakbarbárságot” eredményez, káros nemcsak a gyerekek, de az egész társadalom számára.
  Az oktatás Európa-szerte komoly gondokkal küzd. A problémák orvoslása egyre sürgetőbb: fel kell számolni a korrupciót, a befolyt pályázati összegeket helyesen kell felhasználni, az oktatást érintő döntésekbe be kell vonni a tantestületeket . Ezen a területen nem anyagi hasznot, hanem szellemi hasznot kell látni. Amennyiben jó az oktatás, többen tudnak elhelyezkedni, elkezdeni dolgozni, GDP-t termelni, adót fizetni. Itt visszakapja az állam a ráfordított javakat. A konferencia konklúziójaként megállapították: „a kommunisták számára az oktatás helyzete mindig kulcsfontosságú volt, szívügyünk minden tanulni vágyó fiatal helyzete.”


Szabó Tamás (balról a második) a magyar ifjúság helyzetéről számolt be 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu